WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιδέες για υγιεινά και θρεπτικά σνακ στο σχολείo


JTeam

25 Αυγούστου 2023

Ιδέες για υγιεινά και θρεπτικά σνακ στο σχολείo
Με τη νέα σχολική χρονιά να βρίσκεται προ των πυλών, προτείνουμε ορισμένα υγιεινά και θρεπτικά γεύματα που μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα για το παιδί σου.

Το καλοκαίρι σχεδόν τελείωσε και η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει. Ως γονείς, πέρα από το γενικό άγχος που έχουμε για το σχολικό περιβάλλον και ό,τι αυτό φέρνει, υπάρχει και ένα μικρότερο στρες. Αυτό δεν είναι άλλο από το τί είδους κολατσιό θα ετοιμάζουμε καθημερινά στα παιδιά μας.

Το φαγητό στο σχολείο θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα νόστιμο, χορταστικό και να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να βγάλει το παιδί την ημέρα του. Κύριο λοιπόν μέλημα ενός γονιού είναι να ετοιμάσει υγιεινά και νόστιμα σνακ για το σχολείο.

Μην ξεχνάς, πως ένα υγιεινό κολατσιό συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών, εξασφαλίζει μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τόσο τις ενεργειακές όσο και τις θρεπτικές τους ανάγκες αλλά τέλος τα βοηθάει να αποκτήσουν και τα ίδια υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πέρα λοιπόν τα απο τα διάφορα σχολικά είδη που θα κουβαλάει στη τσάντα του καθημερινά ένα παιδί, μην ξεχάσεις πως πρέπει να υπάρχει και το φαγητοδοχείο αλλά και το παγούρι του με το νερό.

Jenny.Gr

1. Το διαχρονικό τοστ

Αξία ανεκτίμητη όταν μιλάμε για κολατσιό στο σχολείο είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το κλασικό τοστάκι. Έτοιμο σε λίγα λεπτά και αρκετά χορταστικό και νόστιμο για το παιδί. Εδώ υπάρχουν ένα σωρό παραλλαγές που μπορείς να κάνεις. Είσαι σε θέση εάν θες να το γυρίσεις εύκολα σε σάντουιτς και να βάλεις μέσα και άλλα υλικά πέρα από μια φέτα τυρί και μια γαλοπούλα ή ζαμπόν. Ψήσε το στην τοστιέρα το πρωί πριν σηκωθεί το παιδί για να φύγει για το σχολείο και τύλιξέ με το με ένα αλουμινόχαρτο πριν το βάλεις στο φαγητοδοχείο. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τη μαγιονέζα και τις άλλες σάλτσες. Καλύτερα να μην έχει κάποια.

2. Σπιτικές πίτες

Εδώ το αφήνουμε πάνω σου. Μια από τις καλύτερες επιλογές για κολατσιό είναι η σπιτική πίτα. Είτε πρόκειται για την απλή τυρόπιτα είτε για μια σπανακόπιτα με φέτα ή χωρίς, πρασόπιτα, μακαρονόπιτα, κολοκυθόπιτα και με ό,τι άλλο υλικό έχετε διαθέσιμο την ώρα που την φτιάχνετε, μια πίτα αποτελεί το ιδανικό γεύμα για το σχολείο. Το καλό εδώ είναι ότι μπορείς να την φτιάξεις το Σαββατοκύριακο και να τη διατηρείς στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Έτσι, θα εξασφαλίσεις το κολατσιό του για τις επόμενες ημέρες.

Jenny.Gr

3. Φρούτα

Το Α και το Ω για μια καλή και υγιεινή διατροφή είναι να καταναλώνει το παιδί αρκετά φρούτα. Θα πρέπει να ξέρεις πως η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα βοηθάει στη συγκέντρωση ενώ παράλληλα βοηθάει τα παιδιά να μην πεινάσουν υπερβολικά και να έχουν και την ενέργεια που χρειάζονται για να παίξουν και να διαβάσουν. Από τα μήλα, τις μπανάνες και τα ακτινίδια μέχρι τα πορτοκάλια, τα νεκταρίνια και τις βανίλιες, όποιο φρούτο και εάν επιλέξεις είναι καλό.

4. Δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα

Δημιούργησε ένα σπιτικό mix με δημητριακά και μείγμα αποξηραμένων φρούτων. Μπορείς να τα συνδυάσεις και με ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους. Πρόκειται για ένα σούπερ σνακ που προσφέρει πέρα από τέλεια γεύση και το απαραίτητο μείγμα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένα παιδί στην καθημερινότητά του. Προσοχή εδώ, μην γεμίσεις ένα ολόκληρο σακουλάκι. Θέλει μετρημένες ποσότητες.

Jenny.Gr

5. Βραστά αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και βασικών θρεπτικών συστατικών. Μπορείς είτε να βράσεις καλά το πρωί ένα αυγό είτε να τα προετοιμάσεις στην αρχή της εβδομάδας. Πρόσεξε όμως μην βγει κάποιο μελάτο διότι θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που σκόπευες!

6. Φέτες μήλου με κανέλα

Ο συνδυασμός αυτός είναι τέλειος για όλους. Μιλάμε για φέτες μήλου πασπαλισμένες με κανέλα. Αν θέλετε να δώσετε και έξτρα πινελιά, πρόσθεσε και λίγο μέλι. Μιλάμε για ένα νόστιμο κολατσιό γεμάτο ενέργεια.

7. Σταφιδόψωμο

Το συγκεκριμένο γεύμα είναι λίγο πιο… μερακλίδικο για να το φτιάξεις αλλά πίστεψέ μας πως θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο για αρκετές ημέρες. Έχε στο νου σου ότι η σταφίδα πέρα από το να μας χορταίνει, μας ανακουφίζει από διάφορες πεπτικές διαταραχές και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας, ηλεκτρολυτών, βιταμινών και μετάλλων. Επομένως, ένα καλό σπιτικό σταφιδόψωμο αποτελεί το τέλειο κολατσιό για κάθε παιδί.

8. Μπάρες δημητριακών

Αν και υπάρχουν ένα σωρό επιλογές στην αγορά, θα σου συστήναμε να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες δημητριακών. Αρχικά, δεν είναι τόσο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία όσο πιθανόν να πιστεύεις η παρασκευή τους. Κατά δεύτερον, μπορείς να προσθέσεις ό,τι εσύ θέλεις και ό,τι ξέρεις ότι λατρεύει να τρώει το παιδί σου. Τέλος, πρόκειται και για μια πιο οικονομική επιλογή από το να αγοράζεις συχνά μπάρες δημητριακών του εμπορίου.

Καλή σχολική χρονιά με πεντανόστιμο κολατσιό!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.