WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2023

Χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
pexels
Αν και η τεστοστερόνη συνδέεται συνήθως με τους άντρες, οι γυναίκες έχουν επίσης μικρή ποσοτητα αυτής της ορμόνης.

Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της διάθεσης, τα επίπεδα ενέργειας, η λίμπιντο, η μυϊκή μάζα και ο μεταβολισμός. Όμως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης στις γυναίκες, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και η φυσική διαδικασία γήρανσης.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λίμπιντο, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, αύξηση βάρους, εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Η τεστοστερόνη είναι κοινώς αναγνωρισμένη ως ανδρική ορμόνη. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν επίσης τεστοστερόνη, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Πολλά συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης προκαλούν πόνο και δυσφορία. Μια ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στις γυναίκες - ενδεχομένως επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες της χαμηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την ανεπάρκεια και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη ανήκει σε μια κατηγορία ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών στους άντρες, όπως τρίχες προσώπου και της ηβίας, εμβάθυνση της φωνής και αυξημένη μυϊκή μάζα. Στους άντρες, η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως στους όρχεις. Στις γυναίκες παράγεται στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια.

Αν και οι γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τους άντρες, αυτή η ορμόνη έχει ζωτικό ρόλο στο σώμα μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης:

  • Της παραγωγής αιμοσφαιρίων

  • Της μυϊκής μάζας

  • Της οστικής πυκνότητας
  • Των επιπέδων ενέργειας

  • Της διάθεσης

  • Ανάπτυξης μαλλιών και δέρματος

  • Μεταβολισμού

  • Επιπέδων χοληστερόλης

  • Αναπαραγωγικής λειτουργίας

Για το λόγο αυτό, η πολύ λίγη ή υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γενική υγεία μιας γυναίκας.

Τι προκαλεί τη χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες

Γνωστό και ως υποανδρογονισμός , η ανεπάρκεια τεστοστερόνης στις γυναίκες έχει τόσο πρωτογενείς όσο και δευτερεύουσες αιτίες.

Πρωτογενείς αιτίες

Οι κύριες αιτίες της ανεπάρκειας τεστοστερόνης είναι:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Μια ορμονική διαταραχή όπου οι γυναίκες εμφανίζουν μη ισορροπημένα επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών. Καθώς η τεστοστερόνη παράγεται στις ωοθήκες, το PCOS μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή αυτής της ορμόνης.

  • Γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους: Οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους χειρουργικά, μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης.

  • Ηλικία: Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η λειτουργία των ωοθηκών τους μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ειδικότερα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

  • Επινεφριδιακή ανεπάρκεια: Επίσης γνωστή ως νόσος του Addison , αυτή η κατάσταση σχετίζεται με τα επινεφρίδια, όπου παράγεται κάποια ποσότητα τεστοστερόνης στις γυναίκες. Ενώ αυτή η ασθένεια αφορά κυρίως τα επινεφρίδια, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία.

  • Συγγενείς παθήσεις: Γενετικές διαταραχές όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (CAH) μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές στην παραγωγή ανδρογόνων από τα επινεφρίδια.

Δευτερεύουσες αιτίες

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορεί επίσης να προκληθούν από αυτούς τους παράγοντες:

  • Ορμονικές ανισορροπίες: Καταστάσεις όπως η δυσλειτουργία της υπόφυσης ( υποϋποφυσισμός ) μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν τεστοστερόνη. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να διαταράξει την απελευθέρωση ορμονών.

  • Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, καθώς και γλυκοκορτικοειδή, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

  • Χρόνιες ασθένειες: Καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες. Η συνεχιζόμενη φλεγμονή στο σώμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών.

  • Παράγοντες τρόπου ζωής: Η υπερβολική σωματική άσκηση, το σημαντικά χαμηλό σωματικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές ανισορροπίες.

  • Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών: Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να διαταράξουν την ενδοκρινική λειτουργία, οδηγώντας δυνητικά σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Jenny.Gr
unsplash

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Έτσι, μια ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης θα προκαλούσε δυσάρεστα συμπτώματα και προβλήματα υγείας.

Ενώ οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της υπερβολικής τεστοστερόνης στις γυναίκες, υπάρχει μικρή επιστημονική έρευνα για τα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να μην εμφανιστούν όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί και κάθε γυναίκα θα τα βιώσει διαφορετικά. Ορισμένες μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα ενώ άλλες μπορεί να έχουν πιο έντονα.

