WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως πριν την προπόνηση για να ενισχύσεις την απόδοσή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουνίου 2023

Τι να τρως πριν την προπόνηση για να ενισχύσεις την απόδοσή σου
pexels
Πρέπει να τρώτε πριν την προπόνησή σας; Αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση… η απάντηση είναι ναι.

Η αλήθεια ότι το να τρώτε μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν την προπόνησή σας μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοσή σας. Πριν όμως ξεκίνησετε να τρώτε τις κατάλληλες τροφές για να μεγιστοποιήσετε την προπόνησή σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί η διατροφή πριν την άσκηση είναι σημαντική.

Πρώτον, η άσκηση απαιτεί ενέργεια. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μπορεί να παράγει ενέργεια είναι να διασπά την αποθηκευμένη ενέργεια που προέρχεται από τα τρόφιμα ή από τις αποθήκες (σωματικό λίπος, μύες και γλυκογόνο ήπατος). Ωστόσο, η αποθηκευμένη ενέργεια είναι περιορισμένη και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μεταβολιστεί, κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Έχετε νιώσει ποτέ λίγο νωθροί στην αρχή της προπόνησής σας; Λοιπόν, αν δεν έχετε φάει κάτι πριν τότε είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να διασπάσει την αποθηκευμένη ενέργεια, ώστε να σας τροφοδοτήσει καθώς γυμνάζεστε.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό είναι σημαντικό να τρώτε κάτι πριν την άσκηση, ώστε να τροφοδοτείτε το σώμα σας με άμεση ενέργεια για να σας δώσει περισσότερη δύναμη, περισσότερη εστίαση και να αποτρέψετε την πρόωρη κόπωση και ακόμη και τον τραυματισμό.

Η κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ πριν την προπόνηση έχει να κάνει με την ενίσχυση της απόδοσης. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και κάτι τόσο μικρό όσο 30-60 γραμμάρια υδατανθράκων 30-60 λεπτά πριν από την προπόνηση μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη κόπωση και να αυξήσει τον χρόνο μέχρι την εξάντληση.

Ποιες τροφές είναι λοιπόν ιδανικές για πριν την προπόνηση; Αν σκεφτούμε τα ενεργειακά συστήματα, οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο (ανεξάρτητα από την ένταση της άσκησης). Οι υδατάνθρακες μπορούν να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν σε μόλις 15 λεπτά, τροφοδοτώντας τους μύς σας με άμεση και διαθέσιμη ενέργεια.

Τα λίπη μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν το σώμα σας με ενέργεια. Ωστόσο, τείνουν να χρησιμοποιούνται σε ασκήσει με χαμηλότερες εντάσεις, επειδή χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν.

Η πρωτεΐνη δεν επηρεάζει άμεσα την απόδοση της άσκησης ούτε παρέχει στο σώμα «ενέργεια». Η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν από την προπόνηση δεν θα σας επιτρέψει να ασκηθείτε περισσότερο ή σκληρότερα. Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει τον πόνο, να προσφέρει στο σώμα επιπλέον ανάκαμψη και να αποτρέψει την υπερβολική κατάρρευση των μυών.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για πριν την προπόνηση

Πλιγούρι βρώμης με φρούτα, μέλι και μαύρη σοκολάτα

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που το σώμα μπορεί να αφομοιώσει εύκολα, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας για αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης τα φρούτα και το μέλι μεγιστοποιούν την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη γιατί είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που χάνεται στον ιδρώτα και χρειάζεται για τις συσπάσεις των μυών.

Γιαούρτι με γκρανόλα

Η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία αποκατάστασης και να αποτρέψει την υπερβολική διάσπαση των μυών. Ωστόσο, δεν σας παρέχει την ενέργεια που αναζητάτε κατά τη διάρκεια της άσκησης… επομένως πρέπει να προσθέσετε μερικούς υδατάνθρακες, όπως γκρανόλα ή φρούτα για να πάρετε την ώθηση που χρειάζεστε.

Γλυκοπατάτες

Η γλυκοπατάτα είναι ένας εξαιρετικά πλούσιος σύνθετος υδατάνθρακας. Αν και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για την πέψη σε σχέση με την κανονική πατάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχει σας παρέχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας, ώστε να μην κουραστείτε πολύ γρήγορα.

Τοστ με αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί περιέχει υγιεινά λιπαρά και κάλιο. Το κάλιο είναι ένας ακόμη σημαντικός ηλεκτρολύτης που χάνεται με τον ιδρώτα και που είναι απαραίτητος για τη σύσπαση των μυών και τη φυσιολογική ισορροπία υγρών.

Ο συνδυασμός λίπους με υδατάνθρακες βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης ενέργειας, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο σταθερά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν δεν έχετε επαρκή καύσιμα όσο γυμνάζεστε, το σώμα σας αρχίζει να διασπά τους μύες σας και τις αποθηκευμένες πηγές ενέργειας. Οι κύριοι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης. Γι αυτό λοιπόν πριν πάτε στο γυμναστήριο καταναλώστε κάτι ελαφρύ για να έχετε ενέργεια και να αποφύγετε τους τραυματισμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.