Ο σκοπός του φυτοφαρμάκου είναι να εξαλείψει τους ανεπιθύμητους "επισκέπτες" από το περιβάλλον μας, όπως έντομα, βακτήρια, ζιζάνια και τρωκτικά, όπως περιγράφεται από το Department of Pesticide Regulation. Εκτός από το ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί καταστρέφουν τα τρόφιμα και άλλες καλλιέργειες, μεταδίδουν επίσης ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας τους επικίνδυνους. Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε αγροκτήματα, σε νοσοκομεία, στο σπίτι και σε άλλα περιβάλλοντα όπου υπάρχουν αυτοί οι οργανισμοί.
Όμως τα φυτοφάρμακα δεν είναι μόνο επιβλαβή για τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Μπορούν να υπάρχουν στον αέρα σε χαμηλά επίπεδα σε καθημερινά περιβάλλοντα όπως τα σχολεία και οι χώροι. Εισέρχονται στο σώμα εισπνέοντάς τα ή καταναλώνοντάς τα σε τρόφιμα και ποτά.
Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων έχει συσχετιστεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας όπως κατάθλιψη, γενετικές ανωμαλίες, αποβολές, καρκίνος και νευρολογικές διαταραχές όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD). Όπως επισημαίνεται από το AAPRI Asthma & Allergy , μπορούν επίσης να συμβάλουν σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος σκοτώνοντας βασικά βακτήρια στο έντερο.
Τα φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψουν την υγεία του εντέρου μας
Η μικροχλωρίδα του εντέρου περιλαμβάνει τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς που βρίσκονται το έντερο μας. Όταν καταναλώνουμε προϊόντα που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, η μικροχλωρίδα του εντέρου μας εκτίθεται σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.
Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε οργανικούς ρύπους (POPs) και του αυξημένου κινδύνου κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είχε διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστεί σε παιδιά και ενήλικες με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στο αίμα τους.
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Interdisciplinary Toxicology βρήκε επίσης στοιχεία ότι η γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης. Τα άτομα που αναπτύσσουν κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.
Ένα άλλο φυτοφάρμακο, το chlorpyrifos, έχει συσχετιστεί με αύξηση βάρους λόγω της επίδρασής του στη μικροχλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με την Ombre.
Όπως επισημαίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , τα φυτοφάρμακα τείνουν να έχουν δυσμενείς παρενέργειες όταν το σώμα εκτίθεται σε αυτά σε υπερβολική ποσότητα.
Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε πλήρως την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα από το περιβάλλον σας, αλλά ορισμένες πρακτικές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να τα καταναλώσετε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπειες των φυτοφαρμάκων
Μπορεί να σας ανησυχήσει όταν μάθετε ότι μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά σας, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο κοιλιοκάκης και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών. Όμως τα καλά νέα είναι ότι με κάποιες προφυλάξεις, μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς ανησυχία.
Τα φυτοφάρμακα μπορούν να αφαιρεθούν εμποτίζοντας τα τρόφιμα σε διάλυμα θαλασσινού νερού 10% για 20 λεπτά, όπως επισημαίνεται από το College of Naturopathic Medicine. Το αλάτι Ιμαλαΐων και το θαλασσινό νερό είναι και τα δύο κατάλληλες επιλογές για να εμποτίσετε τα προϊόντα σας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα μουλιάζετε σε 2 φλιτζάνια νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για 15 λεπτά. Αφού εμποτίσετε τα προϊόντα σας σε οποιοδήποτε από αυτά τα διαλύματα, θα πρέπει να τα ξεπλύνετε με νερό.
Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε ορισμένα φυτοφάρμακα ξεπλένοντας απλά τα προϊόντα σας με νερό βρύσης για 20 δευτερόλεπτα, αν και το μούλιασμα είναι πιο αποτελεσματικό. Το ξέπλυμα δεν προστατεύει μόνο από τα φυτοφάρμακα, αλλά παρέχει επίσης προστασία από το E. coli και άλλα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Τέλος τα φυτοφάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν σε βιολογικά και τοπικά καλλιεργούμενα προϊόντα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.