WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Greens Superfoods Powders: Όλη η αλήθεια για τις πράσινες σκόνες που υπόσχονται υγεία και μακροζωία


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Οκτωβρίου 2023

Greens Superfoods Powders: Όλη η αλήθεια για τις πράσινες σκόνες που υπόσχονται υγεία και μακροζωία
pexels
Εάν παρακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δει τουλάχιστον έναν influencer να προωθεί τα Greens Superfoods Powders ως την καλύτερη λύση για να έχουμε όλοι υγεία και ευεξία.

Με τόσες πολλές διαφορετικές επωνυμίες και με τόσο ισχυρό μάρκετινγκ που υπάρχει στον κόσμο της διατροφής και της ευεξίας, είναι εύκολο να αναρωτηθούμε αν αυτά τα Greens Superfoods Powders που πλέον εμφανίζονται παντού είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια συνεχίστε την ανάγνωση.

Τι είναι τα Greens Superfoods Powders

Τα Greens Powders (γνωστά και ως σκόνες/μείγματα υπερτροφής), είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνήθως αποτελείται από ένα μείγμα αφυδατωμένων φρούτων και λαχανικών. Και ενώ το περιεχόμενο αυτών των σκονών διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, η πλειοψηφία τους περιέχει περίπου 25-40 διαφορετικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εκχυλισμάτων, βιταμινών, μετάλλων, προβιοτικών, φυσικών γλυκαντικών και άλλων φυτικών συστατικών.

Και φυσικά οι υποστηρικτές αυτών των σκονών μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να τρώμε πλέον φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορούμε απλά να αναμείξουμε μια σκόνη σε ένα ρόφημα και να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Αλλά είναι πραγματικά καλό για εμάς και πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτές τις σκόνες;

Λειτουργούν πραγματικά τα Greens Superfoods Powders

Ας κοιτάξουμε πέρα ​​από το μάρκετινγκ και ας δούμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία.

Ισχυρισμός 1: Ενίσχυση ενέργειας

Πολλές από αυτές τις σκόνες περιέχουν ενώσεις που σας κάνουν να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε εγρήγορση, όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει καφεΐνη και ως εκ τούτου μπορεί να έχει ενεργειακή δράση.

Μια μικρή μελέτη 63 υγιών γυναικών που διερεύνησε τις επιδράσεις μιας σκόνης με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού στη ζωτικότητα, την ενέργεια και την αντίληψη της ευεξίας, διαπίστωσε ότι όσες έλαβαν τη συγκεκριμένη σκόνη καθημερινά για 12 εβδομάδες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, σε σχέση με εκείνες που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία μικρή μελέτη και τα συνολικά ευρήματα ότι η σκόνη των χόρτων αύξησε την ενέργεια δεν ήταν πειστικά. Επομένως χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα πρώτα.

Αν λοιπόν έχετε ανάγκη από μια ώθηση ενέργειας, είναι καλύτερο να βασιστείτε σε κάποιο πραγματικό φαγητό ή ίσως ένα φλιτζάνι καφέ για μια γρήγορη (και φθηνότερη) λύση.

Ισχυρισμός 2:Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες σκόνες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτά τα συμπληρώματα, όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, είναι γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 μαθητές έδειξε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος χόρτων για 90 ημέρες οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία βελτίωση.

Μια άλλη μελέτη σε άτομα με υπέρταση διαπίστωσε ότι η λήψη μιας σκόνης χόρτου που ονομάζεται «NanoGreens» για 90 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε και συντάχθηκε από την Biopharma Scientific, τον κατασκευαστή του προϊόντος και έτσι θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάποια μεροληψία όσο αφορά αποτελέσματα.

Και πάλι, ενώ υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης, χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, όπως σε μεγαλύτερες ομάδες και διαφορετικούς πληθυσμούς, προτού μπορέσουμε να πούμε οριστικά ότι τα Greens Powders είναι ευεργετικά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πιο επιστημονικά αποδεδειγμένες και οικονομικά αποδοτικές μέθοδοι μείωσης της αρτηριακής πίεσης, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διαχείριση των επιπέδων στρες, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής και η μείωση της πρόσληψης νατρίου.

Ισχυρισμός 3: Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Δεν είναι μυστικό ότι πολλά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό το τακτικό μάρκετινγκ μπορεί να είναι παραπλανητικό. Γιατί ενώ ορισμένες σκόνες περιέχουν βιταμίνες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως οι βιταμίνες A, C και D, αυτά τα ίδια θρεπτικά συστατικά μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης ολόκληρων τροφίμων ή ενός κανονικού συμπληρώματος βιταμινών. Και αν δεν έχετε έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών, η λήψη επιπλέον ποσότητας, συνήθως δεν ενισχύει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η έρευνα σχετικά με άλλα δημοφιλή συστατικά «ενίσχυσης ανοσοποιητικού» που βρίσκονται σε σκόνες, όπως η εχινάκεια, είναι συχνά περιορισμένη και η ποσότητα αυτών των συστατικών δεν αποκαλύπτεται πάντα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητάς τους.

