Καρκίνος μαστού: Υψηλά ποσοστά επιβίωσης με πρώιμη διάγνωση και σύγχρονες θεραπείες
JTeam
1 Νοεμβρίου 2023
Η ανάγκη ευαισθητοποίησης γίνεται αντιληπτή αν δούμε προσεκτικά τα δεδομένα και τον επιπολασμό της νόσου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου στην χώρα μας. Στην Ελλάδα, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Globocan 2020), το 2020 σημειώθηκαν 7.772 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ για το ίδιο έτος, οι θάνατοι από τη νόσο έφτασαν τους 2.333.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι το φύλο (γυναίκα) και η ηλικία (άνω των 40 ετών) αλλά και το αλκοόλ, το κάπνισμα, η πρώιμη εμμηναρχή και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση καθώς και το ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Σήμερα, υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης παθολογικών μεταλλάξεων στο αίμα, η εύρεση των οποίων μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε την κληρονομούμενη μορφή της νόσου ολοκληρωμένα, με χειρουργική παρέμβαση αλλά και με τη λήψη θεραπείας απόλυτα εξατομικευμένης ενάντια στις μεταλλάξεις αυτές!
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως εξόγκωμα ή πάχυνση στο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνισή του, εισολκή, ερυθρότητα, ή άλλες αλλαγές στο δέρμα, αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής ή στο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή, μη φυσιολογικό ή αιματηρό υγρό από τη θηλή. Εντούτοις, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα όταν ο καρκίνος είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, όμως, είναι πιο αποτελεσματικές και καλύτερα ανεκτές όταν ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν νωρίς. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά εργαλεία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου, αναδεικνύοντας την καίρια σημασία του προληπτικού ελέγχου. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει μετά την ηλικία των 40 ετών, με ετήσια ψηφιακή μαστογραφία στο γενικό πληθυσμό. Εξαιρούνται οι γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, τις οποίες θα καθοδηγήσει ο θεράπων ιατρός τους. Στην Ελλάδα, μέσω του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», το οποίο αφορά σε γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί και στις γυναίκες 45-49 ετών.
Με τη συμβολή εξειδικευμένων Κέντρων που ασχολούνται με τη διάγνωση καθώς και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Νόσου, μέσω διεπιστημονικών ομάδων, έχουμε καταφέρει να επιτυγχάνουμε υψηλά ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται πρώιμα, ή ακόμα και πλήρους ίασης, που υπερβαίνουν το 92-93%! Ακόμα, ωστόσο, και για τις γυναίκες με μεταστατική νόσο, όταν δηλαδή ο καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί σε άλλα όργανα, υπάρχουν σύγχρονες εξατομικευμένες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως αναστολείς του CDK4/6 ή ακόμη και ανοσοθεραπεία. Οι εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού λαμβάνουν υπόψη τη μοναδική γενετική σύνθεση ενός ατόμου και τις συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές στα καρκινικά του κύτταρα και πετυχαίνουν μακρές επιβιώσεις, με άριστη ποιότητα ζωής!
Η κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της το δώρο της ετήσιας μαστογραφίας και αυτοελέγχου, που κυριολεκτικά σώζει ζωές!
Φλώρα Σταυρίδη
Ογκολόγος - Παθολόγος
Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία
Δες όλο το αφιέρωμα Be PROactive εδώ
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.