WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Long Covid: Το παράξενο σύμπτωμα που μόλις ανακάλυψαν οι επιστήμονες


JTeam

18 Αυγούστου 2023

Long Covid: Το παράξενο σύμπτωμα που μόλις ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Πρόκειται για κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αν δεν γνωρίζεις ότι σχετίζεται με τον long Covid

Οι περισσότεροι έχουμε νοσήσει με Covid τουλάχιστον μία φορά και ξέρουμε ότι πρώτες μέρες είναι δύσκολες. Τα συμπτώματα υποχωρούν και, έπειτα από μερικές εβδομάδες, έχουμε επανέλθει πλήρως. Κάποιοι, ωστόσο, έχουν πιο επίμονα συμπτώματα, τα οποία είναι μακροχρόνια και γνωστά ως σύνδρομο long Covid.

Ως τώρα, γνωρίζαμε ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα long Covid. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνονται προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ταχυπαλμία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο, μυστήριο σύμπτωμα που εμφάνισε 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Τα πόδια του συγκεκριμένου άνδρα μελάνιασαν ξαφνικά, και το μελάνιασμα παρέμεινε για έξι μήνες. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, μάλιστα, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

Ιατρικά αυτό περιγράφεται ως «ακροκυάνωση». Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά. «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν το είχε εμφανίσει πριν περάσει Covid», δήλωσε στη Metro ο Μανόι Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Λιντς.

«Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να μη γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα long Covid και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, κι οι γιατροί μπορεί να μη γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ακροκυάνωσης και long Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long Covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», εξήγησε

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.