WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Αυγούστου 2023

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το σώμα σου
pexels
Μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια για να θέσετε τον διαβήτη σας υπό έλεγχο, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά και αυτό μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως να πολυουρία, να διψάτε πολύ αλλά και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία

  • Μάτια

  • Νεφρούς

  • Νεύρα

  • Γαστρεντερικός σωλήνας

  • Ούλα και δόντια

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το σώμα σας

Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία

Οι καρδιακές παθήσεις και οι παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων είναι κοινά προβλήματα για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν τον διαβήτη υπό έλεγχο. Έχετε τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να έχετε καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά σε σχέση με άτομα που δεν έχουν την πάθηση.

Η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων ή η βλάβη των νεύρων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα πόδια που, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.

Ενδέχεται να μην παρατηρήσετε προειδοποιητικά σημάδια μέχρι να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Προβλήματα με μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια σας μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και λιγότερη αίσθηση.

Τα καλά νέα: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος του διαβήτη μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα ή να τα εμποδίσει να επιδεινωθούν εάν τα έχετε.

Μάτια

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα μάτια, μερικά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστούν:

  • Γλαυκώμα

  • Καταρράκτης

  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία περιλαμβάνει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας

Συμπτώματα:

  • Προβλήματα όρασης ή ξαφνική απώλεια όρασης

  • Θολή όραση

  • Πρόβλημα στην ανάγνωση

  • Ευαισθησία στο ηλιακό φως και σε άλλο έντονο φως

  • Δυσκολία στην καλή όραση τη νύχτα

Η βλάβη των ματιών δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, ακόμη και όταν είναι προχωρημένη. Επομένως, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε έναν οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για ενδελεχή εξέταση.

Τα καλά νέα: Μελέτες δείχνουν ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και το 90% της τύφλωσης που σχετίζεται με τον διαβήτη. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία για προβλήματα στα μάτια, τόσο το καλύτερο. Λάβετε βοήθεια αμέσως εάν παρατηρήσετε προειδοποιητικά σημάδια.

Νεφρική νόσος

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Συνήθως δεν παρατηρείτε κανένα σύμπτωμα, ενώ σε μεταγενέστερα στάδια, μπορεί να πρηστούν τα πόδια σας.

Τα καλά νέα: Τα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση (ακόμα και αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας κατά 33%.

Νευρικό σύστημα

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν το νευρικό σας σύστημα. Έως και το 70% των ατόμων με διαβήτη παθαίνουν αυτού του είδους τη βλάβη. Αυτό συνήθως ξεκινά από τα χέρια και τα πόδια σας. Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το στομάχι, τα έντερα, την ουροδόχο κύστη, τα γεννητικά όργανα, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματός σας. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

  • Μυρμήγκιασμα, πόνος ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας

  • Στομαχικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια

  • Πολλές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή προβλήματα με την κένωση της κύστης σας

  • Προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης

  • Ζάλη

Εάν έχετε νευρική βλάβη, μπορείτε να βελτιώσετε ή να επιβραδύνετε την εξέλιξή της εάν διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κοντά στα φυσιολογικά. Μερικά συμπληρώματα και φάρμακα για τον πόνο, τη ναυτία ή τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Jenny.Gr
unsplash

Δόντια

Ο διαβήτης σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ασθένεια των ούλων. Τα ούλα σας μπορεί να είναι κόκκινα και πρησμένα και να αιμορραγούν εύκολα.

Τα καλά νέα: Εάν διατηρείτε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο, επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας και φροντίζετε καλά τα δόντια σας καθημερινά βουρτσίζοντας, εφαρμόζοντας οδοντικό νήμα και ξεπλένοντας με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, μπορείτε να αποφύγετε προβλήματα στα ούλα και απώλεια δοντιών.

Δερματικά προβλήματα

Τα δερματικά προβλήματα όπως οι μολύνσεις ζύμης είναι μια προειδοποίηση ότι το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό. Ο κνησμός, όπως κάτω από το στήθος, ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή στις μασχάλες σας μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν μόνο μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους υπό έλεγχο ή ακόμα και να αντιστρέψουν μια επιπλοκή του διαβήτη. Άλλοι χρειάζονται φάρμακα ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για να διαχειριστούν τις επιπλοκές και να αποτρέψουν την επιδείνωση τους.

Η θεραπεία των επιπλοκών επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της βλάβης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή άλλες επιλογές. Αλλά οι πιο σημαντικοί τρόποι για να επιβραδύνετε τις επιπλοκές του διαβήτη είναι να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο, να τρώτε ισορροπημένα, να ασκείστε, να αποφύγετε το κάπνισμα και να αντιμετωπίσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.