WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αρρωσταίνεις όταν αλλάζει ο καιρός;


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Νοεμβρίου 2023

Γιατί αρρωσταίνεις όταν αλλάζει ο καιρός;
pexels
Όλοι περνάνε μια ίωση ή γρίπη. Είναι φυσιολογικό. Γιατί όμως συμπίπτει πάντα με την αλλαγή εποχής;

Σιγά σιγά ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει, παρόλο που η ζέστη καλά κρατάει ακόμη. Και ενώ ο χειμώνας είναι μια εποχή που αγαπάνε αρκετοί, ταυτόχρονα υπάρχει και κάτι που μισούνε όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον καιρό και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσουμε.

Έτσι, εάν είστε κάποιος που φτερνίζεται συνέχεια, έχει πονόλαιμο ή βήχει κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός, απλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο χειμώνας είναι η εποχή των ασθενειών. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί; Γιατί αρρωσταίνετε αυτή την εποχή του χρόνου;

Λοιπόν, θα σας λύσουμε την απορία και θα προσφέρουμε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν με τα συμπτώματα.

Γιατί αρρωσταίνετε όταν αλλάζει ο καιρός;

Όλοι κρυώνουν. Είναι φυσιολογικό. Γιατί όμως συμπίπτει πάντα με την αλλαγή εποχής; Η αλλαγή της θερμοκρασίας προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για να επικρατήσουν διάφορες ομάδες βακτηρίων και ιών, οι οποίες στη συνέχεια μεταδίδουν μεταδοτικές ασθένειες και ιώσεις.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους ιούς, που ονομάζεται ανθρώπινος ρινοϊός (επίσης γνωστός ως HRV) είναι υπεύθυνος για την πρόκληση του 40% των κρυολογημάτων. Ο πιο κοινός ιός που προκαλεί έως και το 40 τοις εκατό όλων των κρυολογημάτων είναι ο ανθρώπινος ρινοϊός (HRV), που αναπτύσσεται σε πιο δροσερό καιρό και συγκεκριμένα στην έναρξη του χειμώνα. Ο ιός της γρίπης προκαλεί γρίπη που εξαπλώνεται κυρίως όταν ο αέρας είναι ξηρός και κρύος, όπως τον χειμώνα.

Όμως εκτός από τον κρύο καιρό, αυτό που επίσης φταίει είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ας συζητήσουμε πώς.

Καταρχάς το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο αδύναμο καθώς αλλάζουν οι εποχές. Για να μην αναφέρουμε, πως τον χειμώνα το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, καθώς οι ιοί της γρίπης αυξάνονται όσο ο αέρας γίνεται πιο κρύος.

Δεύτερον, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η έκθεσή σας στη βιταμίνη D μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεργάζεται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας για να χειριστεί τις αντιδράσεις αλλεργιογόνων κάθε φορά που το σώμα δέχεται επίθεση. Με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D, το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τους επιβλαβείς ιούς και να προσαρμοστεί ανάλογα.

Τρίτον, τα αιμοφόρα αγγεία σας στο αναπνευστικό σύστημα στενέυουν σε πιο κρύο καιρό. Κατά συνέπεια, τα λευκά αιμοσφαίρια που υποτίθεται ότι φτάνουν σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μπλοκαριστούν, εμποδίζοντας το σώμα να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποφύγετε να αρρωστήσετε όταν αλλάζει ο καιρός;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κρύος καιρός σας κάνει πιο ευαίσθητους στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά με ορισμένες προφυλάξεις, μπορείτε να τα αποφύγετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Πρέπει να εστιάσετε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας και στην καλή υγιεινή. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκες και μείνετε μακριά από μολυσμένα άτομα.

  • Πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αυξήσετε την έκθεσή σας στη βιταμίνη D.

  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.

  • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, βιταμίνης Β και ψευδάργυρου καθώς υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα στην καταπολέμηση ασθενειών.

  • Δώστε προτεραιότητα στις 8 ώρες ύπνου.

Ο λόγος που αρρωσταίνουμε με τις καιρικές αλλαγές είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, από την επίδραση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο ανθρώπινο σώμα έως τις εποχιακές διακυμάνσεις των μολυσματικών παραγόντων.

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, η κατανόηση αυτών των μηχανισμών και η λήψη προληπτικών μέτρων για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η τήρηση της καλής υγιεινής, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων των ασθενειών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.