WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαστογραφία: 2 μύθοι και ένα ψήγμα αλήθειας που δεν πρέπει να μας εμποδίζει να την κάνουμε


JTeam

17 Οκτωβρίου 2023

Μαστογραφία: 2 μύθοι και ένα ψήγμα αλήθειας που δεν πρέπει να μας εμποδίζει να την κάνουμε
Στατιστικά, 1 στις 11 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ένα σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την επιτυχημένη αντιμετώπισή του

Ας ξεκινήσουμε από την πιο σημαντική πληροφορία: Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που εάν διαγνωστεί έγκαιρα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Το κλειδί όμως για να πάνε όλα καλά και να συνεχίσει μια γυναίκα τη ζωή της μετά την θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Τα παρακάτω στοιχεία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μας δίνουν μια καλή πρώτη εικόνα.

Καρκίνος μαστού: τα δεδομένα

  • 1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.
  • Περισσότερες από 7000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη.
  • Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.
  • Δεν γνωρίζουμε τους ενοχοποιητικούς παράγοντες για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού. Για αυτόν τον λόγο, η δευτερογενής πρόληψη, δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, είναι το βασικό μας εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, για την καλύτερη πορεία της νόσου αλλά και την πλήρη ίαση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.