WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τους υδατάνθρακες και την απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαΐου 2023

4 μύθοι για τους υδατάνθρακες και την απώλεια βάρους
pexels
Oι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι δημοφιλείς εδώ και χρόνια. Ανάλογα με το τι επιλέγετε να τρώτε, μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες μπορεί να είναι πολύ περιοριστική. Και φυσικά οι περισσότεροι ακολουθούν αυτό το μοτίβο με σκοπό να χάσουν κιλά.

Όμως η ισορροπημένη διατροφή επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην απέλαση. Η απώλεια και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης δεν απαιτούν ακραίες δίαιτες. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, οι παρενέργειες της προσπάθειας για την εξάλειψη όλων των υδατανθράκων επηρεάζουν πολύ τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την υγεία.

Εδώ είναι 4 μύθοι για τους υδατάνθρακες και την απώλεια βάρους.

Μύθος 1: Αποφύγετε τους υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση

Οι υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοσή σας. Μπορούν να σας δώσουν άμεση ενέργεια όταν τους καταναλώσετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν την προπόνησή σας.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί

Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά για τη διατροφή σας, καθώς παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βρεθούν σε αυτά, επιτρέποντάς σας να αφομοιώσετε και να διατηρήσετε την ενεργειακή σας πρόσληψη.

Τα προβιοτικά στο έντερο σας καταναλώνουν φυτικές ίνες και τις μετατρέπουν σε βουτυρικό οξύ, από το οποίο τα κύτταρα του παχέος εντέρου σας αντλούν το 70% της ενέργειάς τους. Η κατανάλωση ψωμιού με διαιτητικές ίνες βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί με καλά βακτήρια του εντέρου. Έτσι λοιπόν οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινοί — προκαλούν διαφορετική αντίδραση στο σώμα σας και μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο χωρίς να είναι προβληματικοί.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 3: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έγιναν στη μόδα λόγω των ισχυρισμών τους ότι καίνε σωματικό λίπος αντί για υδατάνθρακες. Όμως οι συγκεκριμένες δίαιτες μετά βίας έκαναν διαφορά στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς για τις επιδράσεις τους στην καύση θερμίδων.

Επίσης οι υδατάνθρακες τείνουν να συγκρατούν λίγο νερό στο σώμα. Αν λοιπόν δοκιμάσατε ποτέ μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και είδατε τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται, μπορεί να υποδηλώνει ότι χάσατε λίγο βάρος νερού και όχι λίπος.

Μύθος 4: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν να παίρνετε βάρος

Αυτός ο μύθος δεν θα μπορούσε να είναι πλέον αναληθής. Οι υδατάνθρακες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η περιεκτικότητα των υδατανθράκων σε φυτικές ίνες σας κρατά χορτάτους και γεμάτους ενέργεια, ώστε να μπορείτε να ασκηθείτε και να κάνετε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν αποκλείει καμία διατροφική ομάδα, είναι η καλύτερη επιλογή για να χάσετε βάρος και να είστε υγιής

Εν κατακλείδι η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι από τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε. Και φυσικά πρέπει να γίνει σε μια προσπάθεια να προστατεύσετε την υγεία σας και όχι εις βάρος της.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.