Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει φυσικά σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε. Είναι σημαντική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, υγιή όραση και αναπαραγωγή. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τους πνεύμονες, την καρδιά και τους νεφρούς ώστε να λειτουργούν σωστά.
Οι δύο τύποι βιταμίνης Α που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι η προσχηματισμένη βιταμίνη Α και η προβιταμίνη Α:
- Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α βρίσκεται σε τρόφιμα από ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών.
- Προβιταμίνη Α βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πιο κοινή μορφή προβιταμίνης Α που υπάρχει σε τρόφιμα και συμπληρώματα είναι η β-καροτίνη.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι ασυνήθιστη στις ανεπτυγμένες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, είναι μια από τις πιο κοινές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Οι έγκυες και τα παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Α. 2 Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τα σημάδια, τις αιτίες, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης Α.
Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει αρκετές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α για να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες του σώματός του. Αν και είναι σπάνιο σε ανεπτυγμένες χώρες, παραμένει πολύ συχνό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές τροφίμων με καροτενοειδή προβιταμίνης Α και προσχηματισμένη βιταμίνη Α.
Σημάδια και συμπτώματα
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Τα πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α περιλαμβάνουν δυσκολία στην όραση τη νύχτα, ξηροφθαλμία και ξηροδερμία.
Η ξηροφθαλμία μπορεί να εξελιχθεί σε νυχτερινή τύφλωση ή δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό. Εάν η ανεπάρκεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια όρασης.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α συνδέεται με το εμφύσημα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού άσθματος. Επομένως, η συμπλήρωση βιταμίνης Α συνιστάται σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για τη θεραπεία και την πρόληψη πνευμονικών παθήσεων.
Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Αυξημένες λοιμώξεις
- Ξηρό δέρμα και μαλλιά
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Εκτιμάται ότι το 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των εγκύων μητέρων παγκοσμίως βρίσκονται σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η νούμερο ένα αιτία παιδικής τύφλωσης παγκοσμίως.
Επιπλέον, τα πρόωρα βρέφη που δεν έχουν επαρκή αποθέματα βιταμίνης Α στο συκώτι είναι πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Εκτός από την απώλεια όρασης, τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης Α διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθυστέρησης της ανάπτυξης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μειώνει την ικανότητα καταπολέμησης ασθενειών και λοιμώξεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θνησιμότητας σε παιδιά με κοινές παιδικές λοιμώξεις. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σχετίζεται επίσης με θανάτους εγκυμοσύνης και άλλες αρνητικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Διάγνωση και αξιολόγηση
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πιο συχνή εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση που σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να κάνετε τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, όπως νυχτερινή τύφλωση ή κηλίδες Bitot, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για αξιολόγηση.
Θεραπεία και πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι να τρώτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καλά ισορροπημένη διατροφή. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε. Προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, ο χυμός και το γάλα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
- Φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο
- Πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, καρότα και σκουός
- Πεπόνι
- Μάνγκο
- Βερίκοκα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Βοδινό συκώτι και κρέατα οργάνων
- Σολομός
- Αυγά
- Ντομάτες
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση μιας συνολικής υγιεινής διατροφής θα εξασφαλίσει ότι καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη Α για να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.