WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνεις εάν έχεις παλινδρόμηση ή καούρα κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Σεπτεμβρίου 2023

Τι να κάνεις εάν έχεις παλινδρόμηση ή καούρα κάθε μέρα
unsplash
Έχετε καούρα ή έχετε διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και παλεύετε με δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση; 

Η διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση με τροποποιήσεις διατροφής και τρόπου ζωής. Έτσι λοιπόν επιτρέψτε μου να μοιραστώ μερικές σκέψεις που μπορεί να βοηθήσουν.

Πιθανές αιτίες ΓΟΠΝ και καούρας

Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν συχνά λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • Εξασθενημένος κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES)

  • Διαφραγματοκήλη

  • Είναι κάποιος υπέρβαρος

  • Κάπνισμα

  • Ορισμένα τρόφιμα

  • Ορισμένα φάρμακα

Πολλοί από τους παραπάνω παράγοντες αποδυναμώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρας, τη βαλβίδα που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη του οξέος του στομάχου από το να ρέει πίσω στον οισοφάγο. Όταν ο LES χαλαρώνει, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ΓΟΠΝ και καούρα.

Τι να τρώτε ή να αποφεύγετε όταν έχετε παλινδρόμηση και καούρα

Εάν χρειάζεστε κάποιες πρακτικές συμβουλές σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε για να σας βοηθήσουν με τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, ακολουθούν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Αποφύγετε τροφές που κάνουν την παλινδρόμησή σας χειρότερη

Ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Οι συνήθεις παράγοντες που τα προκαλούν είναι τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, η σοκολάτα, η καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα και το αλκοόλ. Ο περιορισμός αυτών των τροφών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Τρώτε μικρότερα γεύματα για να μειώσετε την καούρα

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να αυξήσει την πίεση στον LES, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος. Η επιλογή μικρότερων ή πιο συχνών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της πίεσης και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες για να μειώσετε την παλινδρόμηση

Η επιλογή άπαχου κρέατος όπως τα πουλερικά και τα ψάρια μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει, καθώς τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα φασόλια και οι φακές είναι επίσης καλές εναλλακτικές.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών για να βοηθήσετε στην πέψη

Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας , ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματά σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι για να μειώσετε τα συμπτώματα παλινδρόμησης

Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση του οξέος του στομάχου και στη μείωση του κινδύνου παλινδρόμησης οξέος.

Jenny.Gr
pexels

Προσεγγίσεις τρόπου ζωής για τη διαχείριση της παλινδρόμησης και της καούρας

Εκτός από τις διατροφικές τροποποιήσεις, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα (εκτός εάν πυροδοτήσει την παλινδρόμησή σας).

Σηκώνοντας το κεφάλι του κρεβατιού σας

Ανυψώνοντας το κεφάλι του κρεβατιού κατά έξι έως οκτώ ίντσες μπορεί να αποτραπεί η ροή του οξέος του στομάχου πίσω στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αποφυγή φαγητού πριν τον ύπνο

Αφήστε ένα διάστημα τουλάχιστον δύο έως τριών ωρών μεταξύ του τελευταίου γεύματος και της ώρας ύπνου. Αυτό βοηθά στη διασφάλιση της σωστής πέψης και μειώνει την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος ενώ είστε ξαπλωμένοι.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με έναν ειδικό ώστε βρείτε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας που μπορεί να επιδεινώνουν την παλινδρόμησή σας (όπως υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο). Επίσης με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, θα μπορέστε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάστασή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.