WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλαμπόκι: Ποια είναι τα άγνωστα οφέλη στην υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Αυγούστου 2023

Καλαμπόκι: Ποια είναι τα άγνωστα οφέλη στην υγεία
pexels
​​Το καλαμπόκι είναι αρκετά ευέλικτο. Μπορείτε να το φάτε φρέσκο ​​σκέτο (είναι λαχανικό). Ή σε προϊόντα όπως δημητριακά και τορτίγιες (είναι κόκκος!). Έχει μάλιστα το δικό του πολύ δημοφιλές τραγούδι ( It's Corn ).

Μπορεί όμως κάτι τόσο πολυλειτουργικό και νόστιμο να σας κάνει καλό; Ως επί το πλείστον, ναι. Το καλαμπόκι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Έχει άφθονες αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που το καθιστά τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι το χωνεύετε αργά, ώστε να μην προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Μπορείτε να φάτε το καλαμπόκι φρέσκο, κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα. Όπως και να το φάτε, το καλαμπόκι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής – απλώς μην προσθέτετε πολλά επιπλέον όπως βούτυρο και αλάτι. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε το με ελαιόλαδο, χυμό λάιμ, τυρί ή σάλτσα.

Αλλά το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή η ζάχαρη καλαμποκιού, ένα γλυκαντικό που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα μπισκότα και τα κράκερ, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα που παρασκευάζονται με σιρόπι καλαμποκιού.

Ακολουθούν τα οφέλη του καλαμποκιού

Βοηθά την πέψη και την υγεία του εντέρου

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Οι ίνες καλαμποκιού δρουν επίσης ως πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας και βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να διασπαστεί και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας αλλάζουν το καλαμπόκι σε ένα προϊόν που ονομάζεται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ματιών

Ένα μεσαίο καλαμπόκι έχει σχεδόν 900 μικρογραμμάρια αντιοξειδωτικών που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά προάγουν την υγιή όραση και τα μάτια.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν επίσης το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες , μόρια που προκαλούν χρόνιες φλεγμονές, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά διατηρούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις.

Jenny.Gr
unsplash

Προστατεύει την καρδιά σας

Μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν 4 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο την ημέρα σε αρτοσκευάσματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα λαδιού καρύδας (επίσης σε αρτοσκευάσματα).

Το αραβοσιτέλαιο περιέχει φυτοστερόλες , μια φυσική φυτική ουσία που ελαχιστοποιεί την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά το σώμα σας. Έχει επίσης ουβικινόνη ( CoQ10 ), μια βιταμίνη που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης.

Το αραβοσιτέλαιο μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή μαγειρικού λαδιού αρκεί να το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Έχει πολυακόρεστα λίπη, που σας δίνουν ενέργεια.

Ενώ μπορεί να είστε πιο εξοικειωμένοι με το κίτρινο ή το λευκό καλαμπόκι, το λαχανικό έρχεται σε πολλά χρώματα. Το μπλε και το μωβ καλαμπόκι παίρνουν το χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες , ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Παρέχει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλά

Εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι χρυσαφί πυρήνες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ένα μεσαίου μεγέθους (περίπου μισό φλιτζάνι) καλαμπόκι έχει:

  • 4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου

  • 40 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος

  • 32 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

  • 294 χιλιοστόγραμμα καλίου

  • 244 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α

  • 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C

Η ευελιξία, η νοστιμιά αλλά και τα πολλαπλά οφέλη του καλαμποκιού, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τα γεύματά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.