WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είχες διαβήτη κύησης; 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τον μελλοντικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2023

Είχες διαβήτη κύησης; 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τον μελλοντικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
pexels
Ο διαβήτης κύησης είναι ένας συγκεκριμένος τύπος διαβήτη που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη.

Εάν έχετε διαβήτη κύησης τότε ο κίνδυνος να τον έχετε ξανά στην επόμενη εγκυμοσύνη σας είναι υψηλότερος. Το ίδιο είναι και η πιθανότητα να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σας .

Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη μέτρων όπως η υιοθέτηση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής και το να είστε πιο δραστήριες θα μειώσει αυτούς τους κινδύνους, ενώ θα βελτιώσει την υγεία και την ευημερία σας.

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει περίπου μία στις οκτώ έγκυες γυναίκες. Οι γυναίκες ελέγχονται για διαβήτη κύησης περίπου στις 24 έως 28 εβδομάδες κύησης χρησιμοποιώντας τεστ ανοχής γλυκόζης. Ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα , που ονομάζονται επίσης επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό εύρος.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης λαμβάνουν θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη γέννηση ενός μωρού με βάρος άνω των τεσσάρων κιλών και την ανάγκη για καισαρική τομή. Η διαχείριση του διαβήτη κύησης περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται σημαντικά τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τον διαβήτη κύησης και μειώνεται μετά από δέκα χρόνια. Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν την πάθηση.

Διαβήτης τύπου 2

Εάν ο διαβήτης τύπου 2 δεν διαγνωστεί, ο αντίκτυπος στην υγεία σας μπορεί να είναι υψηλός – ειδικά εάν δεν ανιχνευθεί μέχρι να εμφανιστούν οι επιπλοκές. Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνουρία, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις και αίσθημα κόπωσης και λήθαργου.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, βλάβη στα νεύρα (ειδικά στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών), βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στους νεφρούς, που οδηγεί σε νεφρική νόσο και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια , που οδηγεί σε οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με τον διαβήτη (που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια).

Εάν έχετε ποτέ διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, ακολουθούν 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Παρακολουθήστε τον διαβήτη σας

Αν και ο διαβήτης κύησης είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ορισμένες γυναίκες δεν έχουν ενημερωθεί για τον αυξημένο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην γνωρίζουν τις συστάσεις για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 .

Όλες οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα 75γρ. στις 6-12 εβδομάδες μετά τον τοκετό . Αυτό γίνεται για να ελέγξουν πώς το σώμα τους ανταποκρίνεται σε μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τη γέννηση του μωρού και για να αναπτύξουν μια καλύτερη εικόνα της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Από εκείνο το σημείο, οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη.

Jenny.Gr
pexels

Βάλτε στόχο να τρώτε υγιεινά

Τα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 .

Σε μια μελέτη σε περισσότερες από 4.400 γυναίκες με διαβήτη κύησης, εκείνες που είχαν πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, είχαν 40-57% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τις γυναίκες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες ποιότητας διατροφής.

Να είστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριες

Η αύξηση του επιπέδου της φυσικής σας δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η συμμετοχή σε 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως περπάτημα για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, τρέξιμο, τένις, ποδηλασία ή αερόμπικ, σχετίζεται με 45% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μετά από τον διαβήτη κύησης. Είναι σημαντικό ότι τόσο το περπάτημα όσο και το τζόκινγκ έχουν παρόμοιο χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης. Η προπόνηση δύναμης είναι επίσης σημαντική. Μια μεγάλη μελέτη σε 35.754 υγιείς γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έκαναν προπόνηση ενδυνάμωσης οποιουδήποτε τύπου , όπως pilates, άσκηση με αντίσταση ή βάρη, είχαν 30% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έκαναν κανένα είδος προπόνησης ενδυνάμωσης.

Οι γυναίκες που κάνουν τόσο προπόνηση δύναμης όσο και αερόβια δραστηριότητα έχουν ακόμη μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε καρδιακή νόσο.

Θηλάστε εφόσον μπορείτε και το θέλετε

Έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός για περισσότερο από τρεις μήνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 46% σε γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης. Θεωρείται ότι ο θηλασμός οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και του λίπους.

Η Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών παρακολούθησε περισσότερες από 150.000 γυναίκες σε διάστημα 16 ετών, διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον έτος θηλασμού, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 14-15% - ακόμη και σε μητέρες που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.

Παρακολουθήστε το βάρος σας

Η αύξηση βάρους είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη 666 Ισπανόφωνων γυναικών με προηγούμενο διαβήτη κύησης, μια αύξηση βάρους 4,5 κιλών κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 2,2 ετών αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 1,54 φορές .

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 1.695 γυναίκες με προηγούμενο διαβήτη κύησης οκτώ έως 18 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε 5 κιλά σωματικού βάρους, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξανόταν κατά 27% .

Το να στοχεύσετε να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να είστε όσο πιο δραστήριες μπορείτε, θα βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.