WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέχνα τη δίαιτα - Τα 3 βήματα που θα αλλάξουν τη ζωή σου  


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Αυγούστου 2023

Ξέχνα τη δίαιτα - Τα 3 βήματα που θα αλλάξουν τη ζωή σου  
pexels
Αν θέλετε να ανακαλύψετε πώς να ακολουθήσετε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή ξεκινήστε εφαρμόζοντας αυτά τα απλά βήματα.

Το φαγητό δεν είναι εχθρός. Η υγεία εξαρτάται από το να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και να υιοθετήσετε διατροφικά μοτίβα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και σας φέρνουν χαρά.

Τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας φανούν χρήσιμα

#1 Προσέξτε πώς το φαγητό σας κάνει να νιώθετε (σωματικά και συναισθηματικά)

Υπάρχουν έξι θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Αν και σίγουρα τα χρειαζόμαστε όλα, οι καλύτεροι τρόποι για να τα λάβετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά εξαρτώνται από εσάς τους ίδιους.

Για παράδειγμα, μερικοί από εμάς μπορεί να θεωρούμε ότι το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά άλλοι μπορεί να θεωρούν ότι δεν τους προσφέρει τίποτα, εκτός από μια αναστατωμένη κοιλιά. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αρχίσετε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώτε και στο πώς αυτό σας κάνει να νιώθετε.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να καταγράψετε όλα όσα τρώτε και πώς σας κάνουν να νιώθετε, τόσο αμέσως όσο και αργότερα μέσα στην ημέρα. Ψάξτε για μοτίβα και παίξτε με το τι τρώτε και πότε. Όταν αρχίσετε να προσέχετε πώς σας κάνουν να νιώθετε τα διαφορετικά τρόφιμα, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα.

#2 Βρείτε τη σωστή συμβουλή για εσάς

Είναι εύκολο να αισθάνεστε μπερδεμένοι με τον όγκο των διατροφικών συμβουλών που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Και συχνά όλες αυτές οι συμβουλές είναι πολύ αντιφατικές.

Ένας ιστότοπος στο διαδίκτυο λέει να αποφύγετε ένα τρόφιμο, ενώ ένας άλλος σας συμβουλεύει ότι το ίδιο φαγητό θα σας κάνει καλό. Εάν θέλετε απλές, αποδεδειγμένες, εύκολες στην εφαρμογή συμβουλές διατροφής, θα πρέπει να ακολουθείτε τις Οδηγίες Υγιεινής Διατροφής της χώρας σας.

Σε όλο τον κόσμο, αυτές οι οδηγίες διαφέρουν ελαφρώς με βάση τον πολιτισμό και την περιοχή, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Όπου κι αν βρίσκεστε, η συμβουλή είναι η εξής: Να τρώτε περισσότερα φυτά, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλάτι και λιγότερα trans και κορεσμένα λιπαρά και να περιορίσετε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία.

Jenny.Gr
pexels

#3 Να είστε πολύχρωμοι

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τον όρο «φάτε το ουράνιο τόξο»… αλλά γιατί; Πέρα από μια όμορφη εικόνα, η κατανάλωση μιας διατροφής με πολύχρωμα τρόφιμα είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ισχνοστοιχεία.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά επειδή βρίσκονται στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες. Ωστόσο, είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας. Καθώς το σώμα μας δεν είναι σε θέση να τα παράγει σε επαρκείς ποσότητες, πρέπει να λαμβάνουμε μικροθρεπτικά συστατικά από τις τροφές μας.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο χρειαζόμαστε ένα πολύχρωμο μείγμα φρούτων, λαχανικών, χρειαζόμαστε επίσης ένα πολύχρωμο μείγμα υγιεινών λιπών (όπως βούτυρο, γάλα, σολομός, αυγά, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και κρέας), καθώς αυτά τα υγιή λίπη είναι το κλειδί για να βοηθήσουν το σώμα μας να απορροφήσει τις βιταμίνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.