WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Μαΐου 2023

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις το φαγητό
unsplash
Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε φαγητό

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο παρηγοριάς κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών. Όμως η κατανάλωση τροφής για να μουδιάσει τον συναισθηματικό πόνο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία. Γι αυτό και είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να επιλύσετε τα προβλήματά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το φαγητό.

Αν και το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μουδιάσει τον πόνο βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Είναι σημαντικό να αποκαλύψετε την πηγή του συναισθηματικού σας πόνου και να βρείτε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης του.

Θέλετε να μάθετε πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματά σας χωρίς να στραφείτε στο φαγητό; Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να αναρωτηθείτε εάν η υπερκατανάλωση τροφής προκαλείται όντως από συναισθήματα ή από άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη αυτοφροντίδας ή ως αποτέλεσμα της νοοτροπίας της δίαιτας.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά, σκεφτείτε την ισορροπία στη ζωής σας και επανορθώστε εάν κάποια πτυχή της ζωής σας είναι εκτός ισορροπίας. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε ισορροπημένα και επαρκώς, ώστε να μην μπείτε σε μια κατάσταση πρωταρχικής πείνας και, τέλος, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να διαχειριστείτε το άγχος προτού καταστεί συντριπτικό.

Εάν είστε έτοιμοι να πολεμήσετε το συναισθηματικό φαγητό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές

Προσδιορίστε τους λόγους του συναισθηματικού φαγητού

Το φαγητό έχει μια συναισθηματική σχέση με τους ανθρώπους σχεδόν από την ημέρα που γεννηθήκαμε, όπου το γάλα προσφέρει στο μωρό άνεση και υποστήριξη (καθώς και επιβίωση) σε μια ευχάριστη κατάσταση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πόσο σας έχει επηρεάσει το συναισθηματικό φαγητό. Εάν αναγνωρίσετε το γεγονός ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με το να λιγοστέψετε ή να τρώτε υπερβολικά, μπορεί να σας διευκολύνει να εγκαταλείψετε τη συμπεριφορά.

Εξερευνήστε τις πρόσφατες στιγμές που υποχωρήσατε ή υπερβάλλετε για λόγους άσχετους με την πείνα και στη συνέχεια εξερευνήστε τα πλεονεκτήματα αυτής της συμπεριφοράς, π.χ. την άνεση που σας έδωσε. Στη συνέχεια αναφέρετε τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε αυτό σε εσάς, όπως η απομόνωση που νιώσατε. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε: «Τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα;»

Καθώς η υπερκατανάλωση τροφής προκαλείται συχνά από συναισθηματικούς παράγοντες όπως το άγχος ή το κενό, αναφέρετε τυχόν συναισθήματα που πυροδοτούν αυτή τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και περιγράψτε πώς αντιδράσατε σε αυτά τα ερεθίσματα.

Να έχετε επίγνωση του φάσματος των συναισθημάτων σας

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν ή να αποφύγουν τα συναισθήματά τους, γι' αυτό είναι σημαντικό να τα εξερευνήσετε με ειλικρίνεια για να μάθετε αν σας προκαλούν υπερφαγία.

Σκεφτείτε τα ακόλουθα συναισθήματα: φόβος, θυμός, λύπη, χαρά, αηδία, έκπληξη και ντροπή. Στη συνέχεια, σκεφτείτε την τελευταία φορά που νιώσατε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα και πώς έκαναν το σώμα σας να νιώσει. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάποιο από τα παρακάτω συναισθήματα, σημειώστε πώς σας έκανε αισθανθείτε, αν ήταν ευχάριστο ή όχι κ.λπ. Η εξοικείωση με τα συναισθήματά σας είναι ζωτικό μέρος της καταπολέμησης του συναισθηματικού φαγητού.

Jenny.Gr
unsplash

Θεραπεύστε το συναισθηματικό φαγητό μέσω της αυτοφροντίδας και της συμπόνιας

Ο καθορισμός αυτών των σημείων είναι βασικά βήματα στη διαδικασία αντιμετώπισης των συναισθημάτων σας χωρίς τη χρήση τροφής, καθώς όχι μόνο σας δείχνουν ότι έχετε συναισθηματικές ανάγκες αλλά και ότι είναι σημαντικές και έχετε το δικαίωμα να τις ικανοποιήσετε.

Για να αντεπεξέλθετε πραγματικά στα συναισθήματά σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε την αυτοφροντίδα, όπως το να ζητάς μια αγκαλιά ή να κάνεις ένα μασάζ. Καταγράψτε τις δραστηριότητες φροντίδας που κάνετε και αυτές που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον και αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα που θα μπορούσατε να προσθέσετε αυτές τις δραστηριότητες.

Τέλος, για να είναι αποτελεσματικό αυτό, είναι σημαντικό να ασκείτε αυτοσυμπόνια και να κατανοήσετε ότι μερικές φορές μπορεί να επιστρέψετε σε παλιές συμπεριφορές που δεν θέλετε, ωστόσο, αυτό είναι εντάξει και είναι ένα φυσιολογικό βήμα στη διαδικασία.

Μάθετε να ακούτε τα συναισθήματά σας

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν πώς αισθάνονται πραγματικά, όταν δεν πεινούν αλλά θέλουν να φάνε ή όταν έχουν φάει αρκετά για να ικανοποιήσουν την πείνα τους αλλά θέλουν να φάνε περισσότερο. Γι αυτό και είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε πώς νιώθετε πραγματικά.

Αφιερώνοντας χρόνο για να ανακαλύψετε τα συναισθηματικά σας ερεθίσματα θα μπορέσετε να εστιάσετε περισσότερο στην πείνα και την ικανοποίησή σας όταν τρώτε και όχι στα συναισθήματά σας.

Εάν, αφού αφιερώσετε 5 λεπτά για να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας, εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε παρόλο που δεν είστε πεινασμένοι, αναρωτηθείτε χωρίς επικριτικό τρόπο: «Υπάρχει κάτι που μου λείπει και μπορεί να χρειαστώ;» Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να ικανοποιήσετε αυτή την ανάγκη χωρίς να χρησιμοποιήσετε φαγητό; Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε χρόνο με φίλους εάν νιώθετε μοναξιά.

Αναρωτηθείτε τι αισθάνεστε και τι πραγματικά χρειάζεστε. Κάνοντας αυτό σε τακτική βάση θα δυναμώσετε τους συναισθηματικούς σας μύες, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας με έναν τρόπο που η ανάγκη σας για φαγητό θα εξαφανιστεί.

Βρείτε μια χρήσιμη απόσπαση της προσοχής

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να βρείτε έναν χρήσιμο περισπασμό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί περισπασμοί που μπορούν να αποσπάσουν το μυαλό σας από τα συναισθήματά σας, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας, η ακρόαση μουσικής ή η επίλυση ενός σταυρόλεξου. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει ειδικά στην οποία μπορείτε πραγματικά να εστιάσετε, για να ξεχάσετε τα συναισθήματά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.