WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λευκές πατάτες: 6 λόγοι για να τρως περισσότερες


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουνίου 2023

Λευκές πατάτες: 6 λόγοι για να τρως περισσότερες
unsplash
Μπορεί πολλοί να αποφεύγουν τις λευκές πατάτες, αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι αυτό το χορταστικό φαγητό εκτός από νόστιμο είναι πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Οι πατάτες τείνουν να αποφεύγονται από πολλούς και με όλη την προσοχή που δίνεται στις εξαιρετικά επεξεργασμένες μορφές όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στις λευκές πατάτες, έχουν παρεξηγηθεί και δαιμονοποιηθεί, ως αποτέλεσμα, να αντιμετωπίζονται συχνά ως εγγενώς ανθυγιεινές. Aλλά αυτό δεν είναι αληθινό.

Οι λευκές πατάτες τείνουν να μην έχουν την ίδια φήμη με τις γλυκοπατάτες, παρόλο που οι διατροφικές διαφορές μεταξύ τους είναι αμελητέες. Όμως ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη των πατατών εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους. Όταν δεν τηγανίζονται σε λιπαρά έλαια ή πνίγονται σε πυκνά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι λευκές πατάτες είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Παρά τον βασικό ρόλο που έχουν στα μενού γρήγορου φαγητού, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε αυτούς τους κόνδυλους, χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση.

6 οφέλη για την υγεία που φέρνουν οι λευκές πατάτες στο τραπέζι μας

Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών

Μια μέτρια λευκή πατάτα, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας της, περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με το USDA. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αυτό είναι μεταξύ 13 και 20 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (25 γρ. για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες). Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, στις τακτικές κινήσεις του εντέρου, στα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στον αυξημένο κορεσμό.

Περιέχουν ένα ανθεκτικό άμυλο το οποίο αγαπά το έντερό μας

Οι πατάτες περιέχουν αμυλόζη, ένα ανθεκτικό άμυλο που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αντιστέκεται στη διάσπαση από την πέψη και, ως εκ τούτου, δρα ως αδιάλυτη ίνα και πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και βοηθά στη μετακίνηση των άχρηστων ουσιών μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Τα ανθεκτικά άμυλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνουν την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Jenny.Gr
pexels

Περιέχουν βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τις ασθένειες, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και μειώνει τη φλεγμονή. Και μια λευκή πατάτα είναι μια φανταστική πηγή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Είναι πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι το πιο άφθονο ορυκτό της πατάτας — και τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης στο νευρικό σύστημα για τη διατήρηση των επιπέδων των κυτταρικών υγρών, ενώ εμπλέκεται επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μία μέτρια πατάτα περιέχει 867 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, ή περίπου το 25 έως 30 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για τους ενήλικες, η οποία κυμαίνεται από 2.600 έως 3.400 χιλιοστόγραμμα (mg), ανά NIH

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Systematic Reviews 121 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1946 και Ιουλίου 2020 κατέρριψε τη συσχέτιση της πατάτας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του εγκεφαλικού και της υπέρτασης. Η ανασκόπηση αναφέρει ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πατάτας και του κινδύνου αυτών των ασθενειών. Επίσης η βιταμίνη Β3 και το κάλιο που βρίσκονται στη φλούδα της πατάτας, είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί η ικανότητα της πατάτας να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, αλλά ορισμένες έρευνες, όπως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition το 2019, έχει βρει ότι συνδέονται, με τη μείωση χρόνιων ασθενειών, όπως η υπέρταση, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του παχέος εντέρου — όταν είναι πολτοποιημένες, βρασμένες ή ψημένα και όχι τηγανητές .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.