WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η γενετική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να τηρήσεις μια χορτοφαγική διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Οκτωβρίου 2023

Πώς η γενετική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να τηρήσεις μια χορτοφαγική διατροφή
pexels
Η γενετική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να τηρεί μια χορτοφαγική διατροφή

Από τα υποκατάστατα κρέατος έως τις «Δευτέρες χωρίς κρέας», το να μην τρως ζωικά προιόντα είναι σίγουρα η τάση της εποχής. Ωστόσο, η γενετική ενός ατόμου παίζει ρόλο στον καθορισμό του αν μπορεί να ακολουθήσει μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Northwestern Medicine.

Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα για περαιτέρω μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις διατροφικές συστάσεις και την παραγωγή υποκατάστατων κρέατος. Είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα με μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν έχει μελετηθεί σοβαρά.

Ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 48 έως 64%) των αυτοπροσδιοριζόμενων «χορτοφάγων» αναφέρουν ότι τρώνε ψάρια, πουλερικά ή/και κόκκινο κρέας, κάτι που υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί ή βιολογικοί περιορισμοί υπερισχύουν της επιθυμίας για τήρηση μιας χορτοφαγικής διατροφής.

Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι χορτοφάγοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και πιστεύουμε ότι αυτί συμβαίνει επειδή κάτι μπορεί να λείπει από τους ανθρώπους.

Για να προσδιορίσουν εάν η γενετική συμβάλλει στην ικανότητα του ατόμου να ακολουθεί μια χορτοφαγική διατροφή, οι επιστήμονες συνέκριναν γενετικά δεδομένα της UK Biobank από 5.324 αυστηρούς χορτοφάγους (που δεν καταναλώνουν ψάρι, πουλερικά ή κόκκινο κρέας) με 329.455 ελέγχους.

Η μελέτη εντόπισε τρία γονίδια που σχετίζονται σημαντικά με τη χορτοφαγία και άλλα 31 γονίδια που συνδέονται δυνητικά. Αρκετά από αυτά τα γονίδια, συμπεριλαμβανομένων δύο από τα τρία κορυφαία (NPC1 και RMC1), εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπιδίων (λίπος) ή/και στη λειτουργία του εγκεφάλου, διαπίστωσε η μελέτη.

Jenny.Gr
pexels

Ένας τομέας στον οποίο τα φυτικά προϊόντα διαφέρουν από το κρέας είναι τα σύνθετα λιπίδια. Η εικασία είναι ότι μπορεί να υπάρχουν συστατικά λιπιδίων στο κρέας που χρειάζονται μερικοί άνθρωποι περισσότερο. Και ίσως τα άτομα των οποίων η γενετική ευνοεί τη χορτοφαγία να είναι σε θέση να συνθέσουν αυτά τα συστατικά ενδογενώς. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, αυτό είναι απλή εικασία και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει για να κατανοήσουμε τη φυσιολογία της χορτοφαγίας.

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε κρέας;

Παρόλο που η χορτοφαγία αυξάνεται σε δημοτικότητα, οι χορτοφάγοι παραμένουν μειοψηφία παγκοσμίως. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι χορτοφάγοι αποτελούν περίπου το 3 έως 4% του πληθυσμού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2,3% των ενηλίκων και το 1,9% των παιδιών είναι χορτοφάγοι.

Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν να τρώνε προϊόντα κρέατος. Ο κινητήριος παράγοντας για την προτίμηση φαγητού και ποτού δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά και ο τρόπος που το μεταβολίζει το σώμα ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, όταν δοκιμάζετε αλκοόλ ή καφέ για πρώτη φορά, μπορεί στην αρχή να μην τα βρήκατε ευχάριστα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσετε μια γεύση λόγω του πώς σας κάνει να νιώθετε το αλκοόλ ή η καφεΐνη. Νομίζω ότι με το κρέας υπάρχει κάτι παρόμοιο. Ίσως έχετε ένα συγκεκριμένο συστατικό - εικάζω ένα συστατικό λιπιδίων - που σας κάνει να το χρειάζεστε και να το λαχταράτε.

Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση των φυσιολογικών διαφορών μεταξύ των χορτοφάγων και των μη χορτοφάγων, επιτρέποντάς μας έτσι να παρέχουμε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις και να παράγονται καλύτερα υποκατάστατα κρέατος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.