WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αλλάζει η όρεξή σου τόσο συχνά και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιουνίου 2023

Γιατί αλλάζει η όρεξή σου τόσο συχνά και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό
pexels
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η όρεξή σας αλλάζει. Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι αισθητές κατά περιόδους, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες αλλαγές πιο συχνά.

Οι αλλαγές της όρεξης είναι μια φυσιολογική σωματική απόκριση και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι προκαλεί αλλαγές στην όρεξη και εάν μπορείτε να κάνετε κάτι γι 'αυτό, συνεχίστε την ανάγνωση.

Γιατί αλλάζει η όρεξή σας;

Η όρεξη ορίζεται ως η επιθυμία για φαγητό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο σε αυτή την επιθυμία. Η πείνα περιλαμβάνει πολλά μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, του παγκρέατος, του στομάχου και του εντερικού σωλήνα. Η ορμόνη γκρελίνη είναι αυτή που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι, ενώ η ορμόνη λεπτίνη σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις ορμόνες και να συμβάλουν στην πείνα ή/και στην κορεσμό.

Μερικοί από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη περιλαμβάνουν

Πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή σας

Τα τρόφιμα αποτελούνται από διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά και καθένα από αυτά παίζει μοναδικό ρόλο στα επίπεδα πληρότητας. Η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα πληρότητας περισσότερο από τους υδατάνθρακες ή το λίπος. Επομένως, η κατανάλωση γευμάτων υψηλότερης πρωτεΐνης θα οδηγήσει πιθανότατα σε πιο κατασταλμένη όρεξη, σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο υδατανθράκων. Αυτό ισχύει για γεύματα και σνακ.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, που είναι ένας τύπος υδατάνθρακα, συμβάλλουν επίσης στην πληρότητα και τον κορεσμό περισσότερο από τους υδατάνθρακες με χαμηλές ή μηδενικές φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια .

Η ώρα των γευμάτων σας

Το ακανόνιστο φαγητό, το οποίο περιλαμβάνει συνήθειες όπως η παράλειψη γευμάτων, η παραμονή για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό ή το συνεχόμενο τσιμπολόγημα, διαταράσσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει και ξαφνικά μειώνεται είτε από την υπερβολική είτε από ανεπαρκή τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη όρεξη.

Πόσο σωματικά δραστήριοι είστε

Η άσκηση κάθε είδους καίει θερμίδες. Για να διατηρήσετε την ισορροπία, το σώμα σας πιθανότατα θα θέλει να αναπληρώσει αυτές τις χαμένες θερμίδες μέσω του φαγητού. Ενώ η έντονη ή παρατεταμένη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει προσωρινά την όρεξη, όσοι ασκούνται πάρα πολύ μπορεί να έχουν γενικά υψηλότερη όρεξη από εκείνους που κάνουν πιο ισορροπημένη σωματική δραστηριότητα.

Η ηλικία και το στάδιο της ζωής σας

Η όρεξη τείνει να είναι μεγαλύτερη σε ένα αναπτυσσόμενο σώμα, όπως σε ένα παιδί ή σε έναν έφηβο. Η όρεξη μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Όμως καθώς μεγαλώνετε, η όρεξή σας μπορεί σταδιακά να μειωθεί . Ο μεταβολισμός σας επίσης επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που σημαίνει ότι το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες και επομένως απαιτεί και λιγότερες.

Έχετε μια ασθένεια

Είναι σύνηθες να έχετε απώλεια όρεξης όταν είστε άρρωστοι. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία εκτός εάν η ασθένεια παραταθεί ή εάν αρχίσουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο βάρος.

Το άγχος και η συνολική συναισθηματική κατάσταση

Το άγχος και η κατάθλιψη οδηγούν σε αλλαγές στην όρεξη. Σε μερικούς ανθρώπους, η όρεξη μπορεί να αυξηθεί, ενώ σε άλλους μπορεί να μειωθεί.

Jenny.Gr
pexels

Το περιβάλλον σας

Το περιβάλλον σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο τρώτε. Πράγματα όπως το να βλέπετε συνέχεια φαγητό, να το μυρίζετε και να βρίσκεστε κοντά σε άλλους που τρώνε, , μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας και να σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο από ό,τι θα κάνετε υπό άλλες συνθήκες.

Οι συνήθειές σας

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να περιμένει φαγητό, απλά με τις συνήθειες που ακολουθείτε κάθε μέρα. Η όρεξή σας μπορεί να διεγείρεται λανθασμένα ακόμα και αν δεν υπάρχει αληθινή πείνα. Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε πρωινό και βραδινό σνακ, για παράδειγμα, είναι πιθανό να «ξεγελάσετε» τον εγκέφαλό σας ώστε να νιώθετε ότι τα χρειάζεστε, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν πεινάτε.

Τα επίπεδα των ορμονών σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης στις γυναίκες. Τα οιστρογόνα αναστέλλουν την πρόσληψη τροφής, ενώ η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη μπορεί να διεγείρουν την όρεξη.

Είναι δυνατόν να κάνετε την όρεξή σας πιο ισορροπημένη;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το τι την προκαλεί. Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξή σας μπορούν να ελεγχθούν (όπως τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε), αλλά κάποιοι δεν μπορούν (όπως το στάδιο της ζωής σας και το αν είστε άρρωστοι).

Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε την όρεξή σας πιο ισορροπημένη.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα . Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υγιές λίπος σε κάθε γεύμα. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το σάκχαρό σας.

Τρώτε σταθερά όλη την ημέρα. Το να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο και θα μειώσει την επιθυμία σας για φαγητό.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να πεινάσετε υπερβολικά ή να χορτάσετε υπερβολικά. Το να προσέχετε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας και να οδηγήσει σε μια πιο καλά ελεγχόμενη όρεξη.

Αξιολογήστε τις συνήθειές σας . Αρχίστε να παρατηρείτε εάν ή πόσο συχνά τρώτε από συνήθεια και όχι από αληθινή πείνα. Προσπαθήστε να τροφοδοτείτε το σώμα σας με φαγητό μόνο όταν το χρειάζεται πραγματικά, τουλάχιστον ως επί το πλείστον.

Φροντίστε για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Αναζητήστε υποστήριξη εάν αντιμετωπίζετε πολύ άγχος, ψυχικά ή συναισθηματικά προβλήματα. Κάνοντας αυτό μπορεί να ωφελήσει πολλούς τομείς της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της όρεξής σας.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να ανησυχείτε για μια αλλαγή στην όρεξη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικρές διακυμάνσεις της όρεξης είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, εάν η όρεξή σας αλλάζει συνεχώς, παρεμβαίνει στην κανονική σας ζωή, προκαλεί αισθητές αλλαγές βάρους ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως σοβαρή κόπωση, είναι σημαντικό να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό.

Επιπλέον, εάν έχετε εμμονή με το φαγητό ή αγωνίζεστε με μια συναισθηματική διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία.

Εν κατακλείδι το φαγητό είναι απαραίτητο μέρος της ζωής και η όρεξή σας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Η εμφάνιση αλλαγών στην όρεξη είναι φυσιολογική, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Είναι καλή ιδέα να κάνετε μια διεξοδική αξιολόγηση της διατροφής, της όρεξής σας και του τρόπου ζωής σας και να κάνετε τις προσαρμογές όπου μπορείτε ή είναι απαραίτητο. Τέλος θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας εάν υπάρχουν μεγαλύτερες ανησυχίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.