WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ζάχαρη πρέπει να τρώνε τα παιδιά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2023

Πόση ζάχαρη πρέπει να τρώνε τα παιδιά;
pexel
Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μειώσουμε την ποσότητα των σακχάρων που τρώμε. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της πρόσληψής της ζάχαρης, η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά συνεχίζουν να καταναλώνουν ζάχαρη πάνω από το διπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας των ημερήσιων θερμίδων τους.

Τι συμβαίνει όταν τρώτε πολλή ζάχαρη;

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης σε τακτική βάση σημαίνει ότι καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες και εάν δεν χρησιμοποιείτε αυτές τις θερμίδες ως καύσιμο, το σώμα σας θα τις αποθηκεύσει ως λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, και αν συμβεί στα παιδιά, είναι πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ενήλικη ζωή τους.

Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι η διατροφή επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών και ότι γίνονται υπερκινητικά όταν τρώνε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, με πολλούς γονείς να λένε ότι αυτό που τρώει το παιδί τους επηρεάζει δραματικά τη συμπεριφορά του.

Αν και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να το επιβεβαιώνουν, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία εισαγωγής παιδιών σε νοσοκομείο.

Πόση ζάχαρη πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Θα ήταν καλό τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, να θεωρούνται περιστασιακές λιχουδιές, όχι ο κανόνας στη διατροφή του παιδιού. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα τείνουν να περιέχουν λιγότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και μπορεί να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις θρεπτικές τροφές που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν.

Μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη ζάχαρης την ημέρα ανά ηλικιακή ομάδα:

  • Τεσσάρων έως έξι ετών – 19 γραμμάρια (5 κουταλάκια του γλυκού)
  • Επτά έως 10 ετών – 24 γραμμάρια (6 κουταλάκια του γλυκού)
  • Από 11 ετών – 30 γραμμάρια (7 κουταλάκια του γλυκού)

Δεν υπάρχει κατευθυντήριο όριο για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά συνιστάται να αποφεύγουν τα ροφήματα και τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη.

Jenny.Gr
pexel

Τα μπισκότα, ορισμένα δημητριακά πρωινού, οι σάλτσες (συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας ζυμαρικών), τα κέικ, οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα ανθρακούχα ποτά, τα smoothies και οι χυμοί φρούτων θεωρούνται όλα πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή των παιδιών προέρχεται από ζαχαρούχα ποτά, για παράδειγμα ένα κουτάκι ανθρακούχου ποτού μπορεί να περιέχει έως και εννέα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζάχαρη

Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, καθώς ορισμένα δημητριακά τοποθετούνται ως πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιεινά, αλλά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Αντί για κέικ, αρτοσκευάσματα ή γλυκά, δοκιμάστε ένα απλό μπισκότο, ανάλατους ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, μπαστουνάκια φρούτων και λαχανικών ή κέικ βρώμης με μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου, κομμένη μπανάνα, τυρί ή χούμους .

Αντί για ανθρακούχα ποτά, δοκιμάστε ανθρακούχο νερό αναμεμειγμένο με μικρή ποσότητα χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη. Εναλλακτικά, ανακατέψτε μερικά φρούτα, πάγο και γάλα για να φτιάξετε μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Γίνετε πρότυπο – τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν συμπεριφορές, οπότε αν σας δουν να τρώτε υγιεινά, θα το κάνουν και εκείνα.

Θυμηθείτε, η συμβουλή μου δεν είναι να απαγορεύσετε τη ζάχαρη, καθώς η δαιμονοποίηση ενός συστατικού δεν είναι πολύ χρήσιμη. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να επιλέγουν προϊόντα ολικής αλέσεως για να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών. Το να είναι δραστήρια είναι επίσης βασικό, και η ενθάρρυνση διαφορετικών αθλημάτων και δραστηριοτήτων είναι εξίσου σημαντική με την ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.