WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που τα μωρά δεν πρέπει να πίνουν νερό  


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2023

Ο λόγος που τα μωρά δεν πρέπει να πίνουν νερό  
pexels
Το έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές: Το πόσιμο νερό είναι ένας από τους καλύτερους (και ευκολότερους) τρόπους για να φροντίσετε την υγεία σας. Τελικά το σώμα μας είναι κατά 60% νερό.

Λοιπόν, είναι λογικό να χρειάζονται και τα μωρά νερό… σωστά; Όμως παραδόξως, αυτό δεν ισχύει. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να πίνουν νερό. Και το να δώσεις νερό σε ένα μωρό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι αρκετά αυστηρή με τις συστάσεις της ότι τα μωρά τους πρώτους μήνες πρέπει να έχουν μόνο μητρικό γάλα ή/και φόρμουλα. Όχι νερό. Τα μωρά λαμβάνουν όλη την ενυδάτωση που χρειάζονται από τη φόρμουλα και το μητρικό γάλα και κάτι περισσότερο από αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Γιατί τα μωρά δεν μπορούν να πιούν νερό; Και πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να εισάγετε νερό στο μωρό σας;

Μπορεί να είναι δελεαστικό να θέλετε να δώσετε στο μωρό σας μια γουλιά νερό. Ίσως είναι μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού και να φαίνεται ότι διψάει. Ή ίσως θέλετε να βάλετε λίγο περισσότερο νερό στη φόρμουλα από την ποσότητα που απαιτεί η συσκευασία. Κανένα όμως από αυτά τα δυο δεν είναι καλή ιδέα.

Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα (όταν παρασκευάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) περιέχει άφθονο νερό για να διατηρεί το μωρό σας υγιές. Το ανθρώπινο γάλα είναι περίπου 87% νερό. Η φόρμουλα είναι περίπου 85% νερό.

Αν δεν σας έχει δώσει οδηγίες ο γιατρός του παιδιού, τότε η προσθήκη περισσότερου νερού δεν είναι απλώς περιττή, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Τα περισσότερα μωρά απλά δεν είναι έτοιμα για επιπλέον νερό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Το νερό γεμίζει την κοιλιά του μωρού

Ένας από τους λόγους που το νερό είναι τόσο τέλειο ρόφημα για πιο μεγάλους ανθρώπους είναι ότι παρέχει την ενυδάτωση που χρειάζεται το σώμα σας χωρίς επιπλέον θερμίδες. Αλλά τα μωρά χρειάζονται αυτές τις θερμίδες. Χρειάζονται την ενέργεια ή που παίρνουν από το μητρικό γάλα και τη φόρμουλα. Όταν δίνετε νερό σε ένα μωρό, καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο της κοιλιάς του.

Το να δίνετε νερό στο μωρό σας σημαίνει λιγότερο χώρο για το ανθρώπινο γάλα και τη φόρμουλα, τα οποία περιέχουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη.

Με απλά λόγια η παροχή νερού στα μωρά μειώνει την πρόσληψη θερμίδων και η σωστή αύξηση βάρους είναι σημαντική ένδειξη της υγείας του μωρού σας αυτούς τους πρώτους μήνες. Και γι αυτό θέλουμε να παίρνουν αυτές τις θερμίδες.

Jenny.Gr
unsplash

Κίνδυνος δηλητηρίασης από το νερό

Η παροχή νερού στα μωρά μπορεί επίσης να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του νατρίου στο σώμα τους, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Όταν δίνετε σε ένα μωρό νερό, μπορεί να αραιώσει το νάτριο στην κυκλοφορία του αίματος του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Ας αναλύσουμε πώς συμβαίνει.

Μεταξύ άλλων, οι νεφροί βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρού φιλτράροντάς το στην ουροδόχο κύστη σας (γνωστός και ως, επιτρέποντάς σας να το ουρήσετε). Αυτό ουσιαστικά εμποδίζει το σύστημά σας να πλημμυρίσει με νερό.

Οι νεφροί των ενηλίκων έχουν περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου αβοκάντο, επομένως τα υγιή, ενήλικα νεφρά μπορούν συνήθως να συμβαδίσουν με την αφαίρεση τυχόν επιπλέον υγρών που λαμβάνουμε.

Τα νεογέννητα νεφρά, από την άλλη πλευρά, έχουν περίπου το μέγεθος ενός σταφυλιού, έτσι, είναι πιο εύκολο να καταπονηθούν. Όταν το σώμα ενός μωρού (ή ενός ενήλικα) είναι υπερφορτωμένο με νερό, μπορεί να αρχίσει να αραιώνει το αίμα του. Τότε είναι που τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Επειδή το υγρό αίμα μειώνει την περιεκτικότητα σε νάτριο στο σώμα σας.

Όταν η περιεκτικότητα σε νάτριο στον οργανισμό του μωρού πέσει πολύ χαμηλή λόγω της υπερβολικής πρόσληψης νερού, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και κώμα και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Πότε μπορούν τα μωρά να πιούν νερό;

Συνήθως όταν το μωρό σας είναι 6 μηνών, ο παιδίατρος θα αρχίσει να σας προτείνει λίγο νερό ως μέρος της διατροφής του, αλλά θα πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες τη φορά. Επίσης οι έξι μήνες είναι συνήθως η ηλικία κατά την οποία τα μωρά αρχίζουν να τρώνε και στερεές τροφές .

Ξεκινήστε σιγά σιγά προσφέροντάς τους ένα φλιτζάνι με λίγο νερό ενώ τρώνε. Πιθανότατα θα μασήσουν απλώς το φλιτζάνι ή θα πάρουν μερικές σταγόνες στην αρχή, και αυτό είναι εντάξει. Συνεχίστε να προσφέρετε επίσης άφθονο ανθρώπινο γάλα ή φόρμουλα μεταξύ των τροφών. Μεταξύ των 6 μηνών και του ενός έτους, μπορούν σταδιακά να πίνουν περισσότερο νερό, μέχρι να γίνει φυσιολογικό μέρος της ρουτίνας τους.

Αν λοιπόν το μωρό σας είναι κάτω των 6 μηνών και διψάει, προσφέρετε του ανθρώπινο γάλα ή φόρμουλα. Και τα δύο έχουν όλο το νερό (και τις θερμίδες) που χρειάζεται, χωρίς να του δημιουργούν κάποιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.