WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Raw vegan diet: Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα διατροφική τάση και γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Αυγούστου 2023

Raw vegan diet: Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα διατροφική τάση και γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σου
pexels
Ακόμη και αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή θα ήταν προτιμότερο να μην επιχειρήσετε τη μια ωμή vegan δίαιτα.

Οι δίαιτες vegan έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς με τα χρόνια, ειδικά μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Πράγματι, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά (συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας vegan) μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων παράλληλα με μειωμένο σωματικό βάρος και επίπεδα χοληστερόλης

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι οδηγούν τη vegan διατροφή στα άκρα, επιλέγοντας να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κανένα μαγείρεμα. Μερικοί αποκλείουν επίσης τρόφιμα που έχουν αλλάξει από τη φυσική τους μορφή ή έχουν υποστεί επεξεργασία (όπως γάλα βρώμης ή αμυγδάλου).

Οι υποστηρικτές της Raw vegan diet ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα κάνει τα συστατικά να χάνουν μερικά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά τους. Καταναλώνοντας ωμές φυτικές τροφές, πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας, θα αποτρέψουν (και ακόμη και θα αναστρέψουν) τις ασθένειες και θα βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία. Οι χυμοί και τα smoothies είναι συχνά βασικά στοιχεία αυτής της δίαιτας.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μια Raw vegan diet, εάν ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μπορεί να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα ωμά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα κάνει τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κόκκινο λάχανο να χάνουν έως και το 22% της περιεκτικότητάς τους σε θειαμίνη. Αυτή είναι μια μορφή βιταμίνης Β1 που διατηρεί το νευρικό σύστημα υγιές.

Αν και ορισμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν θρεπτικά συστατικά κατά το μαγείρεμα, άλλα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεσμεύονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών. Το μαγείρεμα καταστρέφει τα κυτταρικά τοιχώματα, επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν πιο εύκολα από το σώμα .

Για παράδειγμα, όταν το σπανάκι μαγειρεύεται, γίνεται ευκολότερο για τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχει. Έρευνες διαπίστωσαν επίσης ότι ενώ το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 28%, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο κατά περισσότερο από 50%.

Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, τα καρότα, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι άλλα παραδείγματα λαχανικών που είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορούν επίσης να εφοδιάσουν τον οργανισμό με περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αυτά είναι μόρια που μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε ασθένειες με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των σπαραγγιών, των μανιταριών, του σπανακιού, της ντομάτας και του μπρόκολου) περιέχουν υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βήτα-καροτίνης (που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α), λουτεΐνη και λυκοπένιο όταν μαγειρεύονται από ό,τι όταν είναι ωμά.

Jenny.Gr
pexels

Θα έχετε πολλές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων

Οι ωμές vegan δίαιτες είναι πιθανό να στερούνται πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα – συγκεκριμένα βιταμίνες B12 και D, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών και μετάλλων προέρχονται από ζώα - όπως το κρέας και τα αυγά. Όλες αυτές οι βιταμίνες παίζουν βασικό ρόλο στη δομή, την ανάπτυξη και την παραγωγή των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, παράλληλα με την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα επίπεδα βιταμίνης Β12. Μια μελέτη σε άτομα που ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες με ωμές τροφές διαπίστωσε ότι το 38% των συμμετεχόντων είχε έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτό είναι ανησυχητικό, ειδικά δεδομένου ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως ίκτερο, στοματικά έλκη, προβλήματα όρασης, κατάθλιψη και άλλες αλλαγές στη διάθεση.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια αυστηρή, ωμή vegan διατροφή αύξησε τα επίπεδα ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ που διασπάται από τη βιταμίνη Β12) λόγω ανεπάρκειας Β12. Αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιόδου

Εάν δεν προγραμματιστεί σωστά, η Raw vegan diet μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους εάν δεν καταναλώνετε την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις νεαρές γυναίκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 30% των γυναικών κάτω των 45 ετών που ακολούθησαν δίαιτα με ωμές τροφές για περισσότερα από τρία χρόνια είχαν μερική έως πλήρη αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως). Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απώλεια βάρους που προκαλείται από τη Raw vegan diet.

Η αμηνόρροια μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, καθώς και μειωμένη οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν 22-42% λιγότερες θερμίδες από τις απαιτούμενες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καταστολής της αναπαραγωγικής λειτουργίας .

Ενώ μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η ωμή vegan δίαιτα μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο υπερβολικά και μπορεί να έχει κινδύνους για την υγεία, εάν δεν ακολουθηθεί προσεκτικά.

Τέλος εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε μια Raw vegan diet θα συνιστούσα να το ξανασκεφτείτε ή τουλάχιστον να μην την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των πολλών κινδύνων που μπορεί να έχει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.