WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης κύησης: 8 διατροφικές συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουνίου 2023

Διαβήτης κύησης: 8 διατροφικές συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες
pexels
Ο διαβήτης κύησης είναι ένας συγκεκριμένος τύπος διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη ή μπορεί να είχαν αδιάγνωστο διαβήτη στο παρελθόν.

Όταν διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης, το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ελέγχει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας μεταφέροντάς την στα κύτταρα σας για ενέργεια.

Όταν τα κύτταρα στο σώμα σας χρησιμοποιούν και ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματικά, είναι μια κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας συνεχίζει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη και τα κύτταρα συνεχίζουν να ανταποκρίνονται λιγότερο. Τελικά, το πάγκρεας δεν μπορεί να συμβαδίσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με διαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό για κάθε έγκυος να γίνεται ελαφρώς ανθεκτική στην ινσουλίνη. Όταν όμως διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μεγαλύτερη και το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να αντισταθμίσει.

Δυστυχώς, ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε τις επιπλοκές και να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και με διαβήτη κύησης, είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

8 συμβουλές διατροφής για διαβήτη κύησης

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τι λειτουργεί για εσάς είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η γνώση των αριθμών σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρό σας και εάν πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόση ποσότητα υδατανθράκων είναι κατάλληλη για εσάς ή εάν ένα συγκεκριμένο γεύμα χρειάζεται περισσότερους ή λιγότερους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες.

Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέγεθος όσον αφορά την κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές τροποποιήσεις για εσάς. Στην ιδανική περίπτωση, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.

Να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων στα αμυλούχα τρόφιμα

Η ανάπτυξη διαβήτη κύησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετε τα αμυλούχα τρόφιμα. Η κάθε γυναίκα ανέχεται διαφορετική ποσότητα υδατανθράκων. Αλλά όταν τρώτε αμυλούχα τρόφιμα (με υψηλότερους υδατάνθρακες) όπως ρύζι, δημητριακά, ψωμί, πατάτες ή ζυμαρικά, έχετε κατά νου το μέγεθος της μερίδας σας.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Βοηθάνε στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται και απορροφώνται. Χρησιμοποιήστε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα ή κριθάρι αντί για λευκούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί όταν επιλέγετε δημητριακά .

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες για μια διατροφή για διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν τα προϊόντα, τις φακές, τα μπιζέλια και τα φασόλια όπως τα φασόλια και τα κόκκινα ή μαύρα φασόλια.

Περιορίστε τους χυμούς φρούτων και τα ζαχαρούχα ποτά

Ο χυμός φρούτων μπορεί να φαίνεται σαν μια υγιεινή επιλογή, αλλά αν σκεφτείτε πόσα κομμάτια φρούτων χρειάζονται για να φτιάξετε ένα ποτήρι χυμό, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο χυμός είναι πλούσιος σε ζάχαρη. Επιπλέον, ορισμένες επιλογές έχουν προσθήκη ζάχαρης και ο χυμός αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι φυτικές ίνες είναι μια θρεπτική ουσία που υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα κανονικά αναψυκτικά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Ρίξτε μια ματιά στη δημοσίευσή μου σχετικά με τα υγιεινά ποτά για την εγκυμοσύνη για μερικές εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές ποτών.

Jenny.Gr
pexels

Περιορίστε τα γλυκά

Αυτό μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αν έχετε διαβήτη κύησης, θα πρέπει να προσέχετε τον αριθμό των γλυκών στη διατροφή σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Μπορούν να γίνουν προσαρμογές για να γίνουν τα επιδόρπια πιο φιλικά με το σάκχαρο του αίματος, όπως η παρασκευή μιας «υγιεινότερης» εναλλακτικής ή το επιδόρπιο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με άφθονη πρωτεΐνη.

Προσέξτε τα γλυκαντικά και τα ύπουλα πρόσθετα σάκχαρα

Η ανάγνωση της ετικέτας είναι απαραίτητη για τις εγκύους με διαβήτη κύησης. Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά μπορεί να υπάρχουν κρυφά σε απροσδόκητα τρόφιμα όπως μπάρες πρωτεΐνης, γιαούρτι, κράκερ, σάλτσες και καρυκεύματα. Δεν υπάρχει «καθορισμένο όριο» στην προσθήκη ζάχαρης για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η γενική σύσταση για εκτός εγκυμοσύνης για τις γυναίκες είναι λιγότερο από 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη

Ξεκινήστε τη μέρα σας επιλέγοντας ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Οι ανάγκες του καθενός σε πρωτεΐνη διαφέρουν, αλλά τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό είναι μια γενική σύσταση. Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, την ενέργεια και το πώς αισθάνεστε και προσαρμοστείτε ώστε να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη εάν χρειάζεται.

Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και συνδυάστε τα με πρωτεΐνη και λίπος

Όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων με διαβήτη κύησης, θα πρέπει να στοχεύουν στο να συνδυάζουν τα φρούτα τους με πρωτεΐνες και λίπος για να διαχειρίζονται καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα - για παράδειγμα, μούρα και γιαούρτι (πρωτεΐνη + λίπος).

Μια συνολικά καλά ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί. Γεμίστε το πιάτο σας με τροφές όπως:

  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, λάχανο κ.λπ.)

  • Λαχανικά με ανοιχτόχρωμα (πιπεριές, σέλινο, αγγούρια, ντομάτες)

  • Φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ.)

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα, πλιγούρι βρώμης κομμένο σε χάλυβα κ.λπ.)

  • Υγιή λιπαρά (αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπόροι)

  • Πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, μοσχάρι)

  • Ψάρια και θαλασσινά (σολομός, λευκό ψάρι κ.λπ.)

  • Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά (ελληνικό γιαούρτι, πλήρες ή πλήρες γάλα, κεφίρ, τυρί κ.λπ.)

Κανένα φαγητό δεν χρειάζεται να αφαιρείται ή να αποφεύγεται με τον διαβήτη κύησης πέρα ​​από τα τρόφιμα ή τα ποτά που συνήθως αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (όπως το αλκοόλ). Φυσικά, είναι καλύτερο να προσέχετε την πρόσληψη τροφών που μπορεί να έχουν πιο σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η συνολική διατροφή σας είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.