WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιστροφή στο σχολείο: Πώς θα αντιμετωπίσεις τις ψείρες


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστροφή στο σχολείο: Πώς θα αντιμετωπίσεις τις ψείρες
pexels
Για πολλές οικογένειες, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια πολυάσχολη και συναρπαστική εποχή του χρόνου. Για ορισμένες οικογένειες, ωστόσο, η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει επίσης δυσάρεστους και ανεπιθύμητους επισκέπτες: τις ψείρες.

Οι ψείρες στο κεφάλι είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με αίμα από το ανθρώπινο τριχωτό της κεφαλής. Όμως δεν μεταφέρουν βακτηριακές ή ιογενείς ασθένειες και η ύπαρξη τους δεν αποτελεί ένδειξη κακής προσωπικής υγιεινής ή μη βρώμικου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Επίσης οι ψείρες του κεφαλιού προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά και μεταδίδονται κυρίως με άμεση επαφή κεφάλι με κεφάλι. Γι αυτό και ο κίνδυνος εξάπλωσης τους είναι μεγαλύτερος μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας ή των παιδιών που έχουν στενή επαφή στο σχολείο ή στο παιχνίδι.

Οι ψείρες μπορεί επίσης να εξαπλωθούν όταν τα ρούχα αποθηκεύονται μαζί. Για παράδειγμα, καπέλα ή κασκόλ κρεμασμένα στον ίδιο γάντζο ή αποθηκευμένα στην ίδια ντουλάπα ή σχολικό ντουλάπι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οχήματα για τη διάδοση ψειρών. Τα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, δεν παίζουν ρόλο στην εξάπλωση των ψειρών.

Τα κοινά συμπτώματα των ψειρών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κνησμός

Το πιο κοινό σύμπτωμα των ψειρών είναι ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής, τον λαιμό και τα αυτιά. Αυτή είναι μια αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα ψείρας. Όταν ένα άτομο έχει ψείρες για πρώτη φορά, ο κνησμός μπορεί να μην εμφανιστεί για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής

Μπορεί να μπορείτε να δείτε τις ψείρες , αλλά συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή είναι μικρές, αποφεύγουν το φως και κινούνται γρήγορα.

Αυγά ψειρών, ή κόνιδες, σε ρίζες μαλλιών

Οι κόνιδες κολλάνε στις ρίζες των μαλλιών και μπορεί να είναι δύσκολο να τις δούμε επειδή είναι πολύ μικροσκοπικές. Είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν γύρω από τα αυτιά και τη γραμμή των μαλλιών στον λαιμό. Ωστόσο, η παρουσία κόνιδων δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ζωντανές ψείρες.

Πληγές στο τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό και τους ώμους

Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικρά, κόκκινα εξογκώματα που μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια.

Jenny.Gr
pexels

Θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος στο σπίτι σας έχει ψείρες, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχουν ψείρες της κεφαλής πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι πολλά παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή σπιτικές θεραπείες ακόμα και όταν δεν είχαν ψείρες.

Ο επαγγελματίας υγείας σας πιθανότατα θα σας συστήσει ένα φάρμακο διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή που σκοτώνει τις ψείρες και μερικές από τις κόνιδες.

Πολλές φορές οι ψείρες μπορεί να έχουν αναπτύξει αντοχή σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον η μη συνταγογραφούμενη θεραπεία μπορεί επίσης να αποτύχει λόγω λανθασμένης χρήσης, όπως η μη επανάληψη της θεραπείας την κατάλληλη στιγμή.

Εάν η σωστή χρήση μιας μη συνταγογραφούμενης θεραπείας έχει αποτύχει, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συστήσει μια συνταγογραφούμενη θεραπεία.

Τέλος, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου κλινικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι θεραπείες στο σπίτι είναι αποτελεσματικές και το πιο σημαντικό είναι πως ορισμένες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.