WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακροζωία: Οι 6 τροφές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2023

Μακροζωία: Οι 6 τροφές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο
pexels
Η μακροχρόνια και υγιής ζωή είναι στόχος των περισσότερων ανθρώπων. Υπάρχουν επιλογές που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε πολλά χρόνια και ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία είναι η διατροφή.

Δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που να είναι το ελιξίριο της μακροζωίας, ενώ μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διατροφής είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να δώσει στο σώμα μας όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσει βέλτιστα.

Λέγοντας αυτό, νέα έρευνα έχει συνδέσει τον συνδυασμό έξι τροφών με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συνδυασμένη ανάλυση από 4 διεθνείς προοπτικές μελέτες κοόρτης από 80 διαφορετικές χώρες και δύο μελέτες σχεδιασμένες για περιπτώσεις ελέγχου από 62 διαφορετικές χώρες. Συνολικά 244.597 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Οι χώρες περιελάμβαναν χώρες υψηλού, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η διάμεση περίοδος παρακολούθησης ήταν 9,3 έτη. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία υγιεινής διατροφής με βάση τις 6 τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτές οι 6 τροφές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με 20% υψηλότερη πρόσληψη από τις 6 τροφές που περιέχονται στη βαθμολογία συσχετίστηκαν με 6% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Βάζοντας αυτά τα ευρήματα σε ποσά. Ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής, που προήγαγε τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό περιείχε:

  • 563,1 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά

  • 48 γρ όσπρια την ημέρα

  • 28,3 γρ ξηρούς καρπούς

  • 26,1 γρ ψάρι

  • 54,5 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα

  • 22,1 γραμμάρια πουλερικών την ημέρα

Αυτή η διατροφή παρέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για το σώμα σας και είναι μέτρια σε κόκκινο κρέας και πουλερικά. Πιο συγκεκριμένα περιέχει περίπου 56% υδατάνθρακες, 27% λιπαρά που αποτελείται από 8,9% κορεσμένα λιπαρά και 25% από ακόρεστα λιπαρά και 17,2% πρωτεΐνη.

Jenny.Gr
unsplash

Το στυλ διατροφής που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού είχε μια πολύ διαφορετική σύνθεση μακροθρεπτικών συστατικών και περιείχε:

  • 24,1 γρ κόκκινο κρέας την ημέρα

  • 10,3 γραμμάρια πουλερικών την ημέρα.

  • 130,6 γρ φρούτα και λαχανικά την ημέρα

  • 6,1 γρ ψάρι την ημέρα

  • 3,9 γρ ξηρούς καρπούς

  • 21 γρ όσπρια την ημέρα

  • 31,2 γρ γαλακτοκομικά την ημέρα

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μετριοπάθεια σε όλα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, θα μπορούσε να προάγει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο αγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρέας δεν συνιστάται σε υπερβολικές ποσότητες, αλλά η συμπερίληψη μέτριων ποσοτήτων στη διατροφή μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία του σώματός σας.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν επίσης ότι τα ψάρια είναι σημαντικά για την προώθηση της μακροζωίας. Όσοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο αγγειακής νόσου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία καταναλώνουν 26,1 γρ. ψαριού ημερησίως. Αυτά τα ευρήματα συνιστούν να συμπεριλάβετε 100 γραμμάρια μαγειρεμένων θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα ως μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής.

Τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν στον οργανισμό σας απαραίτητα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά και πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης, μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, η ​​χολίνη και ο ψευδάργυρος, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Τέλος ίσως να είναι σημαντικό να εστιάσετε περισσότερο στην κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία αντί να εστιάσετε στον περιορισμό των λιγότερο υγιεινών επιλογών, έτσι ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να ευδοκιμήσει και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.