WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελκώδης κολίτιδα: 6 πράγματα που μπορούν να συμβούν εάν δεν αντιμετωπιστεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Οκτωβρίου 2023

Ελκώδης κολίτιδα: 6 πράγματα που μπορούν να συμβούν εάν δεν αντιμετωπιστεί
pexels
Η διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας είναι κρίσιμη τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την υγεία σας. Ανακαλύψτε τι μπορεί να συμβεί εάν η ελκώδης κολίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για αυτήν αμέσως. Η καθυστέρηση της θεραπείας σας - ή ακόμα και η υποβάθμιση των συμπτωμάτων σας - θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήπια περίπτωση σε κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Όσο περισσότερο υπάρχει η ελκώδης κολίτιδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να τη χαλιναγωγήσετε ξανά. Για παράδειγμα, από νωρίς, η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπιστεί με λιγότερο ισχυρά (αλλά ακόμα αποτελεσματικά) φάρμακα που έχουν λιγότερες παρενέργειες, όπως τα αμινοσαλικυλικά.

Αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην λειτουργούν σε άτομα όπου η νόσος δεν έχει αντιμετωπιστεί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να υπάρχει περισσότερη φλεγμονή. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστείτε ισχυρότερα φάρμακα από αυτά που θα χρειαζόσασταν αρχικά.

Ακολουθούν ορισμένοι από τους κινδύνους της ελκώδους κολίτιδας που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

Θα μπορούσατε να αναπτύξετε χρόνια κόπωση

Όταν έχτε ενεργή φλεγμονή, το σώμα σας είναι σα να τρέχει σε μαραθώνιο και έτσι χάνετε πολλή ενέργεια. Επίσης το υποστηρίζει και η έρευνα: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2020 του Journal of Crohn's and Colitis διαπίστωσε ότι τα άτομα που βρίσκονταν σε ύφεση ανέφεραν λιγότερη κόπωση από τα άτομα με ενεργή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να υποφέρει.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συνεχή πίεση στο σώμα σας, γεγονός που σας καθιστά ευάλωτους σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Το σώμα σας καταβάλλει τόση πολλή ενέργεια για να προσπαθήσει να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο, που πραγματικά δεν μπορεί να κάνει τα κανονικά πράγματα που πρέπει να κάνει. Έτσι οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και είναι πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν άλλες λοιμώξεις.

Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Όταν υπάρχει φλεγμονή στο παχύ έντερο, τα κύτταρα στην επένδυση του παχέος προσπαθούν συνεχώς να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Αυτός ο σταθερός κύκλος εργασιών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας μετάλλαξης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η ελκώδης κολίτιδα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Και ο πρώτος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι εάν έχετε ενεργή φλεγμονή, εξαντλείτε τα θρεπτικά συστατικά από τα οστά σας και δεν απορροφάτε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα οστά σας.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι εξάρσεις που προκύπτουν από την κακή διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας, που συχνά αντιμετωπίζονται με στεροειδή, τα οποία από μόνα τους μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση.

Μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο αποβολής και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digestion διαπίστωσε ότι η ενεργή ελκώδης κολίτιδα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν ανενεργή νόσο πριν από τη σύλληψη έχουν αποτελέσματα εγκυμοσύνης παρόμοια με τις γυναίκες χωρίς τη νόσο. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος , να ελέγχετε πρώτα την ελκώδη κολίτιδα σας. Εάν είστε ήδη έγκυος και έχετε έξαρση, αναζητήστε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Θα μπορούσατε να αναπτύξετε τοξικό μεγάκολο

Εάν η ελκώδης κολίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί στα βαθύτερα στρώματα του παχέος εντέρου σας και να οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή που ονομάζεται τοξικό μεγάκολο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια ή ρήξη παχέος εντέρου και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Οποιοσδήποτε με χρόνια πάθηση όπως η ελκώδης κολίτιδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τα συμπτώματά του. Συγκεκριμένα, είναι σηματνικό να παρακολουθείτε τις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας, εάν υπάρχει αίμα ή βλέννα και εάν εμφανίσετε ξαφνικά δυσκοιλιότητα - όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε το θεραπευτικό σχήμα σας .

Εάν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα και ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις θεραπείες σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της ασθένειάς σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.