WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουλίου 2023

Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό
pexels
Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει και να καίει ενέργεια από τα τρόφιμα.

Ανεξάρτητα από το πόσο τρώει ο καθένας μας, όλοι έχουμε διαφορετικά μεγέθη σώματος. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι έχουν μια γενετική προδιάθεση που επηρεάζει τον μεταβολισμό τους, αλλά για παράδειγμα ο υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αργό ή γρήγορο μεταβολισμό.

Τα άτομα με υψηλό μεταβολισμό χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους. Μπορεί να είναι πιο ενεργητικοί ή υπερκινητικοί και επομένως να ιδρώνουν λίγο περισσότερο. Ένας υψηλός μεταβολισμός μπορεί επίσης να σημαίνει υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ενώ ένα άτομο με χαμηλό μεταβολισμό μπορεί να παρουσιάσει αέρια και φούσκωμα, υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή ορμονική ανισορροπία και μπορεί επίσης να λαχταράει ζάχαρη. Ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει τον μεταβολισμό σας εξετάζοντας τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα σας ή τις ορμονικές ανισορροπίες, όπως ο θυρεοειδής σας.

Jenny.Gr
pexels

Όλοι χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων την ημέρα, ώστε το σώμα μας να μπορεί να εκτελεί πολύπλοκες λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ρύθμιση των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επισκευή των κυττάρων.

Το σώμα χρησιμοποιεί το 10% της ενέργειάς μας για να μετατρέψει την τροφή σε καύσιμο. Δυστυχώς, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδύνει καθώς μεγαλώνετε, αλλά εάν έχετε περισσότερους μύες, θα έχετε την τάση να καίτε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Επειδή οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερους μύες από τις γυναίκες, έχουν επίσης ταχύτερο μεταβολισμό.

Η υπερβολική δίαιτα μέσω του περιορισμού των θερμίδων μπορεί επίσης να κάνει τον μεταβολισμό σας υποτονικό, επειδή το σώμα σας θα προσαρμοστεί στις γρήγορες πτώσεις των ημερήσιων θερμίδων σας. Αν και το πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με άλλους παράγοντες, όπως η προηγούμενη δίαιτα ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Τα άτομα που ακολουθούν πολύ περιοριστικές δίαιτες, μπορούν να δουν τον μεταβολισμό τους να επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο.

Πώς να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Καταρχάς καλό είναι να αποφεύγετε τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τον μεταβολισμό σας, επειδή είτε δεν λειτουργούν, είτε κάποια μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

Το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί επίσης να αυξήσει το μεταβολισμό σας ενώ σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Εάν αισθάνεστε ότι ο μεταβολισμός σας είναι αργός, μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις βάρη για να αυξήσετε τη μυική σας μάζα. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης βοηθά αρκετά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλους, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στις αλλαγές που προσπαθείτε να κάνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.