WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γείωση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στη σωματική και ψυχική μας υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Σεπτεμβρίου 2023

Γείωση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στη σωματική και ψυχική μας υγεία
unsplash
Η γείωση του σώματος είναι ένας όρος για μια θεραπευτική τεχνική που έχει σχεδιαστεί για να επανασυνδέσει το σώμα σας με τη γη.

Η γη έχει ένα ελαφρώς αρνητικό φορτίο και πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια, έτσι η γείωση είναι ένας τρόπος για να απορροφήσουμε το φυσικό ηλεκτρικό φορτίο της γης με τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση.

Η ιδέα της άντλησης ενέργειας από τη γη μέσω της γείωσης χρονολογείται αιώνες πίσω. Αλλά με το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές, κερδίζει όλο και περισσότερη δημοσιότητα.

Είμαστε όλοι μέρος της φύσης, επομένως έχουμε την ίδια βαρομετρική πίεση και νιώθουμε τις ίδιες ζεστές και κρύες θερμοκρασίες και τις ίδιες αλλαγές στο φως. Αλλά με τη σύγχρονη κουλτούρα, έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση και η γείωση είναι ένας τρόπος για να επιστρέψουμε σε αυτή.

Η γείωση βασίζεται στα φυσικά ηλεκτρικά φορτία της γης και μας βοηθά να σταθεροποιηθούμε σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Φυτά, λαχανικά και φρούτα αναπτύσσονται στο έδαφος. Η σκέψη πίσω από τη γείωση υποστηρίζει ότι μπορούμε επίσης να επαναφορτίσουμε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας όταν είμαστε σε στενή σύνδεση με τη γη.

Ποια είναι τα οφέλη της γείωσης;

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν την επιστήμη πίσω από τη γείωση, η έρευνα δείχνει ότι η σύνδεση με τη γη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του χρόνιου στρες και στη βελτίωση του ύπνου. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (που μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή γείωσης) σχετίζεται με καλύτερη υγεία και ευεξία.

Ποιοι είναι μερικοί τρόποι για να κάνετε γείωση;

Οποιαδήποτε άμεση επαφή έχετε με τη γη και τον φυσικό κόσμο μετράει ως γείωση. Τα παιδιά, για παράδειγμα τρέχουν ξυπόλητα και βάζουν τα πόδια και τα χέρια τους στο γρασίδι, το χώμα, την άμμο ή τη λάσπη όταν χρειάζεται να ηρεμήσουν. Ως ενήλικες, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, στοχεύστε να αφιερώνετε 10 έως 30 λεπτά γείωσης καθημερινά. Δείτε πώς:

Περπατήστε ξυπόλητοι. Βυθίστε τα πόδια σας στο γρασίδι. Θάψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο. Όταν είναι δυνατόν, απλώς περπατήστε ξυπόλητοι ώστε τα πόδια σας να έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος.

Ξαπλώστε στο έδαφος. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής με τη γη, τόσο πιο έντονα είναι τα οφέλη. Ξαπλώστε έξω στο γρασίδι κατά τη διάρκεια ενός πικνίκ ή ξαπλώστε στην άμμο (αντί για μια καρέκλα) στην παραλία.

Jenny.Gr
unsplash

Βυθιστείτε στο νερό. Η γείωση δεν χρειάζεται να γίνει σε ξηρή γη. Το κολύμπι στη θάλασσα μετράει επίσης.

Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Η κηπουρική δεν είναι μόνο υπέροχη σωματική άσκηση, αλλά σας φέρνει και σε άμεση επαφή με τη γη.

Δοκιμάστε εξοπλισμό γείωσης. Αν και είναι καλύτερο να γειωθείτε σε εξωτερικούς χώρους, αν δεν μπορείτε, ο εξοπλισμός γείωσης - όπως χαλάκια, σεντόνια, κουβέρτες και κάλτσες- μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα οφέλη της γείωσης χωρίς να βγείτε έξω.

Αν και η επιστήμη που διερευνά τα οφέλη της γείωσης λείπει, παρόλα αυτά αν νιώθετε καλά μετά τη σύνδεσή σας με τη γη, τότε η γείωση σας έχει βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Το περπάτημα σε ένα πάρκο, το κολύμπι στη θάλασσα ή η σύνδεση με τη φύση είναι δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου και θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.