WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυσικές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι λειτουργεί και τι όχι


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2023

Φυσικές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι λειτουργεί και τι όχι
pexels
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κοινή πεπτική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσκοιλιότητα και άλλα.

Αν και δεν υπάρχει γνωστή «θεραπεία» για το IBS, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των σχετικών συμπτωμάτων. Ας δούμε μερικές από τις δημοφιλείς επιλογές και ας καταλάβουμε τι λειτουργεί και τι όχι.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τι λειτουργεί

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που μπορεί να είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS, όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Μια ανασκόπηση έδειξε ότι τα ακόλουθα στελέχη είναι τα πιο ωφέλιμα για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

  • Lactobacillus acidophilus

  • Streptococcus thermophilus

  • Bifidobacterium breve

  • Bifidobacterium longum

Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα με πολλά στελέχη αντί για ένα συμπλήρωμα ενός στελέχους. Λαμβάνοντας ένα προβιοτικό πολλαπλών στελεχών, μπορεί να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ένα ευρύτερο φάσμα προβλημάτων υγείας από ό,τι θα κάνατε με ένα προβιοτικό μεμονωμένο στέλεχος.

Φυτικές ίνες

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, που είναι ένα κοινό σύμπτωμα του IBS. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αυξήσετε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε πρόσθετα συμπτώματα όπως φούσκωμα και υπερβολικά αέρια. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα στην αύξηση των φυτικών ινών, επομένως αυξήστε την σταδιακά.

Ως προσέγγιση πρώτου βήματος, συμβουλεύω να αυξήσετε την πρόσληψη αδιάλυτων ινών για να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα και τις τακτικές κενώσεις του εντέρου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσελκύουν νερό στα έντερά σας, το οποίο βοηθά να μαλακώσουν τα κόπρανα και να κινηθούν προς τα έξω. Μερικές από τις αγαπημένες μου πηγές τροφίμων αδιάλυτων φυτικών ινών περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, φασόλια, κουνουπίδι και πράσινα φασόλια.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα παίρναμε όλες τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε από τα τρόφιμα, ωστόσο, τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και πολλά από αυτά είναι φτιαγμένα με φυσικά συστατικά, τα οποία προτείνω πάντα έναντι των καθαρτικών. Ωστόσο, σημειώστε ότι η υπερβολική χρήση αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αέρια και πόνο στο στομάχι.

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με τάση διάρροιας, μπορεί να αναρωτιέστε πώς και αν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή σας εδώ, καθώς προσελκύουν νερό και απομακρύνουν την περίσσεια υγρών, συμβάλλοντας στη μείωση τυχόν επεισοδίων διάρροιας.

Μερικές από τις αγαπημένες μου τροφές με διαλυτές ίνες περιλαμβάνουν:

  • Φράουλες

  • Αχλάδια

  • Αβοκάντο

  • Γλυκοπατάτα

  • Καρότα

Εάν πιστεύετε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα του εντέρου σας, τότε η παρακολούθηση των τροφών που τρώτε και των συμπτωμάτων που εμφανίζονται μπορεί να είναι το κλειδί για να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων, όπου θα γράφετε ακριβώς τι τρώτε και πώς νιώθετε πριν και μετά, για να παρατηρήσετε τυχόν μοτίβα.

Είναι σημαντικό επίσης να λαμβάνετε υπόψη τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ανθρακούχα ποτά, κατανάλωση αλκοόλ, πικάντικες τροφές και μη διαιτητικούς παράγοντες όπως το άγχος, ο ύπνος, το μέγεθος της μερίδας, η παράλειψη γευμάτων, τα φάρμακα, η σωματική δραστηριότητα και οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.

Jenny.Gr
pexels

Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας είναι ένα φυσικό αντισπασμωδικό που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος και των αερίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας είναι ασφαλές για χρήση για IBS και ως αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία με ελάχιστες παρενέργειες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η καούρα, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Γιόγκα και διαλογισμός

Το άγχος είναι ένας από τους συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έτσι λοιπόν οι πρακτικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους, που με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του IBS.

Ο διαλογισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο και τη δυσφορία του IBS. Ο διαλογισμός περιλαμβάνει την εστίαση του νου σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, σκέψη ή δραστηριότητα για να επιτευχθεί μια κατάσταση ψυχικής διαύγειας, χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης. Δοκιμάστε μια εφαρμογή διαλογισμού στο σπίτι για να ξεκινήσετε, όπως το Calm , μια ευέλικτη εφαρμογή με λιγότερο δομημένα προγράμματα και ασκήσεις για τη διαχείριση του άγχους. Εναλλακτικά, η εφαρμογή Superhuman είναι εξαιρετική για αρχάριους, με ηχογραφήσεις διαλογισμού.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τι δεν λειτουργεί

Περιοριστικές δίαιτες

Συχνά, τα άτομα με IBS ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθούν και μπορεί να μην είναι απαραίτητες για όλους με IBS.

Οι μακροπρόθεσμες, περιοριστικές δίαιτες μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να μειώσουν την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία του εντέρου σας.

Επιπλέον, οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες αιτίες του IBS και δεν είναι απαραίτητες για όλους. Ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και συχνά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως συνιστάται πάντα να συνεργάζεστε με έναν ειδικό για την υγεία του εντέρου εάν αυτό είναι κάτι που σας ενδιαφέρει.

Διάφορα χάπια και ροφήματα κατά του φουσκώματος

Τα μαγικά χάπια και ροφήματα που φαίνεται να είναι παντού και να διαφημίζονται από διασημότητες και influencers μπορεί να ωφελήσουν το φούσκωμα σας, ωστόσο τα περισσότερα δεν θα σας προσφέρουν καμία ανακούφιση. Δείτε τι να αποφεύγετε:

Ζελεδάκια- Συνήθως αποτελούνται από ζελατίνη, ζάχαρη και πρόσθετα χρώματα. Ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν αλκοόλες ζάχαρης ή γλυκαντικά για να διατηρούν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη χαμηλή και έτσι μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως «χωρίς ζάχαρη», ωστόσο οι αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και φούσκωμα σε ορισμένα άτομα, κάνοντας τα συμπτώματα χειρότερα.

Τσάι κατά του φουσκώματος – Τα τσάγια ισχυρίζονται ότι ξεφουσκώνουν, επιταχύνουν το μεταβολισμό σας, υποστηρίζουν την πέψη και ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί μέσω κλινικών δοκιμών και πολλά από τα τσάγια δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν συστατικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν δεν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Ορισμένα συστατικά έχουν καθαρτική δράση, η οποία σας κάνει να αποβάλλετε τα περιττά κόπρανα και το νερό. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και υποσιτισμού μέσω της απώλειας νερού, ηλεκτρολυτών και μετάλλων.

Προβιοτικά κακής ποιότητας – Τα προβιοτικά μπορούν πλέον να παραληφθούν οπουδήποτε και παντού, από το σούπερ μάρκετ της περιοχής σας έως τους ιστότοπους ομορφιάς. Και πολλά από αυτά είναι μη ελεγμένα, περιέχουν λίγα στελέχη και μπορεί να μην επιβιώσουν καν από το οξύ του στομάχου σας. Ένα προβιοτικό πρέπει να έχει πάνω από 10 δισεκατομμύρια CFU και πολλαπλά στελέχη όπως ο γαλακτοβάκιλλος και το bifidobacterium, τα οποία είναι μερικά από τα προβιοτικά στελέχη που έχουν ερευνηθεί περισσότερο.

Μείγματα καθαρισμού/αποτοξίνωσης - Πολλά μείγματα είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά, τα οποία αποτελούνται από διαφορετικές σκόνες, που πωλούνται σε εξαιρετική τιμή ως μια εύκολη επιλογή «αποτοξίνωσης» για να μειώσετε το φούσκωμα σας. Μάλιστα συχνά έχουν πολλά συστατικά με σκοπό να δικαιολογήσουν την τιμή, αλλά στην πραγματικότητα δεν βοηθούν το φούσκωμα. Μερικά δεν είναι σε αρκετά ισχυρή ποσότητα ή αρκετά καλή ποιότητα για να κάνουν τη διαφορά, και μερικά μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν το φούσκωμα σας.

Καθαρισμοί παχέος εντέρου

Οι καθαρισμοί του παχέος εντέρου συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση καθαρτικών, κλυσμάτων ή υδροθεραπείας του παχέος εντέρου για την απομάκρυνση των τοξινών από το κόλον. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση καθαριστικών του παχέος εντέρου για το IBS.

Στην πραγματικότητα, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου μπορεί δυνητικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα του IBS προκαλώντας αφυδάτωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, εντερικό ερεθισμό και άλλες επιπλοκές. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου και να οδηγήσουν σε περαιτέρω πεπτικά προβλήματα.

Επιπλέον, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου δεν είναι μια βιώσιμη ή μακροπρόθεσμη λύση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του IBS. Μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της πάθησης και τα συμπτώματα είναι πιθανό να επανέλθουν μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός.

Συμπερασματικά, οι φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες αποτελεσματικές. Τα προβιοτικά, οι φυτικές ίνες, το έλαιο μέντας, η γιόγκα και ο διαλογισμός έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS. Ενώ, οι περιοριστικές δίαιτες, τα χάπια κατά του φουσκώματος και οι καθαρισμοί του παχέος εντέρου μπορεί να μην είναι χρήσιμα και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.