WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχει σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης;


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Οκτωβρίου 2023

Τελικά υπάρχει σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης;
pexels
Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει όσους πάσχουν από κατάθλιψη;

Η «βιταμίνη του ήλιου» είναι περισσότερο γνωστή για την υποστήριξη της υγείας των οστών, αλλά μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μη λήψη βιταμίνης D προκαλεί κατάθλιψη - ή ότι η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση. Οι συνθήκες ψυχικής και σωματικής υγείας είναι εξατομικευμένες και οποιαδήποτε σχέση μεταξύ μίας βιταμίνης και της ψυχικής υγείας είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης D που σχετίζονται με τη διάθεση. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D συνδέεται με πολλές βασικές λειτουργίες της υγείας. Για παράδειγμα, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών. Παίζει επίσης ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Το κλειδί είναι να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, γιατί εάν το παρακάνετε πολύ μπορεί να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά, μειωμένη όρεξη και αδυναμία. Ενώ, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στα οστά και μυϊκή αδυναμία.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον εγκέφαλο και επίσης υπάρχουν πολλές μεγάλες μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου κατάθλιψης, σύμφωνα με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2017 στη Νευροψυχιατρική ‌.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα που νοσηλεύτηκαν για ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνα με ανεπαρκή μόνο επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο PLoS One τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αυτή η έρευνα μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε εάν η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Από κλινικές δοκιμές, γνωρίζουμε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D δεν μπορεί να το κάνει αυτό – ούτε μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη, σύμφωνα με το ODS.

Μια κλινική δοκιμή με περισσότερους από 18.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν προλαμβάνει την κατάθλιψη περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο‌.

Έτσι, ενώ μπορεί να υπάρχει κάποιο είδος συσχέτισης μεταξύ της βιταμίνης D και της κατάθλιψης, αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα αιτιότητα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες πίσω από αυτή τη σύνδεση - για παράδειγμα, ίσως οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη είναι επίσης πιθανό να μείνουν περισσότερο μέσα στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει χαμηλά επίπεδα ήλιου και επομένως χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Jenny.Gr
pexels

Τι γίνεται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D και το άγχος;

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως ένταση ή πανικό, καθώς και σε σωματικά συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή και αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

Μια μελέτη συνέκρινε την ποσότητα της καλσιδιόλης (η οποία υποδεικνύει τα επίπεδα βιταμίνης D) σε μικρές ομάδες ενηλίκων με κατάθλιψη, συμπτώματα άγχους και σε μια ομάδα ελέγχου χωρίς συμπτώματα και βρήκε χαμηλότερα επίπεδα καλσιδιόλης στους συμμετέχοντες με αγχώδεις διαταραχές από ό,τι στην ομάδα ελέγχου.

Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων άγχους σε ασθενείς με κατάθλιψη και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2020 στο Brain and Behavior. Όμως, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σε αυτόν τον τομέα για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα.

Η βιταμίνη D παραμένει σημαντική

Ακόμα κι αν η βιταμίνη D δεν χρησιμεύει ως θεραπεία ή προληπτική τακτική για καταστάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση, αυτό δεν μειώνει τη σημασία της για τη γενική υγεία σας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 600 IU ημερησίως, ανεβαίνοντας στις 800 IU για ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω. Εάν το φαγητό και η ηλιοφάνεια δεν σας παρέχουν αρκετή ποσότητα, ένα συμπλήρωμα μπορεί να καλύψει το κενό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.