WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Greens powders: Μάθε τα πάντα για τη νέα διατροφική τάση που έχει γίνει viral


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαΐου 2023

Greens powders: Μάθε τα πάντα για τη νέα διατροφική τάση που έχει γίνει viral
pexels
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου 1 στους 10 ενήλικες πληρούν πραγματικά τις διατροφικές οδηγίες.

Εάν τυχαίνει να είστε ένας από εκείνους που προσπαθούν να λάβουν την καθημερινή ποσότητα μετάλλων και βιταμινών, μπορεί να έχετε ακούσει τις πράσινες σκόνες (Greens powders), οι οποίες είναι συμπληρώματα διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και να σας βοηθήσουν να φτάσετε στην ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πολλά προϊόντα πράσινης σκόνης στην αγορά ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών που παίρνει ένα άτομο, ενισχύουν την ενέργεια, μειώνουν το φούσκωμα, βελτιώνουν τη γαστρεντερική υγεία και αποτοξινώνουν το σώμα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πράσινες σκόνες, τι να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα προϊόν και αν αξίζουν πραγματικά τον χρόνο και τα χρήματά σας.

Τι είναι οι πράσινες σκόνες;

Οι πράσινες σκόνες είναι συμπληρώματα διατροφής που συνήθως περιέχουν ένα μείγμα αφυδατωμένων φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μερικές φορές προβιοτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με τη μάρκα και την εταιρεία, οι πράσινες σκόνες μπορούν να περιέχουν από 25 έως 40 ή περισσότερα διαφορετικά συστατικά - όπως σπανάκι, λάχανο, φύκια, μαϊντανός, παντζάρια, καρότα, χόρτα, βατόμουρα, σμέουρα, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, ίνες και μανιτάρια. Και είναι σχεδιασμένες για να αναμιγνύονται με νερό ή άλλο υγρό.

Οι πράσινες σκόνες στοχεύουν στο να παρέχουν μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή κάποιων ανθρώπων.

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα χόρτου σε σκόνη βελτίωσε την υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μειώνοντας τη φλεγμονή στο έντερο. Μια δεύτερη μελέτη ανακάλυψε ότι ένα συμπλήρωμα χόρτου σε σκόνη βελτίωσε τους δείκτες της ανοσοποιητικής λειτουργίας και μείωσε τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα 26 ηλικιωμένων ενηλίκων που κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα σκόνης χόρτων για 90 ημέρες.

Όμως ενώ αυτές οι μελέτες δείχνουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν οι πράσινες σκόνες, καμία από αυτές δεν περιελάμβανε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, ούτε έλαβε χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γι αυτό και απαιτείται περισσότερη έρευνα - η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και να περιλαμβάνει περισσότερους συμμετέχοντες - για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία από τις πράσινες σκόνες.

Jenny.Gr
pexels

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Greens Powders

Δεδομένου ότι πολλές πράσινες σκόνες παρασκευάζονται από φρούτα και λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών στους ανθρώπους που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή τους. Από την άλλη πλευρά, οι πράσινες σκόνες μπορεί να είναι ακριβές και σε ορισμένες περιπτώσεις να κοστίζουν περισσότερο από τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης τωνGreens powders είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη νοοτροπία ενός ατόμου. Χρησιμοποιώντας πράσινες σκόνες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι πληρούν την ποσόστωση ή την απαίτηση του οργανισμού τους για φρούτα και λαχανικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι επίσης πιθανό να υπερκαταναλώνετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα. Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μπορεί να εμφανίσετε γαστρεντερική δυσφορία ή φούσκωμα.

Αντί λοιπόν να βασίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα, είναι προτιμότερο να παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά πρώτα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας και όχι από σκόνες. Προσωπικά δεν συνιστώ αυτά τα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσηα βρίσκω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτές τις σκόνες δεν εστιάζουν στην πραγματική τροφή.

Επιπλέον ενώ πολλά από τα συστατικά σε αυτές τις σκόνες είναι υγιεινά, είναι σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν είναι καν κοντά» στον συνιστώμενο αριθμό μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε

Ωστόσο αν και οι σκόνες δεν συνιστώνται γενικά για όλους, μπορεί να είναι ένας βολικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για όσους δυσκολεύονται να φάνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουν γεύματα, είναι συνεχώς εν κινήσει. ή έχουν διατροφικούς περιορισμούς, τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνω πως θα ήταν καλό να μην προτιμάτε κάποιο συμπλήρωμα, αντί της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων. Γιατί εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτές οι τροφές, η περιεκτικότητά τους σε νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χορτάσετε περισσότερο, να σας κρατήσει ενυδατωμένους και να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.