WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η αλήθεια για το viral ρόφημα με σπόρους chia και χυμό λεμονιού που υπόσχεται να σε ξεφουσκώσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Σεπτεμβρίου 2023

Ποια είναι η αλήθεια για το viral ρόφημα με σπόρους chia και χυμό λεμονιού που υπόσχεται να σε ξεφουσκώσει
pexels
Έχετε ακούσει για το ρόφημα με σπόρους chia και χυμό λεμονιού;

Το ρόφημα με σπόρους chia και χυμό λεμονιού έχει γίνει viral στο TikTok και χαρακτηρίζεται ως φάρμακο για την πέψη, τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα (ιδιαίτερα μετά από ένα ταξίδι).

Οι υποστηρικτές του ροφήματος συνιστούν να αναμίξετε δύο κουταλιές της σούπας σπόρους chia σε ένα φλιτζάνι νερό, να προσθέσετε χυμό λεμονιού, να περιμένετε μέχρι οι σπόροι να αρχίσουν να απορροφούν το νερό και να σχηματίσουν ένα τζελ, να το πιείτε με άδειο στομάχι και να περιμένετε.

@jacvanek Trying the chia seed internal shower so you don’t have to. #internalshower #constipation #ibs #travelhack ♬ Dua Lipa - Jack Harlow

Οι σπόροι Chia είναι εδώδιμοι σπόροι από ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας της μέντας και του φασκόμηλου. Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι (1.000 σπόροι ζυγίζουν περίπου 1,3 γραμμάρια), έχουν θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες . Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φολικό οξύ) και μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο).

Πριν όμως βιαστείτε να πάρετε μερικούς σπόρους chia, να είστε προσεκτικοί. Το National Capital Poison Centre των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε προσοχή, μετά την περίπτωση ενός ατόμου που χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση αφού οι σπόροι chia κόλλησαν και έφραξαν τον οισοφάγο του.

Ας αναλύσουμε τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου ροφήματος

Ενισχυτικό της πέψης

Οι σπόροι Chia δεν μπορούν να «τονώσουν» την πέψη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι πεπτικές διαδικασίες εκτελούνται αυτόματα, όπως η αναπνοή και η ροή του αίματος. Έτσι δεν μπορείτε να επιταχύνετε τις ενζυμικές διεργασίες που βοηθούν στη διάσπαση, την πέψη και την απορρόφηση των τροφών.

Υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις, όπως η κυστική ίνωση , όπου τα πεπτικά ένζυμα δεν μπορούν να αναμειχθούν επαρκώς με την τροφή και τα φαρμακευτικά ένζυμα πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Αυτός ο ισχυρισμός είναι πιθανό να είναι αληθινός, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των σπόρων chia. Η περιεκτικότητα των σπόρων chia σε διαιτητικές ίνες κυμαίνεται από 23% έως 41%, ανάλογα με την ποικιλία. Από αυτές, το 85% είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και συμβάλλουν στην αύξηση του χρόνου διέλευσης των κινήσεων του εντέρου μέσω των εντέρων σας.

Το άλλο 15% είναι διαλυτές φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι διαλύονται στο νερό και παραμένουν ανέπαφες μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο. Εκεί ζυμώνονται από τα μικρόβια του εντέρου και συτό παράγει νερό που βοηθά στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου σας απαλές.

Δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia ζυγίζουν περίπου 20-25 γραμμάρια, παρέχοντας 9-10 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι πολύ σε σύγκριση με τους στόχους ημερήσιας πρόσληψης ενηλίκων 25-30 γραμμαρίων την ημέρα . Αλλά οι σπόροι chia δεν είναι η μόνη τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που χρειάζεστε για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή σας;

Εάν, τους τελευταίους μήνες, έχετε παρουσιάσει συμπτώματα όπως ογκώδη ή σκληρά κόπρανα, ατελής κένωση των εντέρων, καταπόνηση για να κάνετε κενώσεις ή έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα. Για να την αντιμετωπίσετε, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό, ώστε τα ούρα σας να έχουν το χρώμα του άχυρου.

Στη συνέχεια, αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως ψύλλιο, ψωμί ολικής αλέσεως και ολικής αλέσεως και όσπρια (ρεβίθια, φακές, μείγμα τεσσάρων φασολιών, κόκκινα φασόλια, φασόλια φούρνου), καθώς και τροφές όπως δαμάσκηνα, ακτινίδια, πράσο, κρεμμύδι, παντζάρι, λαχανάκια Βρυξελλών, ροδάκινα και φυσικά σπόροι chia. Αυτά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα.

Εάν οι συνήθειες του εντέρου σας δεν βελτιωθούν ή έχουν αλλάξει, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Μειώνει το φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι η αίσθηση ότι η κοιλιά σας είναι υπό πίεση λόγω κατακράτησης αερίων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τόσο τα άτομα με υγιές έντερο όσο και τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είχαν παρόμοιες ανταποκρίσεις μετά την κατανάλωση ενός δοκιμαστικού γεύματος, όσον αφορά την παραγωγή αερίων και τη διατήρηση του περιεχομένου στο στομάχι.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με IBS ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την παραγωγή αερίου, που σημαίνει ότι τα έντερά τους ήταν πιο υπερευαίσθητα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με IBS μπορεί να έχουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση σπόρων chia.

Θεραπεία του hangover

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σπόροι chia ή ο χυμός λεμονιού, οι βιταμίνες ή άλλες θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν το hangover. Οι σπόροι Chia περιέχουν θειαμίνη και το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση της θειαμίνης από το έντερο. Ωστόσο, το hangover εμφανίζεται αφού έχετε πιει πολύ αλκοόλ και έτσι η θειαμίνη από τους σπόρους chia φτάνει πολύ αργά για να χρησιμοποιηθεί κατά την πέψη του αλκοόλ. Η καλύτερη «θεραπεία» για το hangover είναι η πρόληψη.

Εν κατακλείδι οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε συνταγές που έχουν καλύτερη γεύση από το συγκεκριμένο ρόφημα, όπως η πουτίγκα μπανάνας και chia ή ένα smoothie με μούρα και chia και που δεν ενέχουν κινδύνους. Απλά πιείτε το νερό σας ξεχωριστά. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο όφελος από τον συνδυασμό των δύο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.