WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιολογικά τρόφιμα: Τελικά είναι καλύτερα για την υγεία μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Αυγούστου 2023

Βιολογικά τρόφιμα: Τελικά είναι καλύτερα για την υγεία μας;
pexels
Από το βιολογικό κρασί μέχρι το βιολογικό τυρί, τα βιολογικά τρόφιμα βρίσκονται παντού.

Και ενώ στην αρχή υπήρχαν μόνο στις αγορές υγιεινών τροφίμων, τα βιολογικά τρόφιμα καταλαμβάνουν πλέον χώρο στα ράφια σε κάθε σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το Statista, έναν παγκόσμιο ανιχνευτή δεδομένων καταναλωτών και αγορών, η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2008, όπου ήταν 3,1% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων και τώρα αποτελεί το 6% των συνολικών πωλήσεων.

Ο λόγος για την άνοδο της δημοτικότητάς των βιολογικών τροφίμων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά, πιο ασφαλή και έχουν καλύτερη γεύση από τα αντίστοιχα που καλλιεργούνται συμβατικά. Επιπλέον, πολλοί θεωρούν ότι τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Είναι αλήθεια όλο αυτό;

Τι είναι τα βιολογικά τρόφιμα;

Οι αγρότες πρέπει να τηρούν ορισμένες πρακτικές που περιγράφονται από το USDA όταν πρόκειται για την καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων και την εκτροφή ζώων. Για τις καλλιέργειες, οι αγρότες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνθετικά φυτοφάρμακα για τον έλεγχο των παρασίτων, τεχνητά λιπάσματα. Επιπλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα, γενετική τεχνολογία ή ακτινοβολία. Για τα ζώα, δεν μπορεί να υπάρξει χρήση αντιβιοτικών ή αυξητικών ορμονών. Επίσης ακολουθούνται κάποιες ανθρώπινες πρακτικές για την εκτροφή ζώων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ελάχιστες.

Τι σημαίνει βιολογική ετικέτα;

Είναι καλή ιδέα πάντα να διαβάζετε την ετικέτα τροφίμων και να επιλέγετε προϊόντα με βιολογική πιστοποίηση USDA.

Γενικά, σύμφωνα με τον USDA, τα βιολογικά τρόφιμα με πιστοποίηση καλλιεργούνται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την ποιότητα του εδάφους, τις πρακτικές εκτροφής ζώων, τον έλεγχο παρασίτων και ζιζανίων και τη χρήση προσθέτων. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε τι σημαίνουν οι διαφορετικές ετικέτες πιστοποίησης.

Η ετικέτα USDA Organic σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά. Ένα προϊόν με την ένδειξη «Made with Organic Ingredients» σημαίνει ότι τουλάχιστον το 70% των συστατικών του είναι βιολογικά. Και όταν βλέπετε ένα προϊόν με την ετικέτα USDA "100% Organic", γνωρίζετε ότι το προϊόν περιέχει μόνο βιολογικά συστατικά, εξαιρουμένου του νερού και του αλατιού.

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν οφέλη για την υγεία;

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε βιολογικά είναι πιο υγιή από τα άτομα που δεν τρώνε. Ωστόσο, οι μελέτες παρατήρησης σημαίνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκτός από το φαγητό που κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι άνθρωποι που τρώνε βιολογικά τρόφιμα να ασκούνται, να ακολουθούν γενικά μια πιο υγιεινή διατροφή και να έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Ωστόσο, άλλες μελέτες βρήκαν ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών και ότι το βιολογικό κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά έχουν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά ανθυγιεινών ουσιών όπως τοξικά μέταλλα, φυτοφάρμακα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με ΔΕΠΥ, αυτισμό, προβλήματα μνήμης, προβλήματα γονιμότητας και γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή.

Όμως ενώ οι μελέτες δείχνουν σαφές όφελος από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, άλλες μελέτες δείχνουν ότι, για παράδειγμα, τα τοξικά μέταλλα και τα επίπεδα φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε συμβατικά τρόφιμα εξακολουθούν να θεωρούνται ασφαλή.

Jenny.Gr
pexels

Είναι όλα τα βιολογικά τρόφιμα πιο θρεπτικά;

Είναι αλήθεια ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν κάποια πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Όμως, τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα μπισκότα και τα κράκερ μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινά με τις μη βιολογικές εκδοχές τους, και μερικές φορές περισσότερο.

Τα βιολογικά μπισκότα για παράδειγμα εξακολουθούν να έχουν πολλή ζάχαρη και τα βιολογικά τσιπς εξακολουθούν να είναι πλούσια σε νάτριο. Επομένως, μην ξεγελαστείτε και πιστεύετε ότι μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν έχει βιολογική ετικέτα είναι και πιο υγιεινό.

Είναι πιο νόστιμα τα βιολογικά τρόφιμα;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew Research, το 59% των Αμερικανών πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαφορά στη γεύση μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών τροφίμων. Αν και, μια μικρή μειοψηφία, το 51%, εκείνων που τρώνε κυρίως βιολογικά τρόφιμα λένε ότι έχουν καλύτερη γεύση.

Ένας ειδικός από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία επισημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν τα προϊόντα είναι βιολογικά ή μη βιολογικά, αλλά πότε συλλέγονται. Το να μαζεύετε φρούτα και λαχανικά και να τα καταναλώνετε την ιδανική στιγμή, έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο νόστιμα.

Εν κατακλείδι ενώ τα βιολογικά τρόφιμα έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, μελέτες δείχνουν πως τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα έχουν ασφαλή επίπεδα αυτών των ουσιών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα, τα μέταλλα και οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στο σύστημά σας με την πάροδο του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα ανατρέξτε στις λίστες τροφίμων Clean Fifteen και Dirty Dozen.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.