Χαμηλή λίμπιντο

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, η τεστοστερόνη σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία. Χωρίς τεστοστερόνη, υπάρχει μειωμένη ενεργοποίηση του τμήματος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως υποθάλαμος, το οποίο εμπλέκεται στη σεξουαλική διέγερση.

Κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Η τεστοστερόνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας επειδή επηρεάζει τη μυϊκή μάζα και τον μεταβολισμό - δύο παράγοντες που επηρεάζουν την ενέργειά μας.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα κόπωσης και χαμηλής ενέργειας. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο να παραμείνετε σε εγρήγορση και να ολοκληρώσετε καθημερινές εργασίες.

Αλλαγές διάθεσης

Η διάθεσή μας επηρεάζεται κάπως από την ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα. Επηρεάζει επίσης τα συστήματα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη.

Αύξηση βάρους

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από την κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεστοστερόνη βοηθά στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος και η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία μεταξύ μυών και λίπους

Εξάψεις

Ο υποθάλαμος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη θερμοκρασία του σώματος. Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη δομή του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε εξάψεις.

Διαταραχές ύπνου

Οι ορμονικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής τεστοστερόνης, μπορεί να διακόψουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης . Αυτό μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου, καθιστώντας δυνητικά δύσκολο να κοιμηθείτε.

Αλλαγές στο δέρμα και στα μαλλιά

Η τεστοστερόνη έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών και ξηρό δέρμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα των μαλλιών και του δέρματος.

Ξηρότητα και δυσφορία στον κόλπο

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος που παίζει η τεστοστερόνη στο σώμα των γυναικών είναι η υγεία των ιστών του κόλπου και η λίπανση. Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερη λίπανση, προκαλώντας πιθανή ξηρότητα και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αλλαγές στο μοτίβο της εμμήνου ρύσεως

Ένα σημαντικό μέρος της ρύθμισης του εμμηνορροϊκού κύκλου βασίζεται στην τεστοστερόνη. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να διαταράξουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, με αποτέλεσμα πιθανώς ακανόνιστες περιόδους ή αλλαγές στην εμμηνορροϊκή ροή.

Γνωστικά προβλήματα

Ενώ η έρευνα για αυτό είναι περιορισμένη, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες - όπως η μνήμη και η πνευματική διαύγεια - στις γυναίκες. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προβλήματα υγείας των οστών

Η τεστοστερόνη προάγει την οστική πυκνότητα στις γυναίκες. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για οστεοπόρωση και κατάγματα οστών, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Jenny.Gr
unsplash

Αντιμετώπιση χαμηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να ερευνήσουν μια ποικιλία επιλογών θεραπείας, όπως:

  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT): Αυτή η θεραπεία συνταγογραφείται από τους γιατρούς και διατίθεται με τη μορφή τοπικών πηκτωμάτων, κρεμών, επιθεμάτων ή ενέσεων.

  • Συμπληρώματα δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA): Η DHEA είναι μια ορμόνη που διεγείρει την τεστοστερόνη και άλλα ανδρογόνα στο σώμα. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, καθώς μπορεί να έχει πιθανές παρενέργειες και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες.

  • Κιτρική κλομιφαίνη: Ένα φάρμακο που διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτή η θεραπεία συνταγογραφείται συχνά σε γυναίκες με PCOS.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η χρήση τεχνικών διαχείρισης του στρες είναι κάποιοι φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

  • Διαχείριση υποκείμενων παθήσεων: Εάν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάστασης, όπως το PCOS ή οι διαταραχές των επινεφριδίων, η εστίαση θα πρέπει να είναι στην αντιμετώπισή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

  • Ρυθμίσεις φαρμάκων: Εάν η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλείται από ορισμένα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τη δόση σας ή να προτείνει εναλλακτικές.

  • Κολπική ορμονοθεραπεία: Οι τοπικές ορμονικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που αντιμετωπίζουν κολπική ξηρότητα και δυσφορία λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες

Οι περισσότεροι γιατροί θα είναι σε θέση να διαγνώσουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να διαφέρουν.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω - ειδικά εάν επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα ζωής σας - είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν ένδειξη μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως η νόσος του Addison, η οποία μπορεί να απαιτεί ειδική θεραπεία

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.