WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 τρόποι που το αλκοόλ σου καταστρέφει το έντερο (και τι να κάνεις γι' αυτό)


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουνίου 2023

Οι 3 τρόποι που το αλκοόλ σου καταστρέφει το έντερο (και τι να κάνεις γι' αυτό)
pexels
Αν και δεν είναι κάτι καινούριο, η πεπτική δυσφορία που σχετίζεται με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μερικές πολύ άσκημες συνέπειες. Εδώ είναι μερικά κοινά συμπτώματα και τι να κάνετε για αυτά.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι που κάνουν τακτικά πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία. Με μέτρο, το αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του στρες, βελτίωση της ψυχικής υγείας και ακόμη και βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Αλλά αν το παρακάνετε, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες , όπως αφυδάτωση, κόπωση και δυσκολία στην εστίαση. Και, σαν το hangover να μην ήταν αρκετή τιμωρία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πέψης.

3 τρόποι με τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου

Μπορεί να προκαλέσει διάρροια

Το αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι και το λεπτό έντερο απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος μας. Και δεδομένου ότι είναι τεχνικά μια τοξίνη, το σώμα προσπαθεί να την επεξεργαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να την αφαιρέσει. Το να έχουμε φαγητό στο στομάχι μας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης, αλλά το αλκοόλ επεξεργάζεται ιδιαίτερα γρήγορα με άδειο στομάχι.

Μόλις απορροφηθεί, το σώμα μας ξεπλένει με νερό και θρεπτικά συστατικά μέσω του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο μας αφυδατώνει και μπορεί να προκαλέσει διάρροια που σχετίζεται με το αλκοόλ .

Θα μπορούσε να καθυστερήσει την κένωση του στομάχου

Αφού καταπιούμε την τροφή μας, αυτή περνάει μέσα από τον οισοφάγο μας και μέχρι το στομάχι μας. Για να μετακινηθεί από το στομάχι στα έντερα, πρέπει να συμβεί μια διαδικασία που ονομάζεται γαστρική κένωση Για να γίνει η γαστρική κένωση, οι λείοι μύες του στομάχου μας συστέλλονται κατά κύματα και εργάζονται για να ανοίξουν τον μυ (που ονομάζεται πυλωρικός σφιγκτήρας) στο κάτω μέρος του στομάχου μας.

Τα υγρά συνήθως περνούν πιο γρήγορα από τα στερεά και ένα τυπικό γεύμα χρειάζεται περίπου 1½ έως 2 ώρες για να αδειάσει. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Medicine διαπίστωσε ότι η χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη κένωση του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τον τρόπο λειτουργίας του γαστρεντερικού σας σωλήνα και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μπλοκαρίσματα όσο αφορά την κένωση.

Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο έντερο

Σε μεγάλες ποσότητες, οι μεταβολίτες της πέψης του αλκοόλ (δηλαδή οι ενώσεις που απομένουν μετά τη διάσπαση του αλκοόλ στο σώμα μας) μπορούν να προάγουν την εντερική φλεγμονή. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences διαπίστωσε ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τον βλεννογόνο του εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη βλάβη σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στο πεπτικό σας σύστημα μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν αλλοιωμένη σύνθεση μικροβιώματος, αυξημένη εντερική διαπερατότητα και βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρο, καθιστώντας πιο δύσκολο να παραμείνετε υγιείς και να αφομοιώσετε τα τρόφιμα.

Jenny.Gr
pexels

Τι να κάνετε για αυτό

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν πίνουμε ένα ποτό με έναν φίλο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το πεπτικό σύστημα. Για όσους από εμάς έχουμε βιώσει τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από πρώτο χέρι, γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε και να ανακάμψετε από τις δυσάρεστες πεπτικές συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Πίνετε με μέτρο

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την πεπτική δυσφορία (και το hangover) είναι να πίνετε με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε γενικές γραμμές θεωρείτε ως η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα ποτά κατά τη διάρκεια μιας περίστασης για τις γυναίκες και πέντε ποτών για τους άνδρες, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε κάτω από αυτό το όριο για να βοηθήσετε το σώμα σας να επεξεργάζεται το αλκοόλ με πιο υγιεινό τρόπο. Και να έχετε κατά νου ότι η σύσταση είναι ένα έως δύο ποτά την ημέρα συνολικά για τους ενήλικες. Πιείτε το ποτό σας αργά και εναλλάξ με νερό για να αποφύγετε τις δυσάρεστές συνέπειες.

Σκεφτείτε μια θεραπεία

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, υπάρχουν πολλά αντιδιαρροϊκά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο έντερο σας και να βοηθήσουν το σύστημά σας να ανακάμψει πιο γρήγορα. Ενώ μπορείτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα, προτιμώ να επιλέγώ πηγές τροφίμων που τα περιέχουν, όπως κίμτσι, γιαούρτι, miso και ξινολάχανο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.