WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος αποτελεί μέρος της ογκολογικής θεραπείας»


JTeam

25 Οκτωβρίου 2023

«Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος αποτελεί μέρος της ογκολογικής θεραπείας»
Η δερματολόγος, κ. Απάλλα, μας απαντά σε κομβικά ερωτήματα σχετικά με την περιποίηση του δέρματος κατά τη θεραπεία του καρκίνου

Η προστασία του δέρματος κατά τη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να δίδεται βαρύτητα. Η ογκολογική θεραπεία μπορεί να έχει δερματικές επιπτώσεις στους ασθενείς, όμως, υπάρχουν τρόποι ώστε αυτοί προληφθούν/αντιμετωπιστούν.

Για να λύσουμε όλες τις απορίες πάνω στο θέμα, εμείς μιλήσαμε με τη δερματολόγο, κ. Απάλλα. Η ειδικός μάς μίλησε για όλα τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ογκολογικής θεραπείας, για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος ενός ασθενούς, καθώς και για όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το θέμα.

Τι δερματικά προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σε έναν ασθενή που κάνει ογκολογική θεραπεία;

Το φάσμα των δερματολογικών παρενεργειών των ογκολογικών θεραπειών είναι πολύ ευρύ και εξαρτάται κυρίως από το είδος της θεραπείας. Ωστόσο, τα συνηθέστερα προβλήματα είναι η ξηρότητα του δέρματος, ο κνησμός (φαγούρα), εξανθήματα που μοιάζουν με ακμή ή έκζεμα, οι διαταραχές των τριχών και των νυχιών.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών παρενεργειών;

Παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών παρενεργειών είναι το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό κάποιας δερματοπάθειας πριν την έναρξη της ογκολογικής θεραπείας, η έκθεση στον ήλιο και η σύγχρονη ή προγενέστερη λήψη ακτινοθεραπείας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησης δέρματος ενός ασθενούς της ογκολογικής;

Οι βασικοί κανόνες περιποίησης περιλαμβάνουν:

  • Χρήση ήπιων καθαριστικών για το σώμα και το πρόσωπο.
  • Περιποίηση του προσώπου και του σώματος με χρήση μη-αλκοολικών, ενυδατικών κρεμών, δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά το μπάνιο.
  • Συχνή χρήση αντηλιακών κρεμών και κρεμών ανάπλασης και ενυδάτωσης για τα χέρια και τα πόδια.
  • Χρήση χλιαρού και όχι καυτού νερού στο ντουζ.
  • Αποφυγή έντονης τριβής του δέρματος κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου. Απαλό στέγνωμα του δέρματος μετά το μπάνιο (σκούπισμα ταμποναριστά)
  • Αποφυγή χρήσης αρώματος/κολώνιας ή άλλων αλκοολούχων σκευασμάτων αμέσως μετά το μπάνιο και μετά το ξύρισμα.
  • Αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού (σε συνεννόηση πάντα με τον ογκολόγο)
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, αλλά και ακραίων θερμοκρασιών
  • Προστασία του δέρματος από το κρύο και τον αέρα. Αποφυγή του ζεστού νερού και των υψηλών θερμοκρασιών (ειδικά τα περιβάλλοντα με ξηρή-ζέστη ατμόσφαιρα).

Jenny.Gr

Μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι δερματικές επιπτώσεις της ογκολογικής θεραπείας; Πότε, ιδανικά, πρέπει να ξεκινήσει την δερματική αγωγή;

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει ο ασθενής την περιποίηση του δέρματός του πριν από την έναρξη της θεραπείας, προκειμένου να το προετοιμάσει, για να δεχθεί το στρες της θεραπείας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Αν, παρά τα μέτρα προφύλαξης/προετοιμασίας, εμφανίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα του, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στο δερματολόγο, για να λάβει τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Πόσος χρόνος απαιτείται μετά το πέρας της θεραπείας ώστε να επανέλθει το δέρμα του ασθενούς;

Ο χρόνος αποδρομής των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών των ογκολογικών φαρμάκων διαφέρει ανάλογα με το φάρμακο και ανάλογα με το είδος της αντίδρασης. Κάποιες από αυτές υποχωρούν σταδιακά λίγες εβδομάδες από τη διακοπή, ενώ άλλες μπορεί να επιμείνουν για μήνες ή και χρόνια. Συνολικά θα πω ότι πολλές από αυτές τις θεραπείες αφήνουν μια «ευαισθησία» στο δέρμα, οπότε και η φροντίδα με ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα, καλό θα ήταν να συνεχίζει και μετά το πέρας της ογκολογικής αγωγής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φροντιστές των ασθενών με καρκίνο σχετικά με την εφαρμογή των δερμοκαλλυντικών;

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι μια ρουτίνα που ουσιαστικά αποτελεί μέρος της ογκολογικής θεραπείας.

Το δέρμα των ασθενών αυτών είναι «υπερευαίσθητο» και συνεπώς δεν θα πρέπει να εκτίθεται πολύ στον ήλιο, σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και σε ισχυρά, ερεθιστικά, καθαριστικά προϊόντα.

Δες όλα τα άρθρα της ενότητας Ζω Με Τον Καρκίνο εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.