WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την ψωρίαση


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2023

Αυτές είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την ψωρίαση
pexels
Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της ψωρίασης.

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση στρέφονται σε συμπληρώματα βιταμινών για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D και Β12 συμβάλλουν στην προώθηση του υγιούς δέρματος και στην ελαχιστοποίηση των εξάρσεων της ψωρίασης.

Αν και οι βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, δεν αποτελούν θεραπεία και δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις τυπικές θεραπείες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας.

Οι τυπικές θεραπείες ψωρίασης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, αλλά η ψωρίαση μπορεί να είναι απρόβλεπτη και μπορεί να εμφανιστούν εξάρσεις ακόμη και όταν λαμβάνετε φάρμακα. Πολλοί άνθρωποι με την πάθηση στρέφονται σε διατροφικές αλλαγές, συμπληρώματα και εναλλακτικές θεραπείες για να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματός τους, στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και στη μείωση του κινδύνου των επιπλοκών.

Μαζί με την υγιεινή διατροφή, τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να επιλέξουν να συμπληρώσουν βιταμίνες για διάφορους λόγους, όπως:

  • Μείωση της φλεγμονής

  • Βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού

  • Υγιές δέρμα

  • Μείωση της διατροφικής ανεπάρκειας

Ποιες βιταμίνες είναι καλές για την ψωρίαση;

Η συμπλήρωση με βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και στη μείωση του κινδύνου συννοσηρότητας που σχετίζονται με την πάθηση, όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές που διερευνούν τα πιθανά οφέλη των βιταμινών για τη ψωρίαση έχουν βρει τις ακόλουθες βιταμίνες που είναι ωφέλιμες για ορισμένα άτομα με την πάθηση:

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να διατηρήσει την υγεία των οστών. Παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης και πιο σοβαρά συμπτώματα σε άτομα με την πάθηση. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μειώνει τη φλεγμονή. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι συχνή σε άτομα με ψωρίαση και η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα, συμβάλλοντας στη μείωση του κνησμού, της ερυθρότητας και της φλεγμονής που σχετίζονται με την πάθηση.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι δύο τύποι βιταμίνης Α που καταναλώνονται μέσω της διατροφής είναι:

  • Ρετινοειδή: Βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά

  • Προβιταμίνη Α: Βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά

Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι συχνή σε άτομα με ψωρίαση, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων στο δέρμα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μορφή συμπληρώματος βιταμίνης Α εάν είστε έγκυος.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στη διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Η τοπική κρέμα βιταμίνης Β12 που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει τον κνησμό και μειώνει την ερυθρότητα και το πρήξιμο των επιθεμάτων ψωρίασης στο δέρμα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί εάν η από του στόματος χορήγηση συμπληρωμάτων Β12 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αλλά η συμπλήρωση με Β12 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανεπάρκειας σε όσους δεν καταναλώνουν αρκετή Β12 μόνο μέσω της διατροφής.

Jenny.Gr
unsplash

Άλλα θρεπτικά συστατικά για την ψωρίαση

Εκτός από τις βιταμίνες, άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Η έρευνα για τα θρεπτικά συστατικά για την ψωρίαση είναι μικτή, αλλά ορισμένα έχουν δείξει οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, ο μαύρος μπακαλιάρος και ο γαύρος) και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προσφέρουν ανακούφιση από τον κνησμό και μειώνουν την απολέπιση και την ερυθρότητα.

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για ορισμένους τύπους ψωρίασης (π.χ. ερυθροδερμική ψωρίαση) αλλά όχι για άλλους (π.χ. ψωρίαση κατά πλάκας).

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί στο έντερο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση που έλαβαν ένα προβιοτικό συμπλήρωμα μείωσαν σημαντικά την ερυθρότητα του δέρματος, την απολέπιση και τον κνησμό σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν.

Μια μετα-ανάλυση 84 ερευνητικών μελετών διαπίστωσε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, οι πολυβιταμίνες προσφέρουν ελάχιστα ή καθόλου οφέλη για την υποστήριξη της υγείας, όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου ή η προώθηση της μακροζωίας.

Οι μεμονωμένες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια και τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου για την ανακούφιση της αναιμίας.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης, φιλικής προς την ψωρίαση διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διαχείριση της ψωρίασης και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία σας. Τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για άτομα με ψωρίαση, όπως:

  • Λιπαρά ψάρια

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Μούρα

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Ολικής αλέσεως

  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τροφές που πρέπει να τρώτε με μέτρο

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να καταναλώνονται καλύτερα με μέτρο κατά τη διαχείριση της ψωρίασης, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ

  • Επεξεργασμένες τροφές

  • Κόκκινο κρέας

Ο οργανισμός του καθενός είναι διαφορετικός και αυτό που προκαλεί έξαρση σε ένα άτομο μπορεί να μην επηρεάζει κάποιο άλλο. Παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και σημειώστε ποιες τροφές φαίνεται να προκαλούν έξαρση της ψωρίασης ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε στο μέλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.