WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να προετοιμαστείς για την εμμηνόπαυση: Από τη διατροφή μέχρι τις συμβουλές ύπνου


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουλίου 2023

Πώς να προετοιμαστείς για την εμμηνόπαυση: Από τη διατροφή μέχρι τις συμβουλές ύπνου
pexels
Η εμμηνόπαυση είναι ένα νέο στάδιο της ζωής που βιώνουν οι γυναίκες, είναι ένα νέο στάδιο που πρέπει να αγκαλιάσουν αλλά και για να προετοιμαστούν τόσο όσον αφορά τις ανάγκες υγείας όσο και τις ανάγκες αυτοφροντίδας. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί να γνωρίζετε όταν ξεκινά ο κύκλος της εμμηνόπαυσης. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι ουσιαστικά όταν μια γυναίκα δεν έχει πλέον την περίοδο και ως εκ τούτου τα ωάρια της θα σταματούν να έχουν ωορρηξία. Αυτή είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία και παραδοσιακά εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί νωρίτερα σε ορισμένες γυναίκες. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση έχει δύο στάδια:

Περιεμμηνόπαυση - Συχνά ονομάζεται μετάβαση στην εμμηνόπαυση και αυτό είναι το στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση και είναι ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. (Αυτό το στάδιο μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια μικρή ή μεγάλη χρονική περίοδο)

Μετά την εμμηνόπαυση - Αυτό είναι το στάδιο μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης (όταν δεν έχει εμφανιστεί περίοδος για ένα χρόνο και το σώμα αποτυγχάνει να παράγει οιστρογόνα, επομένως αποτρέπει οποιαδήποτε εγκυμοσύνη).

Jenny.Gr

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

  • Εξάψεις

  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

  • Ξηρότητα κόλπου

  • Δυσκολία στον ύπνο

  • Αλλαγές στη διάθεση

  • Αύξηση/απώλεια βάρους

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την εμμηνόπαυση

Αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα στάδιο της ζωής που μπορεί να μην ανυπομονείτε, μην πανικοβάλλεστε. Αφού περάσετε τα στάδια της περιεμμηνόπαυσης , ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας σε αυτό το στάδιο, ανεξάρτητα από τα συμπτώματά σας

Εστιάστε στο όφελος της άσκησης

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για το σώμα σας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής σας υγείας, καθώς και στη διατήρηση της δομής των οστών σας. Επιπλέον, είναι αποτελεσματική για τη μείωση του άγχους της εμμηνόπαυσης και δραστηριότητες όπως ομαδικά αθλήματα, περπάτημα ή ακόμα και τρέξιμο θα βοηθήσουν.

Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε όταν ασκείστε. Επιπλέον είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε τακτικά νερό για να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασκήσεων που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ενώ βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση:

  • Τζόκινγκ

  • Γιόγκα

  • Χορός

  • Το περπάτημα

  • Κολύμπι

  • Μυϊκή ενδυνάμωση (ζώνες αντίστασης)

  • Ασκήσεις σωματικού βάρους

Διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι που πρέπει να στοχεύσετε κατά την περιεμμηνόπαυση. Η επιλογή της ισορροπίας τροφών θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στην ορμονική ισορροπία που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εστιάστε σε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία σας και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Η αποτυχία να κοιμάστε 8 ώρες χωρίς διακοπές το βράδυ θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και την ψυχική σας κατάσταση.

Συχνά οι γυναίκες μπορεί να αναζητούν φάρμακα για να καταπολεμήσουν τις αυπνίες, αλλά αυτή είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να γίνει εάν ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, δηλαδή να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Και επίσης θα ήταν καλό να μην τρώτε μεγάλα γεύματα πριν πάτε για ύπνο και να αποφεύγετε την καφεΐνη πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Διατηρήστε επαφή με άλλους

Δεν χρειάζεται να νιώθετε μόνες αυτή την περίοδο. Εάν αισθάνεστε περίεργα από αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας, επικοινωνήστε με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ως θεραπευτική επιλογή εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον σύντροφό σας τυχόν αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίζετε, καθώς είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία και δεν είναι ασυνήθιστο αυτή η διαδικασία να επηρεάζει την ψυχική και σωματική σας υγεία. Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Η διατήρηση επαφής με τον γιατρό σας για τυχόν άλλες αλλαγές και εμπειρίες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των αλλαγών, εάν επιδεινωθούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.