WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16+1 Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης από τον Ειδικό


JTeam

15 Ιουνίου 2023

16+1 Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης από τον Ειδικό
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι γεμάτη με την πιο γλυκιά αναμονή αλλά και ταυτόχρονα με άγχος καθώς είναι άκρως καθοριστική και για εσάς και για τη ζωή του εμβρύου που κυοφορείτε.

Αυτή την περίοδο θα ακούσετε πολλές συμβουλές και «μη» στον περίγυρό σας όπως για παράδειγμα «μη βγάζεις φωτοτυπίες», «μη στέκεσαι κοντά στο φούρνο μικροκυμάτων», «μην κάνεις σεξ», «μην πίνεις», «μην καπνίζεις»… Καθώς θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε μια ομαλή και επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι λογικό να βασανίζεστε από απορίες και ενοχές τύπου «μήπως αν κάνω κάτι θα βλάψω το μωρό μου».

Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε μια σειρά από απαντήσεις που απαντάνε στις απορίες σας για τα «ΜΗ» που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Διατροφή και συνήθειες

  • Δεν τρώτε για δύο: Το μωρό σας θα πάρει όλα όσα χρειάζεται από εσάς, ακόμα και αν δεν πάρετε επιπλέον θερμίδες. Στο πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται επιπλέον θερμιδική πρόσληψη. Στο δεύτερο τρίμηνο συστήνεται η πρόσληψη επιπλέον 300 kcal/ημέρα και στο τρίτο τρίμηνο επιπλέον 350-400 kcal/ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με μικρή ποσότητα φαγητού.
  • Ψάρια και θαλασσινά: Μπορείτε να φάτε οποιοδήποτε θαλασσινό. Η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα είναι πολύτιμη για εσάς και το μωρό σας. Τα άψητα θαλασσινά δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οποιοδήποτε σούσι με ωμά ή μισοψημένα θαλασσινά πρέπει να αποφεύγεται γιατί είναι πιθανότερο να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια. Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος περιλαμβάνουν ωμό ή μισοψημένο μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικά και μη παστεριωμένο γάλα και τυρί.
  • Κατανάλωση Καφεΐνης: οι έγκυες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα που ισοδυναμεί με 1-2 φλιτζάνια καφέ (350ml) κάθε μέρα. Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mg καφεΐνη και ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη. Θυμηθείτε ότι εκτός από τον καφέ, καφεΐνη περιέχεται στο τσάι, σε αναψυκτικά τύπου Coca Cola, στη μαύρη σοκολάτα κ.α.
  • Αλκοόλ: δεδομένου ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μεταβολίζει το αλκοόλ διαφορετικά, δεν υπάρχει ασφαλής σύσταση για κατανάλωση αλκοόλ. Καλό θα είναι να το αποφύγετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Πρόσληψη υγρών: Το σώμα σας τώρα χρειάζεται περισσότερα υγρά για να παραμείνετε υγιής εσείς και το μωρό σας. Φροντίστε να προσλαμβάνετε 2,5 - 3 λίτρα υγρά ημερησίως. Είτε ως ροφήματα είτε ως νερό, ειδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Σας προφυλάσσει από δυσκοιλιότητα, ουρολοιμώξεις κ.α.
  • Κάπνισμα: Απαγορεύεται, χωρίς καμία δικαιολογία. Η νικοτίνη και οι χιλιάδες βλαβερές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό που κυκλοφορεί, έστω και με ένα τσιγάρο, είναι τοξικές στην ανάπτυξη των νέων κυττάρων και προκαλούν μικρές ή μεγάλες βλάβες που μπορεί να μη διακρίνονται και μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και πολύ αργότερα στην παιδική ηλικία (όπως είναι π.χ. η λευχαιμία).

Ταξίδια

  • Αεροπορικά ταξίδια: Τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι επιβλαβή για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και δεν χρειάζεται να αποφεύγονται οι πτήσεις κατά τη διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να μην επιτρέπουν την επιβίβαση εγκύων γυναικών εάν βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο, φοβούμενες την περίπτωση που κάποια γεννήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ομοίως, η έκθεση στην ακτινοβολία από σαρωτές σώματος και μηχανήματα ακτίνων Χ που χρησιμοποιούνται στις εισόδους ασφαλείας, δεν είναι αρκετά σημαντική για να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο μωρό.
  • Οδήγηση - Ζώνη: Η οδήγηση επιτρέπεται αλλά όχι για μεγάλες αποστάσεις και για όσο εσείς αισθάνεστε άνετα. Επιβάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης η εφαρμογή της ζώνης οδήγησης. Τοποθετήστε το οριζόντιο τμήμα κάτω από την κοιλιά και το κάθετο ανάμεσα στο στήθος και στο πλάι της κοιλιάς σας.