Jenny.Gr
unsplash

Ισχυρισμός 4: Πέψη και υγεία του εντέρου

Η υγεία του εντέρου είναι ένα καυτό θέμα τα τελευταία χρόνια και οι σκόνες που περιέχουν ποικιλία πεπτικών ενζύμων, πρεβιοτικών, προβιοτικών και φυτικών ινών για την προώθηση της υγείας του εντέρου, αυξάνονται συνεχώς.

Λίγη επιπλέον φροντίδα για το έντερό μας μπορεί να ωφελήσει όλους και η κατανάλωση φιλικών προς το έντερο βακτηρίων από σκόνες μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε.

Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα προβιοτικά το ίδιο και τα στελέχη που περιλαμβάνονται σε αυτές τις σκόνες μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα για εσάς. Η μοναδική σύνθεση του μικροβιώματος σας μπορεί να προσδιορίσει πώς ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων επηρεάζει την υγεία του εντέρου σας. Για αυτό και ένα στέλεχος μπορεί να βοηθά στην υγεία του εντέρου σε ένα άτομο, αλλά να προκαλεί φούσκωμα σε ένα άλλο.

Όσον αφορά τα πεπτικά ένζυμα, ενώ το σώμα μας παράγει πεπτικά ένζυμα, για να βοηθήσει στη διάσπαση των τροφίμων, ορισμένα άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παγκρεατίτιδα και η δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να ωφεληθούν από τα πεπτικά συμπληρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το πεπτικό ένζυμο που βρίσκεται συνήθως στις σκόνες, είναι η βρομελίνη, η οποία είναι ένα φυσικό ένζυμο στον ανανά. Παρά το γεγονός ότι η βρομελίνη είναι ένα δημοφιλές πεπτικό βοήθημα, το NCCIH δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η βρομελίνη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πεπτικά προβλήματα.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, είναι συνετό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν επαγγελματία υγείας, αντί να βασίζεστε αποκλειστικά σε σκόνες με πρόσθετα πεπτικά ένζυμα. Διαφορετικά, εάν είστε υγιείς αυτού του είδους τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου, αλλά με μια μερίδα λαχανικών σε σκόνη που συνήθως παρέχουν μόνο 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, όπου η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30 γραμμάρια, είναι σαφές ότι οι σκόνες δεν αντικαθιστούν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όσοι έχουν πεπτικές ευαισθησίες, μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα και άλλα αρνητικά πεπτικά συμπτώματα από ορισμένα συστατικά όπως η ινουλίνη, το εκχύλισμα ρίζας κιχωρίου και η σκόνη σπαραγγιού, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP

Ισχυρισμός 5: Μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου

Τα Greens Powders πιστεύεται ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα βιταμίνη C και K, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Σε μια μελέτη που εξέτασε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των Greens Powders, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη 6 κουταλιών του γλυκού καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ .

Όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι αυτή η μελέτη είχε περιορισμένο μέγεθος δείγματος μόλις 10 συμμετεχόντων και απαιτείται περαιτέρω έρευνα μεγάλης κλίμακας για την επαλήθευση αυτών των ευρημάτων.

Ισχυρισμός 6 : Αποτοξίνωση/Αλκαλοποίηση

Πιθανώς ο πιο ανησυχητικός ισχυρισμός που παρατηρείται σε αυτές τις σκόνες είναι ότι θα βοηθήσουν στην «αποτοξίνωση» του σώματος και θα αυξήσουν την αλκαλικότητά του. Το θέμα με αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι είναι εντελώς ψευδής και δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το pH του αίματός μας παραμένει σταθερό, καθώς αν συνέβαινε κάτι και το pH του αίματός μας ήταν εκτός του φυσιολογικού εύρους, θα πεθαίναμε πολύ γρήγορα χωρίς θεραπεία. Ευτυχώς, το σώμα μας ρυθμίζει το pH του αίματος σε ένα στενό εύρος 7,35-7,45, το οποίο είναι αδύνατο να αλλάξει μέσω των τροφών που τρώμε.

Όσον αφορά την «αποτοξίνωση», μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, αλλά μια ημερήσια δόση σκόνης σίγουρα δεν θα «καθαρίσει» το σώμα σας.

Πρέπει να σημειώσ σε αυτό το σημείο πως βιομηχανία συμπληρωμάτων δεν είναι τόσο αυστηρά ρυθμισμένη όσο η βιομηχανία τροφίμων και ορισμένες σκόνες μπορεί να περιέχουν αμφισβητήσιμα συστατικά ή, όπως συζητήθηκε προηγουμένως, επισυνάπτονται παραπλανητικοί ισχυρισμοί για την υγεία.

Επίσης λόγω της έλλειψης ρύθμισης, οι συγκεκριμένες πράσινες σκόνες ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση με βαρέα μέταλλα ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε μια σκόνη στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα από μια αξιόπιστη μάρκα που έχει ελεγχθεί από τρίτους για την ποιότητα και την καθαρότητα.

Τέλος ενώ ορισμένα συστατικά στις πράσινες σκόνες ακούγονται πραγματικά υγιεινά, δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ολόκληρα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ενός τροφίμου με τις φυτικές ίνες ανέπαφες και με έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών είναι συνήθως πολύ καλύτερο, από το να το καταναλώνετε με τη μορφή σκόνης, όπου οι φυτικές ίνες έχουν μειωθεί και άλλα θρεπτικά συστατικά έχουν πιθανώς χαθεί κατά την επεξεργασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.