WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 ασκήσεις για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Νοεμβρίου 2023

5 ασκήσεις για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων
pexels
Αποτρέψτε τις χρόνιες παθήσεις ή ασθένειες με αυτές τις ασκήσεις που θα κάνουν τις εβδομαδιαίες σωματικές σας δραστηριότητες διασκεδαστικές.

Οι χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιαγγειακά και αιμοφόρα αγγεία), ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας και ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως.

Με βάση τις πρόσφατα ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα το 2022 , συνιστάται στα υγιή άτομα να μειώνουν την καθιστική ζωή και να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κοινών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό .

Κάντε την εβδομαδιαία προπόνησή σας διασκεδαστική με αυτές τις ασκήσεις που θα σας κάνουν να νιώθετε και να φαίνεστε υγιείς. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, ελέγξτε με τον γιατρό σας εάν αυτές οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για εσάς.

Κολύμπι, οφέλη για την υγεία πέρα ​​από την πρόληψη χρόνιων παθήσεων

Το κολύμπι είναι μια καλή σωματική άσκηση για τον διαβήτη. Η κολύμβηση είναι μια αερόβια σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, καθιστώντας τη κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς και για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε μια ποικιλία κινήσεων όταν κολυμπάτε, όπως ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα, καθώς δουλεύουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Κάντε ποδήλατο για να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε τις χρόνιες ασθένειες

Οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ταυτόχρονα μειώνουν το στρες και τα επίπεδα σωματικού λίπους. Το ποδήλατο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ένταση που συσσωρεύεται από τη δουλειά. Θυμηθείτε το κράνος σας και κάντε ποδήλατο με ασφάλεια.

Jenny.Gr
pexels

Προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση δύναμης μερικές φορές την εβδομάδα θα σας κρατήσει δυνατούς και υγιείς. Για υγιή οστά και μύες, συνιστάται να συμμετέχετε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών και των μυών τουλάχιστον 2-3 ημέρες την εβδομάδα. Αξιοποιήστε στο έπακρο τη γυμναστική σας εκτελώντας σύνθετες ασκήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν αρθρώσεις και μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα.

Για αρχή, δοκιμάστε ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως σανίδα, καθίσματα στον τοίχο και κοιλιακούς. Ζητήστε τη βοήθεια ενός προπονητή για να ξεκινήσετε σωστά και να αποτρέψετε τους τραυματισμούς.

Γιόγκα για ισορροπία, δύναμη και ευελιξία

Κάνοντας γιόγκα μερικές φορές την εβδομάδα θα σας κρατήσει υγιείς. Η γιόγκα μπορεί να φαίνεται διαλογιστική και χαλαρωτική, αλλά απαιτεί επίσης ισορροπία, δύναμη και ευελιξία και μπορεί να αποδειχθεί μια προκλητική προπόνηση. Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν με ένα μάθημα Hatha για να μάθουν τις βασικές στάσεις, πριν δοκιμάσουν πιο εντατικά και πιο γρήγορα στυλ γιόγκα όπως η Vinyasa και η Ashtanga.

Τρέξιμο για καλύτερη πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Οι αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο θα ενισχύσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Προσθέστε κάποια παραλλαγή στη συνηθισμένη σας ρουτίνα τρεξίματος για να διατηρήσετε τα πράγματα ενδιαφέροντα. Μια επιλογή είναι να συμπεριλάβετε τη διαλειμματική προπόνηση ως μέρος του προγράμματος άσκησής σας, όπου τρέχετε με ταχύτερο ρυθμό για παρατεταμένη διάρκεια, επιβραδύνετε για να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει και στη συνέχεια επιταχύνετε ξανά.

Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος που να ταιριάζουν τόσο στα πόδια σας όσο και στα μοτίβα τρεξίματος και θυμηθείτε να κάνετε στρέτσινγκ πριν και μετά από κάθε τρέξιμο για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας ακούγοντας το σώμα σας και χαλαρώνοντας τον ρυθμό αν χρειάζεται — να είστε προσεκτικοί σήμερα, ώστε να μπορείτε να ασκηθείτε ξανά αύριο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.