WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις ότι πάσχεις από αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουνίου 2023

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις ότι πάσχεις από αυτό
pexels
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Η ακριβής αιτία του IBS είναι άγνωστη, αλλά αρκετοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του περιλαμβάνουν:

  • Ανωμαλίες στις συσπάσεις των μυών του εντέρου
  • Ανωμαλίες στα βακτήρια του εντέρου
  • Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στο έντερο
  • Ψυχολογικό στρες
  • Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες
  • Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες
  • Προηγούμενη γαστρεντερική λοίμωξη
  • Δυσβίωση – ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο
  • Οικογενειακό ιστορικό IBS

Για να μάθετε εάν έχετε IBS, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κριτήρια της Ρώμης IV, τα οποία είναι ένα σύνολο οδηγιών που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Και αναπτύχθηκαν από το Ίδρυμα της Ρώμης, έναν διεθνή ιατρικό οργανισμό αφιερωμένο στη βελτίωση της κατανόησης και της διαχείρισης των λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών.

Τα κριτήρια Ρώμης IV, είναι: Τουλάχιστον 3 μήνες, διαρκή ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος ή κοιλιακή διάταση και δυσφορία τα οποία, ανακουφίζονται με την αφόδευση ή/και συσχετίζονται με μεταβολή στη συχνότητα αφόδευσης ή/και συσχετίζονται με μεταβολή στη σύσταση των κοπράνων

Ο γιατρός σας θα αποκλείσει επίσης άλλες καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη λακτόζη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν πληροίτε τα κριτήρια της Ρώμης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε IBS, είναι απλώς ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εντοπίσουν πιθανές περιπτώσεις IBS. Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις.

Η διάγνωση του IBS μπορεί να είναι περίπλοκη για διάφορους λόγους:

Τα συμπτώματα ποικίλλουν: Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο και μπορεί επίσης να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους επαγγελματίες να διαγνώσουν με βάση μόνο τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση: Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για IBS και οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως οι εξετάσεις αίματος ή οι απεικονιστικές μελέτες είναι συνήθως φυσιολογικές σε άτομα με IBS.

Αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα: Τα συμπτώματα του IBS μπορεί να επικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), ορμονικές καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, η κοιλιοκάκη και ορισμένες λοιμώξεις. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αποκλειστούν πριν γίνει διάγνωση IBS.

Πολυπαραγοντικό: Το IBS είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή, που σημαίνει ότι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η γενετική, τα βακτήρια του εντέρου, το στρες και η διατροφή μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων.

Λόγω αυτών των πολυπλοκοτήτων, η διάγνωση του IBS από τον γιατρό μπορεί μερικές φορές να πάρει χρόνο και μπορεί να περιλαμβάνει μια διαδικασία εξάλειψης για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.

Jenny.Gr
pexels

Τι γίνεται αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συχνά χορηγούνται φάρμακα στους πελάτες, όπως αντισπασμωδικά, καθαρτικά, αντιδιαρροϊκά και χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών. Όμως πολλές φορές αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για ορισμένα άτομα και μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος.

Λόγω του ότι το IBS είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη πάθηση με πολλές πιθανές αιτίες, δεν ταιριάζει σε όλους μια μοναδική θεραπεία. Συχνά χορηγείται στους ασθενείς φαρμακευτική αγωγή και τους ζητείται να ζήσουν με τα συμπτώματα.

Τέλος οι εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν τα τρόφιμα, να αποκλείσουν άλλες παθήσεις, να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα και να προτείνουν συμπληρώματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.