WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι καλό να χρησιμοποιείς κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουνίου 2023

Γιατί είναι καλό να χρησιμοποιείς κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί
Ο κουρκουμάς είναι ένα χρυσαφένιο μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πώς όμως μπορείτε να κάνετε τον κουρκουμά ακόμα πιο ισχυρό;

Η κουρκουμίνη, η κύρια βιοδραστική ουσία που δίνει στον κουρκουμά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να μην απορροφάται καλά από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε μερικά από τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία. Αλλά η πιπερίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Πιο συγκεκριμένα η πιπερίνη δρα μπλοκάροντας τη μεταβολική οδό της κουρκουμίνης, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει την κουρκουμίνη. Η πιπερίνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί επίσης να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου, 2 βήτα-καροτίνης και σεληνίου. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε με κουρκουμά, σκεφτείτε να πιάσετε το μύλο του πιπεριού.

Δοκιμάστε να συνδυάσετε κουρκουμά και μαύρο πιπέρι σε σάλτσες, κάρυ, μαρινάδες, σαλάτες, ακόμη και σε smoothies για να αξιοποιήσετε πλήρως τα πιθανά οφέλη για την υγεία που αποδίδονται με την κουρκουμίνη.

Πρέπει να τρώτε πάντα κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί;

Αν και μπορεί να είναι καλή ιδέα να μαγειρέψετε με κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί, μην αγχώνεστε αν σας τελειώσει το πιπέρι ή δεν θέλετε να το προσθέσετε. Ο κουρκουμάς μπορεί να εξακολουθεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη και άλλα οφέλη για την υγεία χωρίς το πιπέρι.

Απλά είναι λίγο πιο εύκολο για το σώμα μας να χρησιμοποιήσει αυτές τις δραστικές ενώσεις που βρίσκονται στον κουρκουμά συνδυάζοντάς τον με πιπερίνη, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ωφέλιμος ανεξάρτητα από το πώς τον καταναλώνουμε.

Το μαύρο πιπέρι δεν είναι το μόνο συστατικό που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει τον κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει την κουρκουμίνη.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν καταναλώνουμε κάτι από μόνο του. Όλα αυτά λειτουργούν συνδιαστικά.

Jenny.Gr
pexels

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η απορρόφηση δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το σώμα μπορεί να έχει πρόσβαση στην κουρκουμίνη. Μπορεί να λαμβάνουμε περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία από τον κουρκουμά μέσω της επίδρασης του μπαχαρικού στο μικροβίωμα του εντέρου παρά από αυτό που απορροφάται στο αίμα.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι μαγειρικές δόσεις μπαχαρικών άλλαξαν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα κανέλας, ρίγανης, τζίντζερ, μαύρου πιπεριού και πιπεριού καγιέν για τη μελέτη. Αν και δεν χρησιμοποίησαν ειδικά τον κουρκουμά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα οφέλη που παίρνουμε από τα μπαχαρικά μπορεί να σχετίζονται με πρεβιοτικά αποτελέσματα, τα οποία τροφοδοτούν υγιή βακτήρια στο έντερο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά για τον κουρκουμά, όμως η ουσία είναι ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία είτε καταναλώνονται μαζί είτε όχι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.