Σωματική άσκηση

  • Γυμναστική: H γυμναστική κατά τη διάρκεια μιας ομαλά εξελισσόμενης εγκυμοσύνης, σας ωφελεί γιατί σας κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση και βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει ότι μειώνει την πιθανότητα να κάνετε θρομβώσεις στα αγγεία σας. Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι η αεροβική γυμναστική. Eπιλέξτε ήπια άσκηση, όπως κολύμβηση, σουηδική γυμναστική, γιόγκα σε χαλαρούς ρυθμούς και περπάτημα. Στοχεύστε σε 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, για τουλάχιστον 5 ημέρες της εβδομάδας (ή συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα), καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
  • Κολύμβηση και ήλιος: Η κολύμβηση είναι από τις καλύτερες γυμναστικές κατά την εγκυμοσύνη. Φροντίστε όμως να έχετε κάποιον μαζί σας (σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσία) και να μην πηγαίνετε βαθιά εκεί που δεν πατάτε γιατί με την εγκυμοσύνη αυξάνει ο κίνδυνος κράμπας. Σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, μπορείτε να κάθεστε το πολύ μισή ώρα αλλά με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας (μεγαλύτερο από 30). Τον υπόλοιπο χρόνο κάτω από σκιά.

Δραστηριότητες περιποίησης και χαλάρωσης

  • Laser αποτρίχωσης: Επιτρέπεται κατά την εγκυμοσύνη και δεν ενέχει κινδύνους για το μωρό σας.
  • Μαλλιά και νύχια: Είναι απολύτως ασφαλές να βάψετε τα μαλλιά σας και να φτιάξετε τα νύχια σας, υποθέτοντας ότι το κομμωτήριο που επιλέγετε είναι καθαρό και αξιόπιστο.
  • Αποφύγετε: Σάουνα, χαμάμ, Botox, δραστηριότητες με κίνδυνο πτώσης, κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, την πολύωρη ορθοστασία, τα ψηλά τακούνια, σπρέι γρήγορου μαυρίσματος και καλλυντικά που περιέχουν Ρετινόλη και παράγωγα της (retinoids), Parabens, φορμαλδεΰδη.

Υγεία

  • Πυρετός: Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο ανεβάσετε πυρετό (π.χ. ίωση), θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ο η θερμοκρασία του σώματός σας να μην ξεπεράσει τους 38°C, ειδικά αν βρίσκεστε στο 1ο τρίμηνο. Αυτό το καταφέρνετε με αντιπυρετικά φάρμακα (Depon ή και άλλα).

Καθημερινότητα

  • Θέση ύπνου: Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κοιμάστε όπως βολεύεστε. Όμως, καλό θα είναι να μην κοιμάστε ανάσκελα όταν βρίσκεστε σε προχωρημένη εβδομάδα (3ο τρίμηνο). Προτιμήστε να περνάτε μερικά διαστήματα ανάσκελα, όμως τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα νιώσετε καλύτερα αν κοιμηθείτε στο πλάι. Προτιμήστε την αριστερά πλευρά καθώς έτσι αυξάνεται η ροή αίματος στη μήτρα και τον πλακούντα.
  • Σεξ: Εάν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, το σεξ και οι οργασμοί δεν θα αυξήσουν τον κίνδυνο να μπείτε σε τοκετό νωρίς ή να προκαλέσετε αποβολή. Προτιμήστε σεξουαλικές στάσεις που δεν σας ενοχλούν και δεν επιτρέπουν την βαθιά διείσδυση του πέους (πλάγιες στάσεις). Αλλά πρέπει να γνωρίζετε, ότι το σεξ και οι οργασμοί αργότερα στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν ήπιες συσπάσεις στη μήτρα. Αποφύγετε την εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο μέχρι και τον 8ο μήνα. Στο τέλος της εγκυμοσύνης όμως, μπορείτε να έχετε επαφές ελεύθερα, καθώς το σπέρμα έχει προσταγλαδίνες οι οποίες βοηθούν στην ωρίμανση του τραχήλου και βοηθούν στην διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Το σεξ δεν επιτρέπεται στην κύηση μόνο εάν συντρέχουν ιατρικοί ή ψυχoλογικοί λόγοι όπως είναι, μικρό μήκος τραχήλου, ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών 1ου τριμήνου, ιστορικό πρόωρου τοκετού, χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα (προδρομικός πλακούντας) ή εάν έχει προηγηθεί περίδεση του τραχήλου. Επίσης εάν πρόσφατα η έγκυος υποβλήθηκε σε αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης.
  • Σκύψιμο, τέντωμα και άλλες κινήσεις: Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας καλό θα είναι να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και τα σκυψίματα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι αρθρώσεις γίνονται πιο μαλακές και συνεπώς πιο ευαίσθητες σε τραυματισμούς. Όταν θέλετε να σκύψετε και να πιάσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα, θα πρέπει να σκύβετε με τα γόνατα λυγισμένα προκειμένου να μην επιβαρύνετε την μέση σας. Αποφεύγετε και το σήκωμα βάρους. Καλό θα είναι να ζητάτε ένα «χέρι βοηθείας».

Η συμβουλή μας: Ηρεμήστε! Και κυρίως αποφύγετε να ακούτε συμβουλές και ¨ιστορίες τρόμου¨ από «ειδήμονες» συγγενείς και φίλους περί εγκυμοσύνης και τοκετού.

Μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε τη ζωή σας κανονικά. Να θυμάστε ότι δεν είστε άρρωστη, απλά είστε έγκυος και η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Φροντίστε το περιβάλλον σας να είναι ένα περιβάλλον υποστηρικτικό, γεμάτο σεβασμό, που δεν θα σας ακυρώνει, δεν θα σας ¨τραυματίζει¨ αλλά αντίθετα θα σας στηρίζει, θα σας αγκαλιάζει συναισθηματικά και θα "ακούει" τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας σε αυτή την τόσο τρυφερή περίοδο της ζωής σας.

Jenny.Gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.