Έρευνες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει κάποιες βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποκτηθούν σε μορφή συμπληρώματος και με την κατανάλωση τροφών που τις περιέχουν φυσικά.
Ακολουθεί μια λίστα με έξι βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές.
Βιταμίνη Α
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλέσει φλεγμονή. Η βήτα-καροτίνη είναι μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Δίαιτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα καρότα, την πικραλίδα, το λάχανο, τα λαχανικά, το σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία από φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως λάχανο, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος που λαμβάνονται καθημερινά και για σύντομα χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.
Οι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν τα μπιζέλια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα σπαράγγια και το συκώτι.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονής.
Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από τη διατροφή σας.
Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.
Βιταμίνη D
Σύμφωνα με μια έκθεση από την Έρευνα Τροφίμων και Διατροφής, έως και το 41,6% των Αμερικανών έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό μια σύνδεση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλη τη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο. Όποιος υποπτεύεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του είναι χαμηλά θα πρέπει να μιλήσει με τον ιατρό του σχετικά με τις εξετάσεις και τα συμπληρώματα.
Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα κρέατα οργάνων και οι τροφές συμπληρωμένες με βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα από μια μετα-ανάλυση του 2015 που αναφέρθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων και των ηλιόσπορων. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι.
Βιταμίνη Κ
Μια αναφορά στο περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.
Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 90 mcg.
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ: Βιταμίνη Κ1 και Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ το Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.
Οι βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή μπορούν να ληφθούν από διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των άπαχων κρεάτων και των ψαριών, καθώς και τροφών εμπλουτισμένες με βιταμίνες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.