WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το να ελέγχεις το σάκχαρό σου μετά το γεύμα μπορεί να σου σώσει τη ζωή


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί το να ελέγχεις το σάκχαρό σου μετά το γεύμα μπορεί να σου σώσει τη ζωή
pexels
Το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα - το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αφού φάτε- είναι ένας σημαντικός δείκτης της μεταβολικής και της συνολικής υγείας. Η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αντιδράσεις σας στα τρόφιμα που τρώτε.

Είναι φυσιολογικό το σάκχαρο του αίματός σας να αυξάνεται μετά το φαγητό και μετά να πέφτει ξανά, καθώς τα κύτταρα στο σώμα σας παίρνουν τη ζάχαρη από το αίμα σας για να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια ή για να την αποθηκεύσουν για αργότερα.

Αλλά το σάκχαρο στο αίμα που είναι σταθερά πολύ υψηλό δεν είναι καλό για το σώμα σας και μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη τύπου 2.

Ποια είναι τα φυσιολογικά και υψηλά επίπεδα μεταγευματικού σακχάρου στο αίμα;

Συνήθως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κορυφώνονται μεταξύ 1 και 2 ωρών μετά το φαγητό, όταν οι υδατάνθρακες στο φαγητό σας έχουν διασπαστεί σε γλυκόζη - ή σάκχαρο - και αυτή έχει εισέλθει στο αίμα σας.

Για να ελέγξετε τις αποκρίσεις του σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT). Ένας επαγγελματίας υγείας μετρά τη γλυκόζη στο αίμα σας πριν και 2 ώρες μετά την κατανάλωση ενός ειδικού γλυκού ποτού που περιέχει 75 γραμμάρια γλυκόζης. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα εξής:

  • Μια μεταγευματική μέτρηση σακχάρου στο αίμα κάτω από 140 mg/dL (7,8 mmol/L) θεωρείται φυσιολογική.

  • Εάν τα επίπεδά σας είναι μεταξύ 140 και 199 mg/dL (7,8 και 11 mmol/L), σημαίνει ότι μπορεί να έχετε προδιαβήτη.

  • Μια ένδειξη 200 mg/dL (11,1 mmol/L) ή υψηλότερη υποδηλώνει ότι έχετε διαβήτη, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία εξετάσεις για να κάνει τη διάγνωση.

Για τους ενήλικες που ζουν με διαβήτη, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά συγκεκριμένα εύρη μεταγευματικών στόχων γλυκόζης αίματος:

  • Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 : Λιγότερο από 180 mg/dL (10 mmol/L)

  • Διαβήτης κύησης : Λιγότερο από 120 mg/dL (6,7 mmol/L)

Για τα άτομα χωρίς διαβήτη, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Τα κατώτατα όρια που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για τη διάγνωση του διαβήτη είναι ειδικά για τη δοκιμή OGTT.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα σας;

Τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικά για άτομα με και χωρίς διαβήτη. Για τα άτομα με διαβήτη, το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα, μαζί με το σάκχαρο νηστείας - τα επίπεδά σας όταν δεν έχετε φάει - είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής διαχείρισης του διαβήτη. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το σχέδιο θεραπείας σας μπορεί να πρέπει να προσαρμοστεί.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτό, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη , όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση και άλλες καταστάσεις υγείας.

Εάν δεν έχετε διαβήτη, οι μεταγευματικές μετρήσεις σακχάρου στο αίμα μπορούν να σας δώσουν στοιχεία για τη μεταβολική σας υγεία. Εάν τα επίπεδά σας παραμένουν υψηλά μερικές ώρες μετά το φαγητό, είναι ένδειξη ότι μπορεί να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μετά το γεύμα, καθώς θα είναι σε θέση να κάνει μια σειρά από εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν τα επίπεδα είναι εντός υγιούς εύρους.

Οι σταδιακές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, ακολουθούμενες από σταδιακές πτώσεις, αποτελούν φυσιολογικό μέρος της πέψης και δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ωστόσο, εάν το σάκχαρό σας αυξάνεται τακτικά ή παραμένει υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πέφτει κάτω από την αρχική σας τιμή, μπορεί να αντιμετωπίσετε τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Βραχυπρόθεσμα, απότομες αυξήσεις και μειώσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Αυξημένη όρεξη

  • Αλλαγές διάθεσης

  • Κόπωση

  • Φλεγμονή

Μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα του τακτικά υψηλού μεταγευματικού σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πολλών μεταβολικών ασθενειών , όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις

  • Διαβήτης τύπου 2

  • Χρόνια φλεγμονή

Ποιοι πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους μετά το γεύμα;

Η κατανόηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό μπορεί να είναι σημαντική για όλους, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση της υγεία σας.

Εάν παρατηρείτε τακτικά οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μετά από ένα γεύμα, ο έλεγχος των αποκρίσεων σακχάρου στο αίμα σας μετά το φαγητό θα μπορούσε να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων.

Η πλήρης εικόνα των μοναδικών ανταποκρίσεων του σώματός σας σε αυτό που τρώτε σας επιτρέπει να λάβετε εξατομικευμένες συστάσεις για το ποια διατροφή που είναι καλύτερη για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.