WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νιώθεις άγχος για τη ζάχαρη; Δες τι μπορείς να κάνεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Οκτωβρίου 2023

Νιώθεις άγχος για τη ζάχαρη; Δες τι μπορείς να κάνεις
pexels
Ο κόσμος του «υγιεινού φαγητού» αγαπά πάντα έναν κακό. Κάποια στιγμή ήταν το λίπος, μετά ήταν οι υδατάνθρακες και τώρα είναι η σειρά της ζάχαρης να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η τρομοκρατία γύρω από τη ζάχαρη έχει γίνει υπερβολική. Κάποια από αυτά που λέγονται ή που γράφονται μπορεί να φτάσουν στο σημείο να μας κάνουν να νιώθουμε ότι η κατανάλωση έστω και μιας μόνο μερίδας γλυκού θα δηγήσει σε μια καθοδική πορεία την υγεία μας.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι πολλά από αυτά που προκαλούν άγχος γύρω από τη ζάχαρη προέρχονται από «έμπιστους» επαγγελματίες υγείας που την χαρακτηρίζουν ως τοξική και εθιστική. Και σε συνδυασμό με την ατζέντα της βιομηχανίας τροφίμων να κερδοσκοπεί και να μας πουλά εκδόσεις τροφίμων χωρίς ζάχαρη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς ανησυχούν για την κατανάλωση ζάχαρης.

Ο φόβος της ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος όταν πρόκειται για τη σχέση σας με το φαγητό, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιδείνωση της σωματικής υγείας.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και με τη ζάχαρη η ισορροπία είναι πραγματικά το κλειδί, και όπως συμβαίνει με τα τρόφιμα γενικά, η καλύτερη προσέγγιση είναι να είστε ευέλικτοι.

Το να κόψετε εντελώς τη ζάχαρη θα οδηγήσει μόνο σε μια περιοριστική νοοτροπία ή θα σας κάνει να νιώθετε ότι είναι «απαγορευμένη», με αποτέλεσμα να τη λαχταράτε ακόμα περισσότερο. Επίσης αυτή η νοοτροπία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να μπείτε σε έναν κύκλο περιορισμού, συμβάλλοντας έτσι στο αίσθημα του «εθισμού» στη ζάχαρη.

Jenny.Gr
pexels

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε πως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη συνολική υγεία σας εκτός από τη ζάχαρη, για παράδειγμα, ο ύπνος, η κίνηση, το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.λπ. Το να κατηγορούμε τη ζάχαρη για όλα τα προβλήματα υγείας μας είναι μια απλοϊκή και λανθασμένη προσέγγιση.

Είναι σαφές ότι το 2023 δεν τελειώσαμε με τη δαιμονοποίηση της ζάχαρης και η πρόσφατη δήλωση «το κέικ στο γραφείο πρέπει να θεωρείται σαν παθητικό κάπνισμα» που έγινε πρωτοσέλιδο από of the Food Standards Agency είναι ξεκάθαρη απόδειξη αυτού. Ωστόσο, θυμηθείτε – το να ανησυχείτε για κάθε πιθανό κόκκο ζάχαρης μέσα στο φαγητό σας, μπορεί να είναι χειρότερο για την ευημερία σας από την ίδια τη ζάχαρη.

Το να μην φοβάστε τη ζάχαρη και να μπορείτε πραγματικά να την απολαύσετε χωρίς ενοχές, είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.