WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκέφτεσαι να φας ξαναζεσταμένο ρύζι; Να γιατί δεν είναι καλή ιδέα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2023

Σκέφτεσαι να φας ξαναζεσταμένο ρύζι; Να γιατί δεν είναι καλή ιδέα
pexels
Οι ανησυχίες για τροφική δηλητηρίαση από ρύζι έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Και ο ένοχος είναι ο Bacillus cereus , ένα κοινό βακτήριο που σχετίζεται με το ρύζι, όταν αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό.

Η τροφική δηλητηρίαση από Bacillus cereus συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετόνή διάρροια και δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Όμως, τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν μια σοβαρή λοίμωξη.

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονταν μέσα σε λίγες ώρες και μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες.

Τα βακτήρια είναι γνωστό ότι δημιουργούν σπόρια, μια ανενεργή μορφή βακτηρίων που δεν καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Και στην πραγματικότητα, οι υψηλές θερμοκρασίες ουσιαστικά "ξυπνούν" τα σπόρια

Έτσι όταν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά τα ενεργοποιημένα σπόρια μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε κύτταρα που δημιουργούν τοξίνες. Τα κακά νέα είναι ότι αυτές οι τοξίνες είναι επίσης ανθεκτικές στη θερμότητα, επομένως το να ζεστάνετε το ρύζι που υπάρχει στον πάγκο της κουζίνας για ώρες δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Η ψύξη ή το ζέσταμα των υπολειμμάτων δεν είναι εγγυημένος τρόπος πρόληψης της ασθένειας από τον Bacillus cereus , αλλά οι κατάλληλες στρατηγικές χειρισμού των τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Διατηρήστε το ρύζι στο ψυγείο — αλλά όχι για πολύ

Ο Bacillus cereus μπορεί επίσης να βρεθεί στο έδαφος και στα φυτά. Μπορεί να μολύνει μια ποικιλία τροφίμων πέρα ​​από το ρύζι, όπως το κρέας, τα μαγειρευτά και το σάλτσα. Δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στο ρύζι, απλά το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι ένας κλασικός τρόπος για να μολυνθείς από αυτό το βακτήριο. Και αυτό γιατί πολλοί φτιάχνουν μια μεγάλη παρτίδα ρυζιού, το αφήνουν να καθίσει έξω και μετά το ξαναζεσταίνουν.

Όμως δεδομένου ότι τα σπόρια παράγουν τοξίνες όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου, είναι καλύτερο να τρώτε το ρύζι αμέσως ή να το αποθηκεύετε το μαγειρεμένο στο ψυγείο. Αλλά ακόμα κι αν βάλετε το ρύζι στο ψυγείο αμέσως, δεν θα κρατήσει για πάντα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι συνήθως διατηρείται τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

Σύμφωνα με το USDA, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα τρόφιμα έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες. Και αν φέρνετε μαγειρεμένο ρύζι απ΄έξω ή παίρνετε φαγητό σε πακέτο από ένα εστιατόριο, είναι καλύτερο να έχετε ένα ψυγειάκι μαζί σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Jenny.Gr
unsplash

Μείνετε ενυδατωμένοι εάν υποψιάζεστε τροφική δηλητηρίαση από ρύζι

Εάν αρρωστήσετε μετά την κατανάλωση ρυζιού, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια γαστρεντερική δυσφορία για μια ή δύο ημέρες. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι με αθλητικά ή ηλεκτρολυτικά ροφήματα. Πιείτε τα αργά και αρχίστε να τρώτε μαλακά φαγητά, όπως σούπα, μόλις βελτιωθεί η όρεξή σας.

Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για την τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από τον Bacillus cereus , καθώς τα συμπτώματα προκαλούνται από τοξίνες και όχι από τα ίδια τα βακτήρια. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις το σώμα απαλλαγεί από τις τοξίνες, με εμετό ή διάρροια.

Εάν έχετε αίμα στον εμετό ή τη διάρροια ή τα συμπτώματα επιμένουν για μερικές ημέρες, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε φροντίδα εάν είστε αφυδατωμένοι και δεν μπορείτε να ανεχτείτε καθόλου υγρά ή εάν σταματήσετε να ουρείτε.

Φυσικά δεν χρειάζεται να κόψετε το ρύζι από τη διατροφή σας για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από Bacillus cereus. Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι μπορείτε να βάλετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο για να κρυώσει αντί να το αφήσετε στον πάγκο, για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού τοξινών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.