WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν τρως μπανανόφλουδες κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Αυγούστου 2023

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν τρως μπανανόφλουδες κάθε μέρα
pexels
Άλλη μία μέρα, άλλη μία μπανανόφλουδα

Οι μπανανόφλουδες μπορεί να είναι πιο θρεπτικές από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης φώσφορο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που ωφελεί τα οστά σας.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στις μπανανόφλουδες:

  • Βιταμίνη Β6, η οποία διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα

  • Βιταμίνη Β12, η ​​οποία διατηρεί υγιή το αίμα και τα νευρικά κύτταρα και βοηθά στη δημιουργία DNA

Μάλιστα το αλεύρι από φλούδα μπανάνας μπορεί να αυξήσει τη θρεπτική αξία του τροφίμου, χωρίς να θυσιάζει τη γεύση του.

Επίσης οι γευστικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι η προσθήκη λίγου αλευριού από φλούδα μπανάνας στο κουρκούτι που χρησιμοποιείται για μπισκότα κάνει τις λιχουδιές πιο ελκυστικές σε σύγκριση με το αλεύρι ολικής αλέσεως, σύμφωνα με ερευνητές της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Επιπλέον το αλευριού από φλούδα μπανάνας περιέχει φαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες. Οι φαινόλες μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πιθανά μειονεκτήματα στις μπανανόφλουδες

Αν και η κατανάλωση μπανανόφλουδων είναι ασφαλής και θρεπτική, έχει και μερικά μειονεκτήματα. Το να τρως ωμές φλούδες μπανάνας δεν είναι πολύ συνηθισμένο, καθώς είναι εξαιρετικά ινώδεις και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τις ακατέργαστες φλούδες δυσάρεστες να καταναλωθούν.

Επίσης οι φλούδες δεν είναι τόσο γλυκές όσο η ίδια η μπανάνα, αν και όσο πιο ώριμες είναι, τόσο πιο γλυκιά είναι η γεύση τους. Επιπλέον, η ξαφνική προσθήκη μπανανόφλουδων στη διατροφή σας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι βαριά για το έντερο σας.

Η πολύ γρήγορη προσθήκη φυτικών ινών, ειδικά αν δεν ενυδατώνεστε, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και οι φλούδες μπανάνας έχουν πολλές φυτικές ίνες.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε τις φλούδες πριν τις καταναλώσετε, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να αγοράσετε βιολογικές μπανάνες, καθώς οι φλούδες μπορεί να έχουν λιγότερη έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς θα προσθέσετε τις μπανανόφλουδες στη διατροφή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε σταδιακά τις μπανανόφλουδες στη διατροφή σας.

Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει τις μπανανόφλουδες πιο ελκυστικές και φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για γεύση και υφή. Μόλις στεγνώσουν οι φλούδες, μπορείτε να τις προσθέσετε στο αλεύρι που χρησιμοποιείτε.

Άλλοι τρόποι για να καταναλώσετε τις φλούδες μπανάνας περιλαμβάνουν:

  • Τηγανιτές

  • Προσθέτοντας κομμάτια μπανανόφλουδας σε smoothies

  • Χρησιμοποιώντας μπανανόφλουδες για να δημιουργήσετε μια vegan σάλτσα Bolognese

Το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κατανάλωση μπανανόφλουδων είναι να το κάνετε σταδιακά. Καθώς προσθέτετε φλούδες μπανάνας στη διατροφή σας, πίνετε άφθονο νερό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινήσετε τις φυτικές ίνες στο σύστημά σας.

Όμως μην παρασυρθείτε και αρχίσετε να προσθέτετε μπανανόφλουδες σε όλα τα φαγητά σας. Και φυσικά μην πιέζεται τον εαυτό σας για να τις φάτε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινές. Υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας και που είναι εξίσου υγιεινά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.