WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χλώριο: 5 τρόποι που επηρεάζει μακροπρόθεσμα το σώμα μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουνίου 2023

Χλώριο: 5 τρόποι που επηρεάζει μακροπρόθεσμα το σώμα μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε
pexels
Πώς το χλώριο επηρεάζει το σώμα μας;

Το χλώριο είναι ένα χημικό απολυμαντικό που προστίθεται στις πισίνες για να σκοτώσει τα μικρόβια. Στην αρχική του μορφή, το χλώριο είναι μια εξαιρετικά ερεθιστική και καταστροφική χημική ουσία. Όταν προστίθεται στο νερό της πισίνας μετατρέπεται τεχνικά στις χημικές ουσίες υποχλωριώδες οξύ και υποχλωριώδες ανιόν, που απολυμαίνουν το νερό και θεωρείται ασφαλές στη σωστή συγκέντρωση.

Τούτου λεχθέντος, οι συχνοί κολυμβητές μπορεί να διαπιστώσουν ότι το χλωριωμένο νερό προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν η συγκέντρωση του χλωρίου είναι πολύ υψηλή, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία. Εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους το χλώριο μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας.

Μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα και εξάνθημα

Το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες στο νερό της πισίνας μπορεί να ερεθίσουν και να στεγνώσουν το δέρμα. Οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι αλλεργικοί στο χλώριο, αλλά μπορεί να είστε ευαίσθητοι στη χημική ουσία και να έχετε δερματικές αντιδράσεις που είναι στην πραγματικότητα ερεθιστική δερματίτιδα που προκαλείται από υπερευαισθησία στο χλώριο.

Το χλωριωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθιστικά δερματικά συμπτώματα όπως:

  • Ξηρό δέρμα με φαγούρα

  • Κόκκινο δέρμα

  • Κνίδωση ή εξάνθημα

  • Εξάρσεις εκζέματος ή ψωρίασης

  • Ξηρό δέρμα που προκαλεί ακμή

Έρευνες δείχνουν ότι οι συχνοί κολυμβητές είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή «δερματίτιδα από το νερό της πισίνας». Αυτό το κνησμώδες εξάνθημα προκαλείται από χημικές ουσίες της πισίνας όπως το χλώριο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα από τα είδη κολύμβησης όπως τα σκουφάκια κολύμβησης και τα γυαλιά που τρίβονται στο δέρμα.

Εάν έχετε ψωρίαση, μια αυτοάνοση δερματική διαταραχή, η βουτιά στην πισίνα μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις πλάκες ψωρίασής σας. Το χλώριο μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος, μια δερματική διαταραχή που προκαλεί ξηρές και κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος.

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο στο χλώριο, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει:

  • Ενυδατώστε το δέρμα σας πριν πέσετε στην πισίνα

  • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό αφού τελειώσετε το κολύμπι

  • Σκουπιστείτε απαλά με μια πετσέτα για να στεγνώσετε

  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα σε βρεγμένο δέρμα

Μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτά και ξηρά μαλλιά

Το χλωριωμένο νερό διαλύει τα έλαια που επικαλύπτουν και προστατεύουν τα μαλλιά σας, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας πιο επιρρεπή σε φθορά και ξηρότητα. Το χλώριο διασπά επίσης τις πρωτεΐνες στα μαλλιά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος της τρίχας. Τα άτομα με λευκά ή ξανθά μαλλιά κινδυνεύουν περισσότερο επειδή τα μαλλιά έχουν λιγότερη μελανίνη (αυτό που δίνει χρώμα στο δέρμα και στα μαλλιά) για να τα προστατεύει.

Το χλώριο μπορεί επίσης να φωτίσει τα μαλλιά σας, ειδικά αν το νερό της πισίνας που κολυμπάτε έχει υψηλή συγκέντρωση χλωρίου. Ωστόσο, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί επίσης να φωτίσει τα μαλλιά και να αυξήσει την επίδραση του χλωρίου στα μαλλιά. Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή ενώ κολυμπάτε, η AAD σας προτείνει:

  • Απλώστε λάδι ή μαλακτικό στα μαλλιά σας πριν κολυμπήσετε

  • Φορέστε σκουφάκι κολύμβησης για να κρατήσετε τα μαλλιά μακριά από το χλώριο

  • Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας πριν κολυμπήσετε για να αποφύγετε την απορρόφηση χλωρίου

  • Ξεπλύνετε και λούστε τα μαλλιά σας μετά το κολύμπι με ένα σαμπουάν σχεδιασμένο να απομακρύνει το χλώριο και μετά με ένα βαθύ μαλακτικό

Το χλώριο δεν πρασινίζει τα μαλλιά σας

Ο οξειδωμένος χαλκός είναι αυτός που πρασινίζει τα ξανθά ή τα λευκά μαλλιά μετά το κολύμπι. Μερικές φορές προστίθεται θειικός χαλκός στις πισίνες για τον έλεγχο της ανάπτυξης των φυκών. Ο χαλκός μπορεί επίσης να διαρρεύσει στην πισίνα από υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα

Τα υψηλά επίπεδα χλωρίου απελευθερώνουν χλωραμίνες στο νερό και τον αέρα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικό. Οι χλωριωμένες πισίνες συνήθως δεν προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, εάν μια πισίνα έχει δημιουργήσει υψηλά επίπεδα χλωραμινών, μπορεί να αντιμετωπίσετε αναπνευστικά προβλήματα όπως:

  • Βήχας

  • Συριγμός

  • Κρίση άσθματος

  • Κνησμός, καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Οι πισίνες συσσωρεύουν χλωραμίνες όταν το χλώριο αναμειγνύεται με τον ιδρώτα, τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μια πισίνα που έχει δημιουργήσει πάρα πολλές χλωραμίνες έχει συχνά μια έντονη χημική μυρωδιά, την οποία οι άνθρωποι λανθασμένα αποκαλούν «οσμή χλωρίου». Οι χλωραμίνες στον αέρα είναι συνήθως υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά το κολύμπι. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στις εσωτερικές πισίνες, επειδή δεν αερίζονται τόσο καλά ώστε η χλωραμίνη να φύγει από την περιοχή.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών

Το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες της πισίνας μπορούν να ξεπλύνουν το λεπτό στρώμα δακρύων που καλύπτουν τα μάτια σας. Ως αποτέλεσμα, το χλώριο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στα μάτια όπως:

  • Καύση

  • Κνησμός

  • Ερυθρότητα

  • Ξηρά μάτια

  • Θολή όραση

Οι κολυμβητές σε μια πισίνα με συσσωρευμένες χλωραμίνες μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό των ματιών όπως κόκκινα, φαγούρα στα μάτια. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει να ξεπλένετε τα μάτια σας με γλυκό νερό μετά το κολύμπι για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του χλωριωμένου νερού από τα μάτια σας. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των δακρύων και η χρήση γυαλιών κρατά το χλωριωμένο νερό μακριά από τα μάτια σας.

Μπορεί να οδηγήσει σε κίτρινα δόντια

Το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες της πισίνας μπορεί να προκαλέσουν σχηματίσουν κίτρινους και καφέ λεκέδες στα δόντια. Αυτή η χρώση συμβαίνει επειδή το pH των χλωριωμένων πισινών είναι υψηλότερο από το σάλιο σας, το οποίο διασπά τις πρωτεΐνες που προστατεύουν τα δόντια από το τέντωμα και τη συσσώρευση πέτρας. Οι χλωριωμένες πισίνες μπορούν επίσης να διαβρώσουν το σμάλτο, γεγονός που σας κάνει πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε λεκέδες .

Ωστόσο, είναι απίθανο τα δόντια σας να κιτρινίσουν αφού επισκεφτείτε την πισίνα του δήμου μερικές φορές την εβδομάδα. Έρευνες δείχνουν ότι οι κολυμβητές - ειδικά εκείνοι που περνούν περισσότερες από έξι ώρες την εβδομάδα στην πισίνα - έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κίτρινα δόντια.

Το US Masters Swimming συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν κολυμπήσετε για να αποτρέψετε τη συσσώρευση χημικών στην πισίνα στην πλάκα. Μετά από μια βουτιά, ξεπλύνετε το στόμα σας με γλυκό νερό ή στοματικό διάλυμα φθοριούχου για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση των επιπέδων pH του στόματός σας.

Το χλωριωμένο νερό θεωρείται ασφαλές όταν οι πισίνες έχουν τη σωστή συγκέντρωση χλωρίου. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο χλώριο. Το χλώριο μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια. Περιστασιακά το κολύμπι δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, αλλά τα άτομα που κολυμπούν συχνά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες από το χλώριο. Εάν έχετε προβλήματα με την αναπνοή ή έχετε έντονα συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία, ζητήστε από τον υπεύθυνο της πισίνας να ελέγξει τα επίπεδα χλωρίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.