WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τεστ του αντίχειρα που μπορεί να αποκαλύψει εάν έχεις πρόβλημα στην καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Αυγούστου 2023

Το τεστ του αντίχειρα που μπορεί να αποκαλύψει εάν έχεις πρόβλημα στην καρδιά
pexels
Τι μπορούν να προβλέψουν τα δάχτυλά σας για την υγεία της καρδιάς σας;

Εάν η αορτή λειτουργεί σωστά είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της καρδιάς μας. Συνδεδεμένη με την καρδιά, αυτή η κύρια αρτηρία μεταφέρει αίμα στους ιστούς του σώματος,. Ωστόσο η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση της αορτής καθώς μεγαλώνουμε, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή αργότερα στη ζωή μας.

Παραδοσιακά, οι γιατροί μετρούσαν την υγεία της αορτής ενός ασθενούς μετρώντας τον παλμό της καρωτίδας στον αυχένα ή της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις, ιδιαίτερα για ασθενείς με παχυσαρκία λόγω δυσκολίας στη μέτρηση του παλμού της μηριαίας αρτηρίας.

Οι ερευνητές διερευνούν τώρα διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι γιατροί μπορούν να κάνουν έλεγχο για ακαμψία της αορτής χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις δύο αρτηρίες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια εντελώς διαφορετική περιοχή μπορεί να κρατά το κλειδί. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον παλμό που βρίσκεται στα δάχτυλά μας. Ο παλμός του δακτύλου σας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύσουν τη δυσκαμψία στην αορτή.

Jenny.Gr
pexels

Πώς ο αντίχειράς σας μπορεί να υποδεικνύει τον κίνδυνο αορτικού ανευρύσματος

Η σκλήρυνση στην αορτή μπορεί να μην είναι ο μόνος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας που μπορούν να αποκαλύψουν τα δάχτυλά μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Cardiology από ερευνητές του Yale, ένα απλό τέντωμα των δακτύλων μπορεί να υποδεικνύει εάν ένα άτομο μπορεί να φέρει εν αγνοία του ανεύρυσμα ανιούσας αορτής .

Η δοκιμή περιλαμβάνει το να κρατάς το χέρι σου όρθιο και ίσιο και μετά να τεντώνεις τον αντίχειρα σε όλο το πλάτος της παλάμης όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν ο αντίχειρας εκτείνεται πέρα ​​από το πλάτος του χεριού, θα μπορούσε να είναι σημάδι ανευρύσματος που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως.

Η υπερέκταση του αντίχειρα μπορεί να σημαίνει ότι ένας ασθενής έχει μακρύτερα οστά και πιο χαλαρές αρθρώσεις, τα οποία και τα δύο μπορεί να υποδηλώνουν νόσο του συνδετικού ιστού στην αορτή.

Στη μελέτη, περισσότεροι από 300 καρδιοπαθείς έκαναν το τεστ αντίχειρα. Και όσοι το έκαναν είχαν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ανεύρυσμα. Ως εκ τούτου, η ομάδα μελέτης συνέστησε να ενσωματωθεί το τεστ αντίχειρα-παλάμης σε συνήθεις ελέγχους ασθενών ως μέσο πιθανής έγκαιρης ανίχνευσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.