WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τσάι μπορεί να μειώσει το φούσκωμα: Μύθος ή αλήθεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2023

Το τσάι μπορεί να μειώσει το φούσκωμα: Μύθος ή αλήθεια;
pexels
Το τσάι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά βοηθάει στην πέψη;

Πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Στην αναζήτηση ανακούφισης λοιπόν, πολλοί πιστεύουν ότι το τσάι βοηθά την πέψη. Τι ισχύει όμως;

Υπάρχουν σίγουρα κάποια οφέλη για την υγεία από ένα φλιτζάνι τσάι. Καταρχήν είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Αλλά όταν πρόκειται για την πέψη, οι υποσχέσεις για απώλεια βάρους και κατά του φουσκώματος συχνά ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Και μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Πολλές από τις έρευνες πίσω από τα οφέλη του τσαγιού βασίζονται σε εκχυλίσματα βοτάνων, που καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις ποσότητες που βρίσκονται στο τσάι. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε εάν ένα μόνο φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να προσφέρει τα ίδια οφέλη.

Αν και η περιστασιακή πεπτική δυσφορία δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα, προκειμένου να αποκλειστούν υποκείμενες παθήσεις.

Τι σημαίνει «καλή πέψη»;

Η πέψη είναι η διαδικασία όπου η τροφή μας διασπάται σε μικρότερες, απορροφήσιμες ουσίες. Και αυτό επιτρέπει στο σώμα να μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και να αποβάλλει τα υπόλοιπα ως απόβλητα.

Καλή πέψη σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με ελάχιστη, εάν υπάρχει, σωματική ενόχληση, ακολουθούμενη από τη φυσική εξάλειψη κάποιων απορριμμάτων τροφής.

Το πεπτικό σύστημα εκτείνεται από τον οισοφάγο έως τον πρωκτό, με κάθε μέρος να παίζει κάποιο ρόλο. Όμως η πεπτική διαδικασία δεν λειτουργεί πάντα ομαλά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να την επηρεάσουν, όπως:

  • Διατροφικές δυσανεξίες

  • Στρες

  • Προβλήματα ύπνου

  • Αλλεργίες

  • Αλκοόλ

  • Διατροφικά προβλήματα

  • Έλλειψη άσκησης

  • Χρόνιες καταστάσεις

Μπορεί το τσάι να μειώσει το φούσκωμα;

Η κατανάλωση τσαγιού είναι ανακουφιστική, όμως δεν θα εξαλείψει εντελώς το φούσκωμα, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην κοιλιακή δυσφορία. Όμως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει το τσάι και αυτό είναι να βοηθήσει στη ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.

Το αν προτιμάτε το τσάι σας μαύρο ή πράσινο μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά,. Διαφορετικά είδη τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στις πεπτικές δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα, το έλαιο μέντας, και επομένως πιθανώς το τσάι μέντας, μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Οι καταπραϋντικές ιδιότητες της μέντας θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια ουσία που ονομάζεται Piperita L. Menthacarin. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients , αυτή η ουσία προάγει τη χαλάρωση του μυϊκού ιστού. Μια άλλη μελέτη του 2018 στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics δείχνει ότι το έλαιο μέντας επηρεάζει θετικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορούν να ισχύουν αυτά τα ευρήματα στην κατανάλωση μέντας σε μορφή τσαγιού, επειδή η ισχύς και η δόση είναι διαφορετικές. Θα μπορούσαν να υπάρχουν παρόμοια οφέλη, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να τα υποστηρίζουν.

Κάτι παρόμοι ισχύει και με το τσάι τζίντζερ. Το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία και τον έμετο και είναι επίσης ασφαλές στην εγκυμοσύνη. Μια ανασκόπηση του 2015 στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση για Ιατρικές και Φαρμακολογικές Επιστήμες , διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην καταπραϋντική συμπτωματολογία της ναυτίας. Αλλά και πάλι, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για το τσάι.

Όπως καταλαβαίνουμε η κατανάλωση τσαγιού δεν είναι μια μαγική σφαίρα για τα πεπτικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για να εντοπίσετε τυχόν υποκείμενες αιτίες της πεπτικής δυσφορίας και να